Mødedato: 12.09.2007, kl. 16:00

Status for opfølgning på anbefalingerne i Embedslægeinstitutionens rapport

Status for opfølgning på anbefalingerne i Embedslægeinstitutionens rapport

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag d en 12. september 2007

 

 

13.      Status for opfølgning på anbefalingerne i Embedslægeinstitutionens rapport

SUD 354/2007  J.nr. 354/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Der følges i indstillingen op på den tids- og handleplan for opfølgning på anbefalingerne i Embedslægeinstitutionens rapport om dødsfald blandt beboere på de socialpsykiatriske bocentre, som Socialudvalget har tiltrådt.

 

Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.  at Socialudvalget tager redegørelsen for status på opfølgningen på anbefalingerne i Embedslægeinstitutionens rapport om dødsfald blandt beboere på de socialpsykiatriske bocentre til efterretning.

2.  at Socialudvalget pålægger Socialforvaltningen at igangsætte arbejdet med at udvikle et edb-baseret dokumentationsredskab på bocentrene/bostederne med henblik på udarbejdelse af forslag til pilotprojekt, der forelægges udvalget.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2007

 

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Problemstilling

Embedslægeinstitutionen fremsatte på baggrund af sin undersøgelse af dødsfald blandt 18-64 årige beboere på de socialpsykiatriske bocentre i Københavns Kommune anbefalinger til at forbedre forholdene på en række områder. Socialudvalget tiltrådte på d. 8.11. 2006 (SUD 411/2006) en tids- og handleplan for opfølgning på de anbefalinger, der vedrører Socialforvaltningen/bocentrene. En fælles arbejdsgruppe og underarbejdsgrupper med daværende H:S/nu Region Hovedstaden har drøftet den konkrete udmøntning af anbefalingerne. På denne baggrund forelægges Socialudvalget status for opfølgningen på tids- og handleplanen. Der er desuden behov for mere ensretning af den sundhedsfaglige dokumentation og forvaltningen anbefaler, at der udarbejdes forslag til et pilotprojekt med henblik på afprøvning af et edb-baseret dokumentationsredskab.

 

Løsning

Opfølgningen har bl.a. omhandlet:

A.     At Sundhedsstyrelsens gældende retningslinier efterleves:

Opfølgningen omfatter bl.a.:

·        At den sundhedsfaglige dokumentation samles i én beboermappe (journal) opdelt i faneblade efter henholdsvis de psykiatriske forhold, de sociale forhold og de somatiske forhold.

·        At der på sigt anbefales et edb-baseret dokumentationsredskab,

·        At der er udarbejdet en beskrivelse af medicinhåndteringen på bocentrene, og at opmærksomheden vedr. f.eks. ansvars- og opgavefordeling er skærpet,

·        At der udarbejdes en fælles instruks for medicinhåndteringen for de socialpsykiatriske bocentre/bosteder.

Tids- og handleplanen for opfølgningen på Embedslægeinstitutionens anbefalinger er delvist nået. Det er opnået, at den sundhedsfaglige dokumentation samles ét sted, opdelt i faneblade, men det udestår, at der herudover udarbejdes forslag til ensartet koncept for de sygeplejefaglige optegnelser. I forbindelse med evt. indførelse af et elektronisk system, som anbefalet i 2. at-punkt, bør der arbejdes på et mere ensartet dokumentationssystem på alle bocentre.

Fordelene ved et elektronisk dokumentationssystem som bostedsnet er, at der spares tid og plads og at der er øget sikkerhed. De sikkerhedsmæssige fordele består bl.a. i øget læsbarhed og direkte forbindelse til lægemiddelkataloget, sådan at det er muligt at lave opslag på parallelprodukter, virkning, bivirkning, indikation osv. Lægemiddelkataloget opdateres automatisk. Systemet vil være mere enstrenget og som følge heraf vil risikoen for fejlmedicinering minimeres. Opdatering af medicinkort foregår hurtigt.

Vedr. medicinhåndteringen er der udarbejdet en beskrivelse af medicinhåndteringen på alle kommunens bocentre og bosteder. Som opfølgning på Embedslægeinstitutionens anbefalinger skal der endvidere udarbejdes en fælles instruks for medicinhåndteringen på bocentrene/bostederne. Socialforvaltningen vil tage initiativ til, at der udarbejdes en fælles instruks inden 1. november 2007.

B. At interne retningslinier udarbejdes/revideres

Opfølgningen omfatter bl.a.

·        At det er udmeldt til bocentrene, hvordan personalet skal forholde sig, når en person findes livløs/død eller falder om livløs/død – både når det er forventet eller uventet og uanset beboerens og/eller pårørendes ønsker. Instruksen skal udbygges med forslag til temaer i personalets dialog med politiet i forbindelse med uventede dødsfald.

·        At der som angivet i tids- og handleplanen er formuleret en procedure vedr. udveksling af oplysninger om nye beboere mellem bocenter og psykiater med henblik på, at bocenter/psykiater informeres om relevante forhold vedr. beboeren, herunder evt. selvmordstanker.

Der udestår at udarbejde den endelige instruks vedr. dødsfald. Sundhedsstyrelsens vurdering af to konkrete tilfælde afventes inden denne udmeldes. Endvidere skal det i september 2007 drøftes med forstanderne, hvordan der gennemføres førstehjælpskurser for den del af personalet, som mangler dette. Tidsfristen for at alt personale med beboerkontakt kan give førstehjælp afhænger af, hvor mange der mangler at få kurset, og om dette kan gøres inden for bocentrenes økonomiske ramme.

C.    Tilpasning af samarbejdsrelationer til de psykiatriske konsulenter (regionen), de praktiserende læger og Embedslægeinstitutionen

Opfølgningen omfatter bl.a.

·        At det som forudsat i tids- og handleplanen er indarbejdet i sundhedsaftalen med Region Hovedstaden, at de psykiatriske konsulenter gennemgår beboernes sygdom og behandling, herunder medicinstatus, ved indflytningen og herefter min. årligt.

·        At Socialforvaltningen som forudsat i tids- og handleplanen har henvendt sig til Region Hovedstaden om Embedslægeinstitutionens anbefaling af, at praktiserende lægers årligt gennemgår beboernes somatiske medicin. Det foreslås herudover, at Socialforvaltningen og Embedslægeinstitutionen udformer et fælles brev til bocentrenes samarbejdspartnerne vedr. formålet m.v. med den årlige gennemgang.

D. Øvrige anbefalinger

Opfølgningen omfatter bl.a.:

·        At der som forudsat i tids- og handleplanen er udarbejdet forslag til temaer, der kan indgå i personalets dialog med politiet i forbindelse med uventede dødsfald. Forslagene skal indarbejdes i instruksen vedr. håndtering af uventede dødsfald.

 

Økonomi

Gennemførelsen af anbefalingerne forudsættes som udgangspunkt afholdt inden for budgetrammen. Der kan dog være økonomiske konsekvenser forbundet med gennemførelse af forslaget om, at alt personale med beboerkontakt skal kunne førstehjælp.

Et forslag fra arbejdsgruppen vedr. gennemførelsen af anbefalingerne om at arbejde på at overgå til et edb-baseret journalsystem på sigt vil have afledte økonomiske konsekvenser i form af udgifter til udstyr, uddannelse m.v. F.eks. koster bostedssystemet 800 kr. pr. bruger.  Det indgår i indstillingen, at der udarbejdes forslag til et pilotprojekt, der forelægges Socialudvalget. De økonomiske konsekvenser heraf vil indgå i forslaget.

 

Videre proces

Der skal fortsat arbejdes på at gennemføre dele af Embedslægeinstitutionens anbefalinger. Det skal ske i samarbejde med bocentrene og behandlingssystemet.

Endvidere foreslås nedsat en arbejdsgruppe med henblik på udarbejdelse af forslag til et pilotprojekt med henblik på afprøvning af et edb-baseret dokumentationsredskab.

 

Bilag

1. Notat af 29. juni 2007: Opfølgning på tids- og handleplanen for gennemførelsen af Embedslægeinstitutionens anbefalinger i rapport om dødsfald på de socialpsykiatriske bocentre i Københavns Kommune.

 

Anette Laigaard   / Sven Bjerre


 

Til top