Mødedato: 12.10.2022, kl. 17:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering af budgetanalyse i Den Sociale Hjemmepleje

Se alle bilag

Resumé

Indstillingen omhandler afrapportering på analyse af Den Sociale Hjemmeplejes økonomiske og styringsmæssige udfordringer. Analysen er foretaget af det eksterne konsulentfirma Implement Consulting Group i første halvår 2022. Analysen giver en række anbefalinger til stabilisering og håndtering af udfordringerne, men anerkender også at nogle udfordringer som for eksempel de landsdækkende rekrutteringsudfordringer af sygeplejefagligt personale, fortsat vil være en udfordring for Socialforvaltningen. Forvaltningen vil i den kommende tid konkret vurdere, hvilke anbefalinger der har mest potentiale. Udvalget vil blive holdt orienteret om arbejdet, ligesom der kan være tiltag, som kræver godkendelse i udvalget.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager afrapportering af den eksterne analyse af Den Sociale Hjemmeplejes udfordringer til efterretning.

Problemstilling

Den Sociale Hjemmepleje har de seneste år været igennem en vanskelig periode, hvor der har skullet gennemføres en genopretning og stabilisering af økonomi, drift og kvalitet. Medio 2019 iværksatte forvaltningen en genopretnings- og stabiliseringsplan. En tidligere analyse af Implement viser, at denne genopretning og stabilisering i høj grad er lykkedes. Samtidig er det klart, at hjemmeplejen fortsat er udfordret af mere strukturelle forhold, herunder ikke mindst fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer og en stigende opgavemængde på sygeplejeområdet bl.a. som følge af flere borgere med større og mere komplekse sundhedsudfordringer, tidligere udskrivning fra hospitalsvæsenet med videre. Ved Budget 2022 fik området tilført 25 mio. kr. varigt, men alligevel har økonomien i 2022 ikke hængt sammen.

Socialforvaltningen har på den baggrund fået gennemført en ekstern budgetanalyse af Den Sociale Hjemmepleje med henblik på at få strategiske anbefalinger til langsigtet håndtering af hjemmeplejens udfordringer.

I sagen beskrives de væsentligste resultater fra den eksterne analyse og Socialforvaltningens videre arbejde. Af bilag 1 fremgår den endelige afrapportering fra det eksterne konsulentfirma Implement Consulting Group, og på side 91-94 fremgår et resume af rapportens konklusioner. Analysen er gennemført i foråret 2022, og afrapporteret medio juni 2022.

Løsning

I analysen adresseres de flerårige økonomiske og styringsmæssige udfordringer i Den Sociale Hjemmepleje. I perioden 2018-2021 har der været merforbrug på Den Sociale Hjemmeplejes samlede ramme. Dette dækker primært over et stigende forbrug på sygeplejeområdet. Analysen viser, at der frem til oktober 2021 er sket en betydelig aktivitetsstigning på sygeplejeområdet, som herefter har stabiliseret sig i forhold til antallet af borgere og samtidig et fald i planlagt tid. På hjemmeplejeområdet har der på den kommunale hjemmepleje været en svag stigning i planlagt tid frem til midten af 2021, hvorefter denne udvikling er stagneret og stabiliseret. Antallet af unikke borgere er dog steget igennem hele perioden. Ligesom andre kommuner er Socialforvaltningen udfordret af rekrutteringsudfordringer, og der anvendes i høj grad vikarer i stedet for faste ansatte – særligt på sygeplejeområdet, hvor vikarandelen er ca. 40 %.

Dertil kommer styringsmæssige udfordringer, som blandt andet vedrører et behov for yderligere økonomisk og styringsmæssig understøttelse af ledelsen – et område som rapporten også anerkender, at Socialforvaltningen arbejder på.

Det vurderes i rapporten, at Den Sociale Hjemmepleje, herunder særligt sygeplejeområdet, må forventes i de kommende år at blive yderligere udfordret. Dette som følge af fortsatte rekrutteringsudfordringer og øgede faglige krav med baggrund i hurtigere udskrivning fra hospitalerne samt øget levealder hos borgerne i hjemme- og sygeplejen. Det bemærkes, at seneste data tyder på, at aktivitetsstigningerne og dermed de økonomiske ubalancer formentligt bliver lavere – på den korte bane i hvert fald – end rapporten forventer, men dette ændrer i forvaltningens optik ikke på det grundlæggende billede af, at hjemmeplejen står over for nogle store udfordringer i de kommende år som følge af tendenser, som rapporten trækker frem.

Det eksterne konsulentfirma opstiller syv anbefalinger:

  1. Styrket vurdering, opfølgning og brug af rammeordination i sygeplejen
  2. Styrket opfølgning og afslutning af sager på hjemmeplejeområdet
  3. Øget brug af rehabilitering og analyse af rengøringsområdet
  4. Brug af sygeplejeklinikker
  5. Styrket samspil med SUF på sygeplejeområdet
  6. Reducere medicinydelserne
  7. Fortsat fokus på rekruttering og sygefravær

Foruden de syv anbefalinger anbefales det, at Socialforvaltningen også arbejder med øvrige organisatoriske og styringsmæssige tiltag, blandt andet i forhold til brug af ”blok-konceptet”, hvor indsatser pakkes i blokke med hovedydelser med en samlet visiteret tid i stedet for den eksisterende Bestiller-Udfører Budgetmodel (BUM-model).

Implement fremhæver i forbindelse med opstillingen af anbefalingerne, at implementeringskraften i Den Sociale Hjemmepleje vurderes at være begrænset, og at der bør tages højde for dette i det videre arbejde med forslagene.

Socialforvaltningen vurderer, at Implements anbefalinger er relevante at arbejde videre med. Det vurderes dog også, at selv med implementering af disse anbefalinger vil især sygeplejen fortsat være sårbar. Der er efter afrapportering af analysen nedsat en projektgruppe, som arbejder videre med prioritering og konkretisering af tiltag. Det vil danne grundlag for en egentlig beslutning om, hvilke tiltag der konkret skal implementeres. Det bemærkes, at nogle af tiltagene vil kræve samarbejde med Sundheds- og omsorgsforvaltningen.

Økonomi

Indeholdt i sagen.

Videre proces

Forvaltningen vil holde udvalget orienteret om det videre arbejde med rapportens anbefalinger, herunder i forbindelse med 1. kvartalsprognose 2023. Såfremt implementering af de anbefalede tiltag kræver principielle beslutninger, vil Socialudvalget ligeledes blive involveret.

Mikkel Boje

                                               / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Et enigt Socialudvalg besluttede at løfte sagen til et beslutningspunkt.

Herefter tog Socialudvalget 1. at-punkt til efterretning.

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af et nyt 2. at-punkt:

"forvaltningen vender tilbage til Socialudvalget med et oplæg til, hvordan anbefalingerne fra budgetanalysen prioriteres i det videre arbejde".

Ændringsforslaget om et nyt 2. at-punkt blev vedtaget af et samlet udvalg.

Enhedslisten havde følgende protokolbemærkning, som et samlet Socialudvalg tilsluttede sig:

"Socialudvalget anerkender, at Den Sociale Hjemmepleje er på vej den rigtige vej, og at man i hjemmeplejen arbejder med en lang række indsatser, der kan stabilisere driften. Udvalget vil gerne drøfte, hvad næste skridt skal være i denne udvikling og ønsker derfor, at forvaltningen vender tilbage med et oplæg til, hvordan anbefalingerne fra budgetanalysen prioriteres i det videre arbejde samt om der er andre relevante tiltag, der kan iværksættes derudover, herunder de nødvendige investeringsbehov".

Kontorchef Anders Johannes Kristensen og borgercenterchef Britt Bergstedt deltog under punktets behandling.

Til top