Kvarterplan for Områdeløft i Haraldsgadekvarteret
Kvarterplan for Områdeløft i Haraldsgadekvarteret
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. september 2007
8. Kvarterplan for Områdeløft i Haraldsgadekvarteret
SUD 360/2007 J.nr. 360/2007
Socialudvalget
skal afgive høringssvar til forslag til kvarterplan for områdeløft i Haraldsgadekvarteret.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, |
Problemstilling
I brev af 5. april 2005 imødekom Socialministeriet Teknik- og Miljøforvaltningens ansøgning om områdeløft i Haraldsgadekvarteret Syd og Nord og reserverede 18 mio. kr. til formålet. Det er et vilkår for ministeriets reservation, at kommunen selv bidrager med mindst det dobbelte beløb. Som noget nyt tillod ministeriet, at de to områdeløft kører som et fælles projekt med ét samlet sekretariat.
Som betingelse for Socialministeriets reservation, skal Borgerrepræsentationen inden december 2007 træffe endelig beslutning om områdeløft i Haraldsgadekvarteret på baggrund af et byfornyelsesprogram (her kaldet kvarterplan), som forvaltningerne blev bemyndiget til at udarbejde på Borgerrepræsentationens møde d. 12. oktober 2006.
Løsning
Ultimo 2006 blev der etableret et lokalt områdeløftsekretariat og nedsat en lokal styregruppe, der sammen har haft ansvaret for at igangsætte og koordinere udarbejdelsen af en kvarterplan for områdeløft i Haraldsgadekvarteret.
Forslaget til kvarterplan, som nu foreligger, er resultat af en fem måneder lang borgerinddragelsesproces. Alle kommunens syv forvaltninger har været involveret og bidraget til processen, og flertallet af forvaltningerne er repræsenteret i den lokale styregruppe, som har spillet en væsentlig rolle i udviklingen af kvarterplanen.
Kvarterplanen indeholder et katalog over projektønsker og en tematiseret prioritering af dem. En række af projekterne vil blive finansieret af områdeløftmidlerne, og en række er ufinansierede projektønsker. Fordelingen af midler vil blive evalueret årligt i projektperioden.
Teknik- og Miljøforvaltningen har i forbindelse med opstart af områdeløft i Haraldsgadekvarteret taget initiativ til en fælles ansøgning fra de fem almene boligafdelinger i kvarteret til Landsbyggefondens 600 mio. kr. pulje. Der er på denne baggrund bevilliget ca. 20 mio. kr. til realisering af helhedsplaner for Haraldsgadekvarteret. Derudover søges der fortløbende midler af Landsbyggefonden.
Områdeløft og disse helhedsplaner koordineres løbende. Dette sker blandt andet ved en samlokalisering i foråret 2008, når koordinatoren for helhedsplanen flytter ind i sekretariatet for Områdeløft. Den fælles adresse bliver Valhalsgade 4, 2200 København N.
I den endelige afrapportering til Socialministeriet vil den økonomiske prioritering af kvarterplanen blive opgjort for henholdsvis Haraldsgadekvarteret Nord og Haraldsgadekvarteret Syd. De fysiske projekter i kvarterplanen fordeles ligeligt mellem de to områder, mens aktiviteter, der dækker begge områder vil blive budgetmæssigt fordelt med 50% på henholdsvis nord og syd.
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender forslag til høringssvar til kvarterplan for områdeløft i Haraldsgadekvarteret. Dette betyder, at Teknik- og Miljøudvalget meddeles, at Socialudvalget ikke har nogen kommentarer til kvarterplanen for områdeløft i Haraldsgadekvarteret. Derudover fremhæver udvalget det positive i inddragelsen af borgerne, og at alle forvaltningerne har været involveret og bidraget til processen. Der lægges herved især vægt på, at Socialforvaltningen har deltaget i Styregruppen for Haraldsgadekvarteres Områdeløft, og dermed været med til at sætte fokus på den sociale indsats.
Økonomi
Udover de 54 mio. kr.
der er afsat til projektet forventes det, at Haraldsgadekvarteret får del i den
statslige udgiftsramme til bygningsfornyelse og friarealforbedring. Byfornyelsesbehovet
er, af Teknik- og Miljøforvaltningen, opgjort til knap 90 mio. kr. I henhold
til byfornyelsesloven er kommunen forpligtet til, af den ordinære statslige
ramme til bygningsfornyelse, at prioritere ejendomme beliggende i områder med
områdeløft.
Projektet har ingen
indvirkning på Socialudvalgets budget.
Videre
proces
Kvarterplanen sendes i høring i fagudvalgene efter nedenstående tidsplan. Derefter sker der en endelig behandling i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Efter endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen fremsender Teknik- og Miljøforvaltningen kvarterplanen til Socialministeriet, der i henhold til deres bevilling skal godkende kvarterplanen i 2007.
Tidsplan:
30. august 2007 Høring i KFU og BIU
6. september 2007 Høring i SOU
12. september 2007 Høring i SUD
15. september 2007 Høring i BOU
3. oktober 2007 Behandling i TMU
30. oktober 2007 Behandling i ØU
15. november 2007 Behandling i BR
BILAG
Bilag 1: Forslag til kvarterplan for Haraldsgadekvarteret.
Bilag 2: Forslag til høringssvar