Tilpasning af akkreditering
Socialudvalget bedes godkende, at der på baggrund af erfaringer med Socialtilsynet og drøftelser i MeningsSamlingen justeres i akkrediteringsordningen i Socialforvaltningen.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
- at døgntilbud fremover modtager obligatorisk audit på følgende 4 kriterier: K1 Værdier, K4 Målgruppe, metoder, tilgange og ydelser, K6 Sundhed og K7 Samarbejde med borgere og pårørende, herunder brugertilfredshed.
- at de enkelte døgntilbud kan fritages for audit på nogle af de 5 øvrige kriterier efter aftale med områdets ledelse.
Problemstilling
Akkreditering blev udviklet og testet i Socialforvaltningens tilbud på voksen- og børnehandicapområdet i 2011. På baggrund af en positiv evaluering blev ordningen indført i 2012.
Det var oprindeligt meningen, at akkreditering skulle gøre det ud for det lovpligtige driftsorienterede tilsyn. I 2013 blev der vedtaget en lov om et nationalt socialtilsyn. Akkreditering i Socialforvaltningen blev derfor ændret, så der var mere fokus på kvalitetsudvikling og mindre fokus på kvalitetskontrol. I 2014 begyndte Frederiksberg Kommune, på baggrund af den nye lov, at føre tilsyn med Socialforvaltningens døgntilbud og misbrugsbehandlingstilbud.
På baggrund af erfaringer med Socialtilsynet i praksis har centercheferne på handicapområdet vurderet, at akkreditering og Socialtilsynet tilfører det samme til tilbuddene, og at der derfor ikke længere er brug for obligatorisk akkreditering.
Spørgsmålet er blevet behandlet i MeningesSamlingen og af styregruppen for akkreditering.
På handicap-, psykiatri- og udsatteområdet er der enighed om, at akkreditering har styrket udviklingen af fagligheden og kvaliteten af kerneydelsen.
Centercheferne på handicapområdet er dog bekymrede for, at den kommende akkrediteringsrunde ikke vil give samme positive resultat. Dette skyldes blandt andet, at de kriterier, tilbuddene skal arbejde med, efter centerchefernes opfattelsé i for høj grad overlapper med de kriterier, det nye Socialtilsyn er baseret på.
Denne bekymring deles ikke af centercheferne på udsatte- og psykiatriområdet. Deres erfaringer med Socialtilsynet tyder ikke på, at der sker dobbeltarbejde. De ønsker derfor ikke, at akkreditering bliver en frivillig ordning.Forvaltningen har i foråret 2014 tilrettet akkreditering i Socialforvaltningen, så det i endnu højere grad tilfører tilbuddene noget andet end Socialtilsynet. Socialtilsynet har fokus på, om tilbuddene arbejder i overensstemmelse med gældende lovgivning, og om tilbuddene skaber resultater for borgerne.
Akkreditering i Socialforvaltningen giver overblik over de rammer, forvaltningen selv stiller for arbejdet i bo- og dagtilbud, og bidrager til at kvalificere de faglige refleksioner, som kan fremme videndeling og læring på tværs af organisationen. Dermed skabes et godt grundlag for en kvalitetsudvikling, der fremmer mulighederne for at skabe resultater for borgerne.
Forvaltningen ønsker, at arbejdet med akkreditering skal være meningsfuldt og kun skal gennemføres i det omfang, udbyttet står mål med indsatsen. Forvaltningen ser samtidig et fortsat behov for, gennem arbejdet med akkreditering, at opsamle og dele viden om praksis for derigennem at fremme praksisnær læring.
For at man fortsat kan kalde ordningen for akkreditering, er det nødvendigt, at kvalitetsudviklings-arbejdet baserer sig på en kvalitetsmodel, en kvalitetsbeskrivelse udarbejdet af tilbuddene og et audit.
Løsning
På den baggrund foreslår forvaltningen følgende løsning:
- Døgntilbud skal fremover lave en kvalitetsbeskrivelse og får audit på minimum følgende kriterier: K1 Værdier, K4 Målgruppe, Metoder, tilgange og ydelser, herunder brugertilfredshed, K6 Sundhed og K7 Samarbejde med borgere og pårørende.
- Ledelsen for området afgører, om et tilbud eller hele centre skal fritages for at udarbejde en kvalitetsbeskrivelse og have audit på nogle af de 5 øvrige kriterier.
De 5 øvrige kriterier er K2 Ledelse, K3 Viden og Kompetence, K5 Planer og dokumentation, K8 Samarbejde med andre parter og K9 Fysiske Rammer.
Når forvaltningen mener, at disse fem kriterier ikke behøver være obligatoriske, skyldes det, at der er tale om arbejdsområder, som nogle centre og tilbud er nået så langt med, at audit ikke vurderes at tilføre noget afgørende til arbejdet alle steder. For andre tilbud og centre gælder det, at kriterierne fortsat bør have stor opmærksomhed.
For så vidt de fire kriterier, som forvaltningen foreslår som obligatoriske, omhandler de arbejdsområder, der er særligt fokus på i Socialforvaltningen, og hvor erfaringen viser, at tilbud inden for alle målgruppeområder fortsat har udfordringer. Her kan nævnes socialfaglige metoder, varetagelsen af sundhedsfaglige opgaver, brugertilfredshedsundersøgelser og arbejdet med værdier og etiske dilemmaer.
Dette løsningsforslag gælder døgnområdet. Akkreditering på dagtilbudsområdet gør det fortsat ud for det lovpligtige driftsorienterede tilsyn, og dagtilbud skal derfor have audit på alle 9 kriterier.
Forvaltningen anbefaler og arbejder for desuden, at alle medarbejdere involveres læringsmæssigt aktivt i det lokale arbejde med akkreditering, og at audit fremover gennemføres i en mere anerkendende, feedbackorienteret ramme end det tidligere mere stramme auditperspektiv. Dette er i tråd med MeningsSamlingen anbefalinger.
Det skal pointeres, at alle krav i kvalitetsmodellen er gældende for det borgerrettede arbejde, uagtet om et tilbud skal have audit på kriteriet eller ej.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
For at understøtte det bedst mulige udbytte af akkreditering i Socialforvaltningen skal forvaltningen sikre bred medarbejderinvolvering og et anerkendende, feedbackorienteret audit. Desuden vil der blive etableret en dialog med Socialtilsynet om deres hidtidige oplevelse af samspillet mellem akkrediteringen og Socialtilsynet.
Inden udgangen af 2015 skal Socialudvalget tage stilling til, om akkreditering i Socialforvaltningen skal fortsætte. I forbindelse hermed vil udvalget modtage en indstilling, der vil indeholde forslag til form og finansiering af en eventuel fortsættelse af arbejdet med akkreditering.
Indstillingen vil være baseret på en evaluering af det kommende års arbejde med akkreditering.
Anette Laigaard/
Dorte Bukdahl
Beslutning
Under punktets behandling deltog vicekontorchef Ann-Sofie Bech von Hielmcrone
Socialudvalget besluttede at udsætte sagen til behandling på Socialudvalgets møde d. 3. december 2014.