Mødedato: 12.08.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forløb og resultater af § 18 særpulje (orientering)

Se alle bilag

Socialudvalget skal drøfte de foreløbige erfaringer og resultater af aktiviteter under særpuljen til et transitprogram for særligt udsatte migranter i 2015.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, 

1.  at Socialudvalget drøfter forløb og foreløbige resultater af aktiviteter under særpuljen til et transitprogram for særligt udsatte migranter i 2015.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budgetaftalen for 2015 at afsætte 3,5 mio. kr. til et etårigt transitprogram for særligt udsatte migranter med lovligt ophold i Danmark, de såkaldt udenlandske hjemløse. Heraf blev 1 mio. kr. afsat til en styrkelse af Socialforvaltningens eksisterende transitindsats for målgruppen, i form af hjælp til tilbagevenden til hjemlandet. De resterende 2,5 mio. kr. blev afsat til særpulje i 2015 til frivilligt socialt arbejde efter servicelovens § 18. Særpuljen blev fordelt blandt frivillige organisationer, der ønskede at bidrage til et transitprogram for målgruppen.

Tilsammen udgør den kommunale og de frivillige organisationers indsats ”Transitprogrammet 2015”. Programmet skal give særligt udsatte migranter et mere værdigt liv, herunder helt basale fornødenheder, og støtte til en tilbagevenden til hjemlandet for migranter med lovligt ophold her i landet. Socialforvaltningen er opmærksomme på, at der i byen opholder sig en gruppe personer uden legalt ophold, der ikke får hjælp i forbindelse med Transitprogrammet.

Løsning

På Socialudvalgets møde d. 17. december 2014 blev særpuljen for 2015 udmøntet og syv frivillige organisationer kom til at deltage i Transitprogrammet 2015.

Indsatserne i programmet omfatter:
  • Kontaktskabende indsatser og rådgivningstilbud, herunder hjælp til hjemrejse (Projekt Udenfor, Den Sorte Gryde, Grace, Internationalt Kristent Center og Kirkens Korshær)
  • Sundhedstilbud (WeShelter og Frelsens Hær)
  • Overnatningstilbud (Frelsens Hær)

Som en del af projektet styrker Socialforvaltningens Hjemløseenhed den eksisterende opsøgende indsats overfor hjemløse migranter med to medarbejdere, der skal give råd og vejledning samt støtte i forbindelse med hjemrejse.

Foreløbige resultater
Der skal foreligge en fælles erfaringsopsamling ved udgangen af 2015, der beskriver indsatsen og erfaringer fra programmet. De deltagende organisationer bidrager til erfaringsopsamlingen med en månedlig indberetning af indsatser givet til målgruppen samt en kvalitativ beskrivelse af målgruppens problematikker, behov og barrierer. Organisationerne afleverede de første indberetninger i begyndelsen af juni 2015. De foreløbige erfaringer er vedlagt som bilag 1 og opsummeres i det følgende.

I første halvår af 2015 har de de involverede organisationer tilbudt en bred vifte af indsatser til målgruppen med henblik på at give særligt udsatte migranter et mere værdigt liv, herunder helt basale fornødenheder, og støtte til en tilbagevenden til hjemlandet for migranter med lovligt ophold her i landet. Indsatserne består blandt andet af støtte i forbindelse med hjemrejse og motiverende samtaler, råd og vejledning om beskæftigelse samt henvisning og brobygning videre til andre indsatser.

Indberetningen fra maj 2015 giver et indtryk af, hvordan organisationernes hjælp til målgruppen fordeler sig. Indsatserne fordeler sig på følgende måde:

  • 55 gange blev der givet råd og vejledning med henblik på beskæftigelse
  • 48 gange blev der foretaget en motiverende samtale og 42 gange blev der givet råd og vejledning om hjemrejs
  • 38 personer overnattede i løbet af maj måned på Frelsens Hærs overnatningstilbud, derudover blev der 4 gange hjulpet med at finde overnatning et andet sted end Frelsens Hærs overnatningstilbud
  • 27 gange blev der henvist videre til en anden indsats
  • 26 gange blev der assisteret med at tilvejebringe pas, ID mv.
  • 18 gange blev der givet sprogundervisning
  • 17 gange blev der givet sundhedsfaglig hjælp
  • 16 gange blev der givet bespisning, typisk ifm med sprogundervisning
  • 11 gange blev der brobygget til andre sundhedsfaglige tilbud
  • 90 af gange blev der givet en anden type indsats, herunder uformelle samtaler, hjulpet med en sovepose, sko eller lign, vejledning om rettigheder i Danmark.

I maj blev der i alt givet 392 indsatser under Transitprogrammet – tallet er baseret på indberetninger fra Projekt Udenfor, Kirkens Korshær, Den Sorte Gryde, WeShelter, Internationalt Kristent Center, Frelsens Hær og Socialforvaltningens Hjemløseenhed. Flere fra målgruppen har modtaget mere end en indsats og tallet er derfor ikke et udtryk for målgruppens omfang. Ifølge en rapport fra 2012 om hjemløse migranter i Københavns Kommune, udarbejdet af Projekt Udenfor og finansieret af Socialudvalget, opholder der sig omkring 500 hjemløse migranter i København over et år.   

Modtagerne af indsatserne kommer især fra Østeuropa, fortrinsvis Rumænien. Men også personer fra andre europæiske lande og Afrika har fået en indsats i forbindelse med Transitprogrammet. Modtagernes angivne årsag til ophold i Danmark var i 56 pct. af tilfældene ønske om arbejde. I 13 pct. af tilfældene var årsagen familie mens 16 pct. angav problemer i hjemlandet som årsag. I 15 pct. af tilfældene vides ikke, hvad årsagen til ophold i Danmark er.


Hjælp til tilbagevenden til hjemlandet
Det er vurderingen at omkring 60 personer har fået støtte til egentlig hjemrejse i forbindelse med Transitprogrammet 2015 indtil udgangen af maj 2015. Hjælpen fra Socialforvaltningens hjemløseenhed og de deltagende organisationer er forskellig og afhængig af den individuelle situation. Hjælpen til hjemrejse kan blandt andet være:

  • Stabilisering inden hjemrejse.
  • Finansiering af billetkøb, udlæg for billetkøb eller henvisning til kirkelige organisationer, der kan hjælpe med finansieringen
  • Hjælp til at få rette rejsedokumenter og pas
  • Hjælp til at skabe kontakt til hjemland mhp. rejse eller modtagelse af vedkommende
  • Følgeskab i forbindelse med selve hjemrejsen


Nye veje i samarbejdet på tværs i forbindelse med hjemrejse
Det er erfaringen, at de ofte komplicerede sociale problemer hos særligt sårbare migranter giver et behov for flere forskellige typer hjælp, der koordineres indbyrdes. Derfor er Transitprogrammets fokus på samarbejde og koordination på tværs af de deltagende organisationer blevet modtaget positivt af de deltagende organisationer. Både Hjemløseenheden, Projekt Udenfor og Den Sorte Gryde fremhæver eksempelvis de forbedrede muligheder for en mere virkningsfuld hjælp i forbindelse med hjemrejsen.

Der er allerede flere konkrete eksempler på, at organisationerne ved fælles hjælp har skabt relation til særligt sårbare migranter, med længere tids ophold på gaden i Danmark, der herefter er blevet afruset og stabiliseret samt forberedt på hjemrejsen. Når vedkommende har fået søvn, mad, omsorg, evt. lægehjælp er der i fællesskab lagt en langsigtet strategi for vedkommende. I nogle tilfælde er den enkelte blevet fulgt hele vejen tilbage til hjemlandet med henblik på at sikre den gode overgang til de lokale myndigheder og netværk. Dette vurderes at øge chancerne for, at den gode hjemrejse bliver en succes.


Forskelligartet målgruppe med forskellige behov
De udenlandske hjemløse migranter beskrives ofte som en homogen gruppe med samme behov. Men som det både har fremgået af drøftelser i følgegruppen og af organisationernes indberetninger, er der tale om en forskelligartet målgruppe, bestående af:

  • migranter med særlige sociale problemer som misbrug, manglende netværk, kriminalitet, psykiske og somatiske lidelser mv. og
  • arbejdsmigranter, der ofte ikke har hverken misbrug eller observerbare somatiske eller psykiske lidelser, men som er i risiko for at udvikle alvorlige sociale problemer.

Indsatserne i Transitprogrammet henvender sig til begge dele af målgruppen. Således er der fokus på at hjælpe inden problemerne vokser sig for store for den enkelte hjemløse arbejdsmigrant gennem forebyggende indsatser, primært tilbudt af Kirkens Korshær, Internationalt Kristent Center og Blå Kors. Derudover tilbydes omsorg og stabilisering, hjælp til hjemrejse og sundhedstilbud til de særligt udsatte udenlandske hjemløse, primært i regi af Hjemløseenheden, Projekt Udenfor Den Sorte Gryde, WeShelter og Frelsens Hær.

I erfaringsopsamlingen beskrives målgruppens forskellige problematikker, behov og barrierer.


Etablering af følgegruppe
I forbindelse med etableringen af Transitprogrammet blev projekter, der samarbejder med hinanden og den kommunale indsats prioriteret. Dette samarbejde understøttes gennem en fælles følgegruppe, der skal sikre:
  • Fælles formål og retning i de forskellige indsatser
  • Viden om de forskellige indsatser
  • Udveksling af viden og gode erfaringer

De første to møder i følgegruppen blev afholdt i februar og maj 2015. På følgegruppemøderne drøfter programmets deltagende organisationer målgruppens problematikker, behov og barrierer med udgangspunkt i de enkelte indsatser og overordnede temaer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget præsenteres på første Socialudvalgsmøde i januar 2016 for Transitprogrammets samlede resultater og den endelige erfaringsopsamling.

Anette Laigaard /

                                            Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev drøftet.

Til top