Mødedato: 12.10.2011, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Mål og værdier i Socialforvaltningens arbejde

Se alle bilag

På sommerseminaret i august 2011 drøftede Socialudvalget forslag til det fremadrettede arbejde med mål og værdier i Socialforvaltningens arbejde. Forslaget skal nu endeligt godkendes.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

At Socialudvalget godkender forslaget til mål og værdier i Socialforvaltningens arbejde (Bilag 1)

Problemstilling

Det er vigtigt, at der arbejdes med værdier i det sociale arbejde på de enkelte arbejdspladser i Socialforvaltningen i forhold til bl.a. borgerkontakten, kollegialt og mellem ledere og medarbejdere. Desuden er det vigtigt, at alle er bekendt med Socialforvaltningens mission, visioner og pejlemærker, samt at de giver retning i hverdagen for den enkeltes arbejde.

Som opfølgning på Socialudvalgets møde den 15. juni blev der derfor på sommerseminaret i august 2011 fremlagt og drøftet forslag til mål og værdier i Socialforvaltningens arbejde, herunder mission, socialpolitiske visioner og pejlemærker samt fælles værdier.

Mål og værdier i Socialforvaltningens arbejde erstatter det forrige Socialudvalgs mission fra 2006 med underliggende målsætninger.

Løsning

Mål og værdier i Socialforvaltningens arbejde er samlet i Bilag 1. Folderen vil blive anvendt i det videre implementeringsarbejde. Mål og værdier er samlet af en arbejdsgruppe med leder- og medarbejderrepræsentanter fra HovedMED og tager udgangspunkt i Socialudvalgets pejlemærker for 2010-2013, mission og visioner afspejlet heri, samt Københavns Kommunes fælles værdigrundlag.

Socialforvaltningens mission

I Socialudvalgets aftale om politiske pejlemærker 2010-2013 er der formuleret, hvad der svarer til en mission med Socialudvalgets og forvaltningens arbejde:

·         Vi skal skabe rum for, at alle københavnere, uanset livsvilkår, hver for sig og sammen kan få mulighed for at udfolde og realisere eget potentiale. Vi vil skabe forandring – vi vil skabe rammerne for, at borgerne kan ændre deres liv.

·         Vi skal arbejde for at modvirke social udstødelse og polarisering af grupper og enkelte borgere; at hjælpe de, der er havnet i en socialt udsat position, til at finde fodfæste igen; og at sikre et værdigt liv for den gruppe af borgere, som af forskellige årsager altid vil være afhængig af andres hjælp.

 

Denne mission sikrer sammenhæng mellem de politiske visioner og forvaltningens arbejde. Den afspejler samtidig den fornyelse, der blev lagt op til på Socialudvalgets møde i maj 2010 i forbindelse med vedtagelsen af det videre arbejde med de politiske pejlemærker.

 
Socialpolitiske visioner

Af aftalen om Socialudvalgets pejlemærker fremgår ligeledes følgende fire grundlæggende socialpolitiske visioner, der skal sætte retning og være bærende for Socialudvalgets og forvaltningens arbejde.

·         København skal være den by i Danmark, der er bedst til forebyggelse på det sociale område

·         Københavnske borgere med særlige behov skal (for)blive en del af ”normalsamfundet” og sikres uddannelse og meningsfuld beskæftigelse

·         København skal være den by i Danmark, der har størst fokus på udvikling og fremdrift for borgere med særlige behov

·         Københavnske borgere med særlige behov skal sikres en god og tidssvarende bolig

 

Pejlemærker - de socialpolitiske mål

Under de socialpolitiske visioner er de ti konkrete realiserbare pejlemærker, besluttet af Socialudvalget, for den faglige indsats opstillet. De ti pejlemærker danner tilsammen den socialpolitiske ledestjerne, som er Socialudvalgets og forvaltningens fælles styringsredskab 2010-2013. Forvaltningen har blikket rettet mod pejlemærkerne, når der skal prioriteres eller udvikles nye indsatser. Pejlemærkerne indgår således som en integreret del af arbejdet i Socialforvaltningen. De er hver især omsat i forandringsteorier, der viser vejen til målene, og i konkrete målepunkter. Pejlemærkerne fremgår af Bilag 1.

 

Fælles værdier

En vigtig del i Socialforvaltningens arbejde er de værdier, der kommer i spil i kontakten til borgerne, i varetagelsen af de politiske prioriteter og i samarbejdet mellem ledere, medarbejdere og politikere. Værdierne skal give den nødvendige pejling og fokus i det daglige arbejde, så vi har et fælles ansigt udadtil. Værdierne er udgangspunktet, når vi i Socialforvaltningen som på alle andre borgerrettede arbejdspladser skal forholde os til, hvordan vi møder borgerne og hinanden, hvordan vi kommunikerer, og hvordan vi udvikler og tilrettelægger arbejdsprocesser. Er tonen ordentlig, har vi en fælles oplevelse af, hvad der er god socialfaglig adfærd og hvad gør vi konkret på arbejdspladsen for at udleve værdierne?

Københavns Kommunes fælles værdier - Respekt, Ligeværdighed, Dialog og Tillid er allerede i dag retningsgivende for mange enheder i Socialforvaltningen. De skal fremadrettet fortsat omsættes og i spil på den enkelte arbejdsplads.  

Økonomi

Ingen

Videre proces

Under forudsætning af Socialudvalgets godkendelse af mål og værdier i Socialforvaltningens arbejde vil de i den kommende tid blive implementeret via flere tiltag, herunder bl.a.:

·         Processen starter på direktionens lederkonference i oktober 2011, hvor arbejdet med mission, visioner, pejlemærker og værdier på den enkelte arbejdsplads præsenteres og igangsættes. Konferencen vil bl.a. have fokus på, hvordan man som leder inddrager værdiaspektet, når man skal udvikle sin arbejdsplads og organisation.

·         Den enkelte arbejdsplads, fx også i MED-regi, omsætter derefter mission, visioner, pejlemærker og værdier, så det bliver klart, hvad de betyder for deres hverdag og i kontakten til borgere og brugere. Medarbejdere og ledere skal give værdierne liv på arbejdspladsen, bl.a. i forhold til at drøfte og håndtere de dilemmaer, der kan være i forhold til at være f.eks. både myndighedsperson og serviceperson. Værdierne skal afspejle sig i de forskellige roller, som man kan have i forhold til brugerne og borgerne.

·         Fremadrettet vil der årligt blive fulgt op på, hvordan der arbejdes med mål og værdier i arbejdet på den enkelte arbejdsplads. Det vil ske i forbindelse med afholdelse af LUS (lederudviklingssamtale) og evt. indgå i resultataftaler o. lign. Der vil blive arbejdet på, at trivselsundersøgelsen i Københavns Kommune kan indeholde spørgsmål om efterlevelse af værdierne på arbejdspladserne – enten som en del af den generelle undersøgelse eller som SOF forvaltningsspecifikke spørgsmål. Desuden kan måling foretages i forbindelse med f.eks. APV og brugerundersøgelser.

            Anette Laigaard
                                            / Carsten Frank

Beslutning

Kontorchef Carsten Frank overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt

Til top