Mødedato: 12.06.2019, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

SSP-afrapportering af urolige byområder for 2. halvår 2018 og SSP-årsrapportering for hele 2018

Se alle bilag
Socialudvalget orienteres om SSP-Sekretariatets afrapportering vedrørende urolige byområder for 2. halvår af 2018 og om SSP-sekretariatets årsafrapportering for hele 2018. Det er SSP-Sekretariatets sammenfattende vurdering, at situationen i Københavns Kommune fortsat er i klar bedring efter sidste års bandekonflikt.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget tager SSP-Sekretariatets afrapportering vedrørende urolige byområder for 2. halvår af 2018 og SSP-årsrapportering for 2018 til efterretning.

Problemstilling

SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP-Sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder samt en årlig afrapportering, som sammenfatter de væsentligste tendenser og udviklinger. Vedlagt som bilag er sammenfatning af afrapportering for 2. halvår 2018 (bilag 1), oversigt over urolige områder fordelt på bydele for 2. halvår 2018 (bilag 2) og SSP-årsafrapportering for hele 2018 (bilag 3).

Ved sagens drøftelse vil chefen for SSP-sekretariatet Riad Nadji Tolba være til stede, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål til afrapporteringerne.

Løsning

Afrapportering for 2. halvår 2018
Situationen i København er også i 2. halvår af 2018 i bedring ift. 2017, Således har der i 2. halvår af 2018 været roligt i de fleste bydele. Se nærmere herom i det indledende afsnit under SSP-årsrapportering 2018.

Akutte beredskaber
SSP København er tillagt en beredskabsfunktion, der kan igangsættes ved voldsomme eller akutte uroligheder, som vedrører unge. SSP akutberedskabet har været aktiveret tre gange i 2. halvår af 2018. Det første akutberedskab blev aktiveret i august i Bispebjerg, hvor kvarteret omkring Tagensbo Skole udgjorde tilholdssted for uroskabende grupper af unge over og under 18 år. En handleplan blev igangsat med henblik på at skabe tryghed i området. Handleplanen omfattede bl.a. massiv indsats fra lokalpolitiet og har haft den ønskede effekt. Det andet akutberedskab blev aktiveret i september i Valby, hvor ungegrupperinger skabte utryghed i området omkring Folehaven. En handleplan blev igangsat med henblik på at skabe tryghed i området, herunder ved bekymringssamtaler og dialog med de unge. Siden midt november har der været stille og trygt i Folehaven. Det tredje akutberedskab blev aktiveret i oktober i Sydhavnen som følge af utryghedsskabende adfærd fra udsatte voksne borgere i området omkring Louis Pios Plæne. En handleplan blev igangsat med henblik på at genoprette trygheden i området. Situationen er nu normaliseret.

Hændelser ift. unge under 18 år
I København udviste flere lokale grupper af unge under 18 år en uhensigtsmæssig adfærd i anden del af 2018. På Indre Nørrebro har der været episoder med uroskabende unge omkring Hans tavsens Park, mens der på Ydre Nørrebro har været konflikt mellem unge fra hhv. Indre og Ydre Nørrebro. Bydelene Bispebjerg, Valby og Vesterbro har også været berørt af uroskabende adfærd, herunder på Black Friday i november.

Hændelser ift. unge over 18 år
Der har i 2. halvår 2018 været enkelte banderelaterede skudepisoder på Nørrebro og Bispebjerg, hvorfor Københavns Politi i ugerne 38 og 39 indførte visitationszone i bydelene. I Husum-Tingbjerg har en gruppe unge over 18 år skabt utryghed ved deres tilstedeværelse, mens der på Amager fortsat verserer en konflikt mellem grupper fra hhv. Sundby Nordøst og Sundby Sydvest.

SSP-årsrapportering 2018
Anholdelser i bandemiljøet har medført øget tryghed i lokalområderne, og at bandernes rekrutteringspres på lokale unge er aftaget.

Stort set alle de unge, som er impliceret i de registrerede episoder med uro, er identificeret, således at relevante myndigheder kan arbejde videre med de pågældende. De fleste unge bruger byen på en fornuftig måde, om end nogle enkelte har en utryghedsskabende adfærd over for andre unge og øvrige beboere. Der består en udfordring i, at unge fra flere forskellige bydele og andre kommuner mødes og hænger ud i fx Indre København, hvor de har en uroskabende adfærd.

Uro forvoldt af grupper af under 18-årige
I København har enkelte ungegrupper af under 18-årige lejlighedsvist haft en uhensigtsmæssig adfærd. Flere bydele har været berørt af den uroskabende adfærd, herunder også Indre By der også oplever uroskabende adfærd af unge fra omegnskommuner.

Uro forvoldt af grupper af 18-24-årige
Der har i efteråret 2018 været banderelaterede skyderier, men bandekonflikten fylder ikke i samme omfang som i 2017. Uroskabende adfærd fra unge over 18 år har særligt berørt bydelene Valby, Husum-Tingbjerg og Amager – Sundby Nordøst og Sydvest.

Akutte beredskaber i 2018
SSP-beredskabet har i 2018 været aktiveret seks gange. Akutberedskabet blev første gang aktiveret i februar i Valby, hvor en person efter et slagsmål blev stukket med kniv. Akutberedskabet blev aktiveret anden gang i april på Amager ifm. en konflikt mellem to grupperinger fra hhv. Sundby Sydvest og Sundby Nordøst. I juni blev beredskabet aktiveret for tredje gang som følge af en konflikt mellem to grupperinger fra det voksne kriminelle miljø fra hhv. Rødovre og Husum. De tre akutberedskaber fra 2. halvår fremgår i afrapporteringen for 2. halvår 2018.

Udviklingen i enkeltsager og SSP+
Ift. enkelte konkrete unge følger SSP det såkaldte enkeltsagskoncept der sikrer, at kriminalitetstruede og kriminelle unge op til 18 år får koordineret deres sag mellem politiet og de relevante forvaltninger. Der er sket et fald i enkeltsager for unge op til det 18. år i 2018, fra 1399 sager i 2017 til 1340 sager i 2018.

SSP+ er en indsats, der har til formål at hjælpe unge mellem 17 og 25 år med at komme ud af kriminalitet. I løbet af 2018 har indsatsen arbejdet med handleplaner for 36 unge, hvoraf 24 blev afsluttet i løbet af året. Nedgangen i sagsantallet skyldes bl.a. en øget indsatsvifte ift. målgruppen, og at der i 2018 blev gjort en ekstra indsats for at afslutte eller viderevisitere de længerevarende SSP+-sager.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil i efteråret 2019 modtage status for 1. halvår af 2019.

 

Nina Eg Hansen                                           

                                       / Lise Stidsen Vandahl     

 

Beslutning

Kontorchef Lise Stidsen Vandahl deltog under punktets behandling.

Punktet blev indledt med et oplæg af Riad Tolba, chefen for SSP-sekretariatet.

Indstillingen blev taget til efterretning.

 

Til top