Mødedato: 12.08.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Projekt om nye regler for bevilling af fritidsaktiviteter på børneområdet

Den 1. oktober 2014 trådte en ændring af servicelovens § 11 i kraft. Kommunerne kan nu, som led i det forebyggende arbejde, beslutte at tilbyde økonomisk støtte til fritidsaktiviteter til børn og unge med behov for særlig støtte. Socialudvalget skal i den forbindelse tage stilling til, om og under hvilke betingelser bestemmelsen forsøgsvist skal tages i anvendelse i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, at Socialudvalget godkender,

  1. at der igangsættes et to-årigt forsøgsprojekt afgrænset til to udvalgte områder – Tingbjerg og Urbanplanen – hvor Socialforvaltningen afprøver muligheden for at yde støtte til fritidsaktiviteter efter servicelovens § 11, stk. 6,
  2. at der i forsøgsprojektet fastsættes objektive kriterier for tildeling af støtte til fritidsaktiviteter efter § 11, stk. 6,
  3. at forsøgsprojektet målrettes børn og unge af enlige forsørgere med en årlig indkomst på 240.000 kr. eller derunder.

Problemstilling

Servicelovens § 11 handler om kommunernes tidlige og forbyggende indsats overfor børn, unge og forældre. Bestemmelsen har til formål at sikre åben og anonym adgang til rådgivning og indsatser, der kan forebygge, at et barns, en ungs eller en families vanskeligheder forværres. Med den nye bestemmelse i servicelovens § 11, stk. 6, åbnes der op for, at kommunerne kan bevilge støtte til fritidsaktiviteter som led i den tidlige og forebyggende indsats. Der er tale om en kan-bestemmelse, og det er derfor et valg, om Socialudvalget ønsker, at kommunen skal anvende bestemmelsen.  Det fremgår desuden af bemærkningerne til lovforslaget, at kriterierne for tildeling af støtten kan gøres objektive – fx at børnene og de unge bor i bestemte boligområder el.lign. Socialforvaltningen fremlægger forslag om at tage bestemmelsen i brug i et forsøgsprojekt, som kan give forvaltningen mulighed for i en periode at prøve bestemmelsen af og undersøge dens muligheder og effekter i afgrænsede områder.

Løsning

Hensigten med lovændringen og det foreslåede forsøgsprojekt i Socialforvaltningen er at give børn og unge, som ellers ikke deltager i fritidsaktiviteter, mulighed for at deltage i fritidstilbud på linje med andre børn og unge. Undersøgelser viser nemlig på den ene side, at udsatte børn og unges deltagelse i fritidslivet har en positiv betydning ift. deres skolepræstationer, trivsel, netværk mv., og på den anden side at udsatte børn og unge er mindre aktive i organiserede fritidsaktiviteter end børn og unge generelt.  

Støtte til børn og unges fritidsaktiviteter har hidtil kunnet bevilges efter servicelovens § 52 (forebyggende foranstaltning) og § 52a (økonomisk støtte), når det må anses for at være af væsentlig betydning af hensyn til et barns eller en ungs særlige behov for støtte. Der er ikke de samme krav til sagsbehandlingen i § 11, som der er til både § 52 (børnefaglig undersøgelse) og § 52 a (trangsvurdering). Det betyder, at forvaltningen i forsøgsprojektet kan sætte ind med støtte til fritidsaktiviteter tidligere og nemmere end hidtil. 

I det følgende beskrives Socialforvaltningens forslag til rammerne for det 2 årige forsøgsprojekt.

Områder
Socialforvaltningen foreslår, at forsøgsprojektet i en periode på 2 år iværksættes i Tingbjerg og Urbanplanen, hvor der er sociale udfordringer, og hvor forvaltningen vurderer, at der er en tilstrækkelig volumen af børn og unge i målgruppen, og dermed et godt erfaringsgrundlag, når projektet skal evalueres.

Objektive kriterier
Forvaltningen har udarbejdet forslag til en række objektive kriterier, som skal være opfyldt for, at bevilling af støtte til fritidsaktiviteter i projektet kan ske.

Det er nyt på børneområdet, at man åbner op for objektive kriterier, og projektet vil derfor give nogle erfaringer og konkret viden med at arbejde med objektive kriterier i forhold til udsatte børn og unge.

Forvaltningen foreslår følgende fælles objektive kriterier i projektet:

  1. Aktiviteten, der søges dækket, skal være tilknyttet en klub/forening, der er forankret i et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund.
  2. Barnet eller den unge skal være i målgruppen for særlig støtte efter serviceloven.
  3. Barnet eller den unge skal være i alderen 10-14 år.
  4. Barnet eller den unge skal have folkeregisteradresse i Tingbjerg eller Urbanplanen.
  5. Barnet eller den unge må ikke i forvejen være tilknyttet en klub/forening, der er forankret i et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund.
  6. Støtten kan maks. udgøre 3.500 kr. om året.
  7. Pengene skal bruges til udgifter i forbindelse med barnets fritidsaktivitet, fx kontingentbetaling, træningstøj/udstyr, ture etc.

Forvaltningen vurderer, at klubber/foreninger, som er forankret i et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund, udbyder en stor variation af forskellige aktiviteter inden for almen- og handicapområdet, og dermed tilbud til både Borgercenter Børn og Unge og Borgercenter Handicaps målgrupper.

Den aldersmæssige afgrænsning er begrundet i, at børn og unge i denne periode går fra at have et fritidsklubtilbud til at skulle være hjemme efter skole. Det er derfor forvaltningens ønske at tilbyde børnene og de unge en god fritidsaktivitet i disse år, som forhåbentlig kan danne grundlag for gode fritidsvaner efter det 14. år.

Forældres indkomst
Socialforvaltningen anbefaler, at målgruppen afgrænses ift. forældrenes indkomst. Forvaltningen foreslår konkret, at projektet målrettes børn og unge af enlige forsørgere med en lønindkomst årligt på 240.000 kr. eller derunder.

Forslaget sigter på at ramme børn og unge af enlige forsørgere, der alt andet lige må være mere økonomisk udfordret i hverdagen end familier bestående af to forsørgere.

Der følger ikke midler med til ændringen af loven, og udgifter til støtte til fritidsaktiviteter efter servicelovens § 11, stk. 6, skal derfor afholdes ved en økonomisk omprioritering inden for Socialforvaltningens eksisterende budgetramme for særlig støtte til børn, unge og familier.

Der er ca. 390 børn og unge i målgruppen i Tingbjerg og Urbanplanen. Ca. 75 % af disse børn og unge forventes at søge støtte til fritidsaktiviteter. Dette vil medføre en forventet årlig udgift på 1.025.500 kr. Det er forventningen, at forsøgsprojektet vil betyde en meget tidlig og hurtig indsats, som bidrager positivt til børn og unges udvikling og dermed reducerer behovet for mere indgribende og omfattende hjælp senere i livet. Forvaltningen vurderer, at den forventede besparelse heri vil kompensere for udgifterne til støtte til fritidsaktiviteterne i forsøgsprojektet, hvorfor projektet forventes at kunne afholdes inden for den nuværende økonomiske ramme.

Socialforvaltningen vil fortsat kunne hjælpe børn og unge med fritidsaktiviteter efter § 52 og § 52 a over hele byen og i alle aldersgrupper.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen, vil Socialforvaltningen gennemføre det 2-årige forsøgsprojekt.

Forvaltningen fremlægger i 2017 en evaluering af forsøgsprojektet for Socialudvalget, som belyser projektets effekt og ressourceanvendelse mv. På denne baggrund kan Socialudvalget evt. træffe beslutning om at udbrede anvendelsen af støtte til fritidsaktiviteter efter servicelovens § 11 til andre bydele eller boligområder i København. 


                         Anette Laigaard

                                                                     / Mie Rohde Laursen

Beslutning

Vicekontorchef Mie Rohde Laursen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at Mjølnerparken inddrages i projektet, og at målgruppen udvides til også at omfatte både enlige med en indkomst under 240.000 kr. og samlevende med en husstandsindkomst svarende til to kontanthjælpsmodtagere, og at projektperioden fastsættes til 1 år.

Til top