Mødedato: 12.08.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Foreløbigt program for Socialudvalgets studietur til London og Paris efteråret 2015

Se alle bilag

Socialudvalget skal drøfte det foreløbige program for udvalgets studietur til Paris og London i uge 43.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget drøfter det foreløbige program for Socialudvalgets studietur til Paris og London i uge 43

Problemstilling

På Socialudvalgets møde den 10. juni 2015 valgte Socialudvalget, at studieturen i 2015 skal fokusere på temaer som radikalisering, samskabelse og social innovation samt hjemløshed. På baggrund af valg af temaer går Socialudvalgets studietur 2015 til Paris og London. Forvaltningen har arbejdet videre med den indholdsmæssige del af studieturen, og kan nu fremlægge et foreløbigt program. Der er ikke lavet aftaler med alle besøgsstederne, så der kan forekomme ændringer i det endelige program.

Løsning

Studieturen starter mandag den 19. oktober i Paris og slutter fredag den 23. oktober 2015 i London. Der vil være transport med tog fra Paris til London tirsdag eftermiddag.

Programmet for studieturen er tilrettelagt ud fra følgende tre temaer:

  • Radikalisering
  • Hjemløshed
  • Social innovation og samskabelse

Radikalisering
Studieturen starter i Paris sammen med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, hvor temaet er radikalisering. Temaet er aktuelt efter terrorangrebet i København den 15. februar i år og de seneste års stigende problemer med radikalisering blandt unge.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har planlagt fire besøg under temaet radikalisering. Først skal udvalgene besøge et af Paris’ udsatte boligområder, hvor de skal høre om arbejdet med forebyggelse af radikalisering blandt de unge i området. Det andet besøg er i Indenrigsministeriet med fokus på Frankrigs udfordringer med radikalisering og myndighedernes indsats og samarbejde.

Dernæst går turen til organisationen Association française des Victimes du Terrorisme (AFVT) til en snak om deres afradikaliserende mentorforløb og civilsamfundets rolle i bekæmpelsen af radikalisering. Til sidst skal udvalgene besøge et fængsel, hvor de skal høre om deres antiradikaliseringsprogram og programmer for god løsladelse.

Hjemløshed
I København oplever vi i stigende grad en udfordring med hjemløshed. Især er hjemløshed et voksende problem blandt unge. Men København oplever også problemer med udenlandske hjemløse, som vi har begrænsede muligheder for at hjælpe. I England og London er der gang i nogle spændende indsatser indenfor netop disse to områder.

På studieturen er der to besøg, som omhandler hjemløshed hhv. unge hjemløse og udenlandske hjemløse. Det første besøg er Depaul Nightstop, der tilbyder akut overnatning til unge hjemløse hos godkendte private borgere. Det andet besøg er hos London Reconnecting Project, der hjælper særligt udsatte hjemløse EU migranter til at vende tilbage til hjemlandet.

Social innovation og samskabelse
Med Socialstrategien har Socialudvalget sat fokus på, at der skal skabes bedre sammenhæng for borgerne imellem indsatser i forskellige enheder, forvaltninger og sektorer. Arbejdet med Socialstrategien har nemlig vist, at mange borgere oplever et hjælpesystem, som ikke er indrettet på borgerens betingelser, og som kan være ugennemskueligt og uoverskueligt. I England er der flere organisationer, der arbejder med at forny den offentlige sektor og de hjælpeydelser, der tilbydes borgerne.

Der er tre besøg, der omhandler gentænkningen af den offentlige sektor. Det første er et oplæg af Hilary Cottam fra organisationen Participle, om deres arbejde med at ændre velfærd fra den nuværende mere transaktionspræget model til en model, hvor velfærd er noget fælles og noget der skabes i relationer - kaldet ”Relationel Velfærd”. Participle har bl.a. været involveret i at gentænke den sociale indsats for meget udsatte familier i Swindon, kaldet LIFE-programme, som det næste besøg er til. I Swindon samles alle indsatser for en familie i ét team på tværs af forvaltninger udpeget af familien selv.

Det tredje besøg er hos organisationen NESTA, der arbejder med innovation i den offentlige sektor. Organisationen søger at bidrage til, at offentlige organisationer styrkes i at forandre sig i takt med efterspørgslen hos sine borgere og fra det omkringliggende samfund. De bidrager til at støtte offentlige organisationer i at udvikle sig gennem nye ideer og teknologier.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget er enige i det foreløbige program, vil Socialforvaltningen arbejde videre med at få endelige aftaler med de forskellige steder.

                                       

  Anette Laigaard                                                               
                                              /       Ane K. Christensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.

Til top