Mødedato: 12.11.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Modernisering af de socialpsykiatriske botilbud Holme, Lindegårdshusene og Stubberupgård

Se alle bilag
Socialudvalget godkendte den 4. juni 2014 principper for modernisering af de socialpsykiatriske botilbud Holme, Lindegårdshusene og Stubberupgård. Beboere og pårørende fra botilbuddene har indsendt kommentarer til principperne. Socialudvalget skal tage stilling til, om disse kommentarer skal medføre en korrektion af principperne.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
1.  at Socialudvalget tager kommentarer fra beboere og pårørende på Holme, Lindegårdshusene og Stubberupgård til efterretning.
2. at Socialudvalget godkender revision af principperne, som er beskrevet i løsningsafsnittet.

Problemstilling

De tre socialpsykiatriske botilbud Holme, Lindegårdshusene og Stubberupgård, der alle ligger udenfor København, er utidssvarende. Socialforvaltningen igangsatte i 2013 en dialog med beboere og pårørende på de tre botilbud. Beboere og pårørende skulle tage stilling til en række scenarier for, hvordan beboerne kunne få tidssvarende boliger, som er større boliger med eget køkken og bad. På baggrund af input fra beboerne og de pårørende formulerede Socialforvaltningen fire principper for den videre proces for modernisering af de tre botilbud.

Socialudvalget godkendte den 4. juni 2014 principperne for modernisering af de tre socialpsykiatriske botilbud. Principperne var:

  1. Balance i antallet af pladser indenfor og udenfor København. Ca. 130 boliger bliver udenfor København og 110 boliger flyttes til København.
  2. Specialisering. En del af pladserne på Lindegårdshusene specialiseres til borgere, der har et omfattende misbrug, mens Stubberupgård målrettes borgere, som enten ikke har et misbrug eller, som er i et stabilt behandlingsforløb for deres misbrug.
  3. Mindre, men fleksible enheder. Lindegårdshusene reduceres fra 182 til ca. 70 boliger.
  4. Mest mulig hensyn til nuværende beboere i projekteringen. Reduktion i antal pladser sker ved hjælp af naturlig fraflytning, og ombygninger sker etapevist.

Socialforvaltningen har efterfølgende skriftligt orienteret de tre botilbud om Socialudvalgets beslutning, samt afholdt dialogmøder på botilbuddene. Dialogen har medført, at der er indsendt skriftlige kommentarer til principperne fra centerrådet for hele Center Lindegården, beboerrådet på Lindegårdshusene og beboer- og lokalråd på Stubberupgård. Holmes beboere og pårørende har ikke indsendt en skrivelse, men de udtrykte på orienteringsmødet, at de er tilfredse med, at Holme bevares. Skrivelserne fremgår af bilag 1.

Socialforvaltningen foreslår på baggrund af kommentarerne nogle mindre ændringer af principperne, som fremgår nedenfor.

Løsning

Generelle kommentarer fra rådene
Rådene kommenterer generelt, at de er glade for involveringen og for, at de tre botilbud bevares. Dog udtrykker Centerrådet for Center Lindegården utilfredshed med, at dele af høringssvarene er blevet ignoreret. Derudover vurderer centerrådet, at botilbuddene er blevet hørt flere gange, hvor forudsætningerne for høringerne ændres for hver gang. Dette bemærkes især fra Lindegårdshusenes side, hvor der var fremlagt et scenarie om at kunne etablere 132 boliger. Dette scenarie har principperne ændret, så der nu kun kan komme ca. 70 boliger efter en modernisering.

Socialforvaltningen vurderer ikke, at det input som beboere og pårørende er kommet med i høringsfasen er blevet ignoreret. Principperne afspejler de primære ønsker, som beboere og pårørende er kommet med, som var at:

-          Holme bevares med sit nuværende pladsantal.

-          Stubberupgård moderniseres med en bevarelse af det nuværende antal pladser.

-          Stubberupgårds modernisering vil blive opdelt i etaper af hensyn til, at beboerne ikke skal genhuses.

-          De boliger som skal nedlægges på Lindegårdshusene sker ved naturlig fraflytning.

Socialforvaltningen vil desuden involvere beboere og pårørende i de konkrete byggeplaner.

Socialforvaltningen er enig i, at forudsætningerne for moderniseringen af Lindegårdshusene er blevet ændret fra den første høring til udarbejdelsen af principperne. Det scenarie, som Lindegårdshusene prioriterede, i første høringsrunde var, at 132 boliger forblev på Lindegårdshusene, og at 50 boliger blev flyttet til København. Socialforvaltningen har med principperne valgt at kombinere dette scenarie med et af de andre fremlagte scenarier, hvor der blev etableret mindre boenheder med maksimalt 50 boliger. Ændringen er sket, fordi Socialforvaltningen vurderer, at der skal ske en yderligere reduktion i antallet af pladser udenfor København, samtidig med at 132 boliger på en adresse fortsat er for meget en institution og for lidt et hjem. Årsagen til reduktionen af boliger udenfor København er, at borgere på venteliste til botilbud primært ønsker at blive i København, og at denne tendens vil være stigende i de kommende år.

Socialforvaltningen har været opmærksom på, at beboere og pårørende på Lindegårdshusene helst så, at så mange som muligt af boligerne på Lindegårdshusene blev bevaret, og at man nu er kede af, at dette ikke er besluttet. Socialforvaltningen har under processen afholdt 4 møder med beboere og pårørende på alle tre botilbud, som har bestået af to møder, hvor alle beboere og pårørende var inviteret, og to møder mellem Socialforvaltningen og arbejdsgruppen. Vi er derfor ærgerlige over, at centerrådet udtrykker utilfredshed med dialogen.

Rådenes konkrete kommentarer og Socialforvaltningens bemærkninger hertil fremgår af bilag 2.

Forslag til ændringer i principper på baggrund af kommentarer fra rådene
På baggrund af rådenes kommentarer foreslår Socialforvaltningen følgende ændringer af princip 2 og 4. Ændringer i teksten fremgår med kursiv.

Princip 2. Specialisering
Socialforvaltningen foreslår, at princippet for specialiseringen af Stubberupgård præciseres, så det fremgår at:

”Stubberupgård specialiseres til borgere med sindslidelse, som enten ikke har et misbrug, eller som er i stabil behandling for deres misbrug.
Borgerne vil profitere af at bo på Stubberupgård, hvis de ønsker at komme væk fra København, og hvor det at bo i København er en del af problemet. Botilbuddet kan rumme, men er ikke forbeholdt for, borgere, som ønsker at komme væk fra København på grund af misbrug og/eller kriminalitet.”

Årsagen til ændringen er, at beboer- og lokalråd på Stubberupgård er bekymret for, at begrundelsen for specialiseringen af Stubberupgård til borgere uden misbrug medfører, at det kun er beboere fra kriminelle eller misbrugsmiljøer i København, der skal flytte til botilbuddet fremadrettet. Dette har ikke været intentionen med princippet. Lokal- og beboerrådene på Stubberupgård har haft formuleringen til gennemsyn og er enig i ændringen af princippet.

Princip 4. Mest mulig hensyn til nuværende beboere i projekteringen
Socialforvaltningen foreslår at fremrykke tidsplanen for moderniseringen af Stubberupgård. Med nedenstående ændringer fremrykkes første etape af moderniseringen af Stubberupgård fra 2020 til 2017-18 og anden etape fra 2024 til 2020. Den samlede tidsplan for hele moderniseringen af Holme, Lindegårdshusene og Stubberupgård fremrykkes med et år.

 

Aktivitet

Antal pladser

Tidligst implementering ved igangsættelse i 2016

Etablering af første botilbud i København (erstatning for nedlagte pladser på Lindegårdshusene)

Første etape af modernisering af Stubberupgård

50

 

20

2018

Modernisering af første pladser på Lindegårdshusene

40

2020

Etablering af andet botilbud i København (erstatning for nedlagte pladser på Lindegårdshusene)

Anden etape af modernisering af Stubberupgård

62

 

23

2020

 

2020

Modernisering af sidste pladser på Lindegårdshusene

43

2022

Genopretning af Holme

22

2024

 

Årsagen til ændringen er, at rådene foreslår, at Stubberupgårds modernisering fremrykkes. Socialforvaltningen vurderer, at Lindegårdshusenes modernisering fortsat er af højeste prioritet, fordi de utidssvarende forhold giver udfordringer med tomgang. Dog er det muligt at gennemføre de to moderniseringer samtidig, hvilket vil ske med ovenstående plan. Om dette er muligt afhænger dog af finansieringen, som Socialforvaltningen udarbejder budgetforslag til i budget 2016.

Lokal- og beboerrådene på Stubberupgård har haft den ændrede tidsplan til gennemsyn og er tilfredse med den ønskede fremrykning.

Rådene kommenterer desuden, at tidsplanen er meget lang og ukonkret. Socialforvaltningen er enig i denne kommentar. Socialforvaltningen har et ønske om at gøre tidsplanen så kort og konkret som muligt, men en detaljeret planlægning kan først ske, når første del af finansieringen er på plads.

Finansieringen indgår som ønske i næste års budgetforhandlinger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser på nuværende tidspunkt. 

Socialforvaltningen fremsætter budgetforslag til moderniseringen af Lindegårdshusene og Stubberupgård til budget 2016.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, orienterer Socialforvaltningen de tre botilbud om de ændrede principper. 

Anette Laigaard

                                            /                     Ane K. Christensen

Beslutning

Under punktets behandling deltog kontorchef Ane K. Christensen

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning, og indstillingens 2. at-punkt blev godkendt

Til top