Mødedato: 12.06.2019, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Temadrøftelse om efterværn på stofmisbrugsområdet

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget bad på udvalgets møde den 14. november 2018 om en temadrøftelse om efterværn på stofmisbrugsområdet. Når en borger udskrives fra rusmiddelbehandling som færdigbehandlet, forsøger Center for Rusmiddelbehandling København (CRK) at styrke borgernes mulighed for at fastholde et liv uden problematisk brug af rusmidler gennem brobygning til civilsamfundet og samarbejde med frivillige organisationer.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter Socialforvaltningens brobygning til indsatser, der kan forebygge tilbagefald for borgere, der udskrives af stofbehandling.

Problemstilling

I forbindelse med Socialudvalgets behandling af kvalitetsstandard for social stofmisbrugsbehandling på Socialudvalgets møde den 14. november 2018 bad udvalget om ”… en temadrøftelse om efterværn på stofmisbrugsområdet, f.eks. mentorordninger, væresteder, rådgivning mv. Sagen bedes også beskrive efterværn på øvrige områder til inspiration.

Løsning

Begrebet efterværn er traditionelt blevet brugt til at betegne tilsyn med og hjælp til mennesker, der har modtaget intensiv støtte fra kommunen, herunder eksempelvis gennem anbringelse. Begrebet anvendes ofte i forbindelse med en foranstaltning på børneområdet, men der findes også tilbud om efterværn på voksenområdet, jf. bilag 1. På stofbehandlingsområdet opereres der ikke med et egentligt efterværnsbegreb. Der arbejdes med efterbehandling som en del af et samlet behandlingsforløb, ligesom der undervejs og ved udskrivning af behandlingen arbejdes på at hjælpe borgeren over i tilbud, der kan forebygge tilbagefald og fremme inklusion i civilsamfundet. I stofbehandlingen måles tilbagefald udelukkende på de borgere, som er færdigbehandlet og stoffri.  Der måles herefter på, hvor stor en andel, der er genindskrevet inden for et år efter endt udskrivning. Andelen af tilbagefald er faldet de seneste år fra 19 pct. i 2015 til 13 pct. i 2018.

Efterbehandling for stofmisbrug i Center for Rusmiddelbehandling København (CRK)

Socialforvaltningens behandling og efterbehandling er tilrettelagt så man anvender de begrænsede økonomiske ressourcer bedst muligt. Formålet er, at flest mulige borgere med behov kan få gavn af behandlingen. Der er ikke ressourcer til at udvide efterbehandlingen indenfor det nuværende budget.

CRK varetager størstedelen af rusmiddelbehandlingen i Københavns Kommune. Hvert behandlingsforløb tilrettelægges efter en systematisk og struktureret ramme, hvor der løbende følges op på, at indhold og intensitet matcher borgers behandlingsbehov. Som en integreret del af behandlingsplanen, arbejdes med eller rådgives om brobygning til netværk og civilsamfund samt uddannelse/arbejde.

Stabilisering efter døgnbehandling

Et døgnbehandlingsforløb følges sædvanligvis op med et stabiliserende dag- og/eller ambulant behandlingsforløb som efterbehandling. Specifikke tilbud om efterbehandling aftales med den enkelte borger. Efterbehandling bliver tilrettelagt individuelt og er typisk inddelt i behandlingsfaser, hvor intensiteten mindskes i takt med borgerens gradvist mindskede behandlingsbehov.  Udgangspunktet er, at en borger ikke bliver udskrevet fra behandling før, det vurderes, at borgeren ikke længere har et behandlingsbehov. 

Efterbehandling i gruppe

En borger, der afslutter et dagbehandlingsforløb eller et ambulant behandlingsforløb, bliver sædvanligvis tilbudt et forløb i en ambulant ”Stof-alkoholfrigruppe” som efterbehandlingstilbud. Tilbuddet fungerer som stabiliseringsgruppe, hvor der arbejdes med at fastholde de opnåede mål og forebygge tilbagefald. Her styrkes borgeren nye mestringsstrategier til at håndtere risikosituationer, der tidligere førte til uhensigtsmæssig rusmiddelbrug, arbejder med sin identitet, sit netværk og familie som rusmiddelfri og med sin tilknytning til arbejdsmarkedet.

Brobygning til relevante tilbud i civilsamfundet som efterværn

Socialforvaltningen arbejder med, hvordan man inden for de økonomiske rammer kan give yderligere servicetilbud, herunder ved inddragelse af civilsamfund. Når en borger er ved at være færdigbehandlet i CRK ift. den rusmiddelfokuserede indsats, taler personalet med borgeren om de forskellige tilbud i NGO-regi, der kan bidrage til at fastholde borgeren i behandlingsmålet efter udskrivning af rusmiddelbehandlingen. Det kan være støttegrupper eller aktiviteter målrettet tidligere stofbrugere, som fx SMART recovery, NA (Narcotics Anonymous), Misbrugsportalen og Clean House (stoffrit værested). Det kan også være aktiviteter og støttegrupper målrettet borgere i København generelt, som samles om en bestemt aktivitet eller et bestemt formål (fx socialt netværk).

Der er for nyligt afholdt en række workshops for medarbejdere og ledere på de forskellige behandlingsenheder om samarbejdet med civilsamfundet. Se bilag 2 for konkrete indsatser i civilsamfundet til målgruppen.

CRK  arbejder også hen imod, at borgerens behandlingsplan skal indeholde en udslusningsplan, der fokuserer på borgerens ressourcer ift. at indgå i støttende netværk efter udskrivning af stofbehandlingen, herunder deltagelse i civilsamfundets mangfoldige frivillighedsfællesskaber.

Overblik over civilsamfundstilbud på internettet – for borgere og medarbejdere

Borgercenter Voksne er ved at udarbejde en ny hjemmeside om frivillighed og civilsamfund for at give et bedre overblik over relevante tilbud i civilsamfundet efter endt behandling. Hjemmesiden vil bl.a. indeholde en digital foreningsportal, der giver et overblik over en lang række relevante foreninger og tilbud på det sociale område for både medarbejdere og brugere. Portalen forventes driftsklar omkring 1. juli 2019.

Der er også udarbejdet en ny intranetside til medarbejdere og ledere, der indeholder viden, råd, praksiserfaringer mv. ift. arbejdet med frivillighed og civilsamfund.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget ønsker en styrkelse af den egentlige efterbehandling, kan udvalget bestille et budgetnotat herpå.

 

Nina Eg Hansen                                       

                                                 / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Punktet blev indledt med et oplæg af Janne Bech Jensen, områdechef for Center for Rusmiddelbehandling København og Jesper Langkjær, leder for rusmiddelbehandlingen i Hørsholmsgade.

Indstillingen blev drøftet.

 

Til top