Mødedato: 12.03.2014, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Omlægning af enheder i Børnefamiliecenter København (BFCK)

Se alle bilag
Socialudvalget skal tage stilling til, at Børnefamiliecenter København (BFCK) samler fire af deres lokale enheder til to, med det formål at styrke den faglige kapacitet, skabe overensstemmelse med Børne- og Ungdomsforvaltningnens områdeinddeling og skabe mere robuste enheder på området for udsatte børn og unge.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget godkender, at BFCK Valby og BFCK Vesterbro sammenlægges fysisk og organisatorisk
  2. at Socialudvalget godkender, at BFCK Amager Øst og BFCK Amager Vest sammenlægges fysisk og organisatorisk
  3. at Socialudvalget godkender, at forvaltningerne vender tilbage med indstilling om finansiering, når de samlede omkostninger forbundet med sammenlægningerne er kendte

Problemstilling

Børnefamiliecenter København (BFCK) har myndighedsansvaret for indsatsen for de udsatte børn og unge under 18 år i Københavns Kommune, der årligt modtager særlig støtte efter Serviceloven. BFCK består af en stab og 8 lokale enheder, som hver er ledet af en områdechef - Valby/Vesterbro har dog fælles områdechef. Alle enheder har et tæt samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen omkring børn og unge med særlige behov.  Enhederne er varierende af størrelse og enhederne Valby, Vesterbro, Amager Øst og Amager Vest er blandt de mindste. De fire mindste enheder er sårbare økonomisk samt ved sygdom og ledige stillinger, ligesom de har begrænsede muligheder for at udvikle nye tiltag og tilbud til borgerne.

Løsning

Der har gennem de seneste måneder været en medarbejderinddragende proces i forhold til samspil og evt. en sammenlægning af de fire enheder til to. Medarbejderne har i arbejdsgrupper drøftet fordele og ulemper for borgere samt medarbejdere ved en organisatorisk omstilling af hhv. Valby og Vesterbro samt Amager Øst og Amager Vest. På baggrund af denne proces anbefaler forvaltningen en sammenlægning af hhv. børnefamilieenhederne Amager Øst og Amager Vest samt Valby og Vesterbro. De to nye enheder vil blive på størrelse med BFCK Nørrebro og BFCK Brønshøj-Husum-Vanløse, som hver især består af ca. 100 medarbejdere. Fordelene ved en samling af de fire enheder til to vil være, at der skabes to robuste enheder, der er mindre økonomisk sårbare, har bedre mulighed for en fleksibel anvendelse af ressourcer og har en større faglig kapacitet. Samtidig vil de to nye enheder modsvare Børne- og Ungdomsforvaltningen områdeinddeling, hvorved der kan skabes en række synergieffekter i samarbejdet mellem de to forvaltninger. Sammenlægningerne vil dog for nogle borgere betyde en længere afstand til deres børnefamilieenhed.

Valby og Vesterbro
I 2013 gik områdechefen for BFCK Vesterbro på pension og områdechefen for BFCK Valby blev i august ansat som områdechef for begge enheder. Det viste sig hurtigt, at organisationen ved en sammenlægning kan styrke den faglighe udvikling i enheden og skabe en mere økonomisk og medarbejdermæssig robust organisation. Derudover overlapper børnefamilieenhederne Vesterbro og Valby hinanden på en række områder ved Sydhavnen/Valby Syd. Det betyder, at der er mange "delebørn" og flytninger på tværs af de to distrikter. Samtidig dækker de to enheder, hvad der svarer til ét distrikt i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Overvejelserne om en sammenlægning af de to enheder er blevet aktualiseret af den demografiske udvikling på Vesterbro, hvor færre børn og unge har behov for særlig støtte. Det har medført en nedskrivning af BFCK Vesterbros budget som følge af budgetfordelingsmodellen på området, hvilket gør enheden økonomisk sårbar.

Amager Øst og Amager Vest
Der har i længere tid været et naturligt samarbejde mellem BFCK Amager Øst og BFCK Amager Vest. Det er erfaringen, at borgerne betragter Amager som én bydel, hvorfor opdelingen i Amager Øst og Amager Vest ikke opleves logisk for borgerne. Samtidig ligger de to børnefamilieenheder forholdsvist tæt på hinanden (kort over de nuværende børnefamilieenheders placering er vedlagt som bilag), ligesom de svarer til ét distrikt i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Det betyder, at borgerne har svært ved at vide, hvilken enhed, de skal henvende sig til. En mulig sammenlægning af BFCK Amager Øst og BFCK Amager Vest er blevet aktualiseret af, at Amager Vest i 2013 blev opsagt af deres nuværende lejemål. Det betyder, at Amager Vest i løbet af 2014 skal finde et nyt lejemål.

Proces
Sammenlægningsprocesserne i Valby/Vesterbro og Amager Øst/Amager Vest har været struktureret i en projektorganisation, hvor LokalMED har fungeret som styregruppe med områdechefen som formand. Processen har haft fokus på at skabe en organisering, der sikrer driftssikkerhed, kvalitet i opgaveløsningen og levering af flere og bedre tilbud til borgerne. Der har været nedsat arbejdsgrupper bestående af medarbejderrepræsentanter på tværs af de nuværende enheder og på tværs af de grupper, som enhederne er organiseret i. Arbejdsgrupperne er kommet med bud på konkrete løsningsmodeller og på baggrund heraf har de to styregrupper valgt en model for sammenlægning i hver af de to ny enheder.

Lokaler
Der skal findes nye lokaler til BFCK Amager, da de nuværende lokaler i Amager Øst ikke kan rumme den samlede medarbejderstab fra Amager Øst og Vest. Der er ikke ledige kommunale lejemål på Amager, hvorfor det med al sandsynlighed vil være nødvendigt at benytte privat udlejer (tredjemandslejemål). En samling af medarbejderne i BFCK Valby/Vesterbro kan heller ikke ske i de eksisterende lokaler grundet pladsmangel. Forvaltningerne er i gang med at finde egnede kommunale eller tredjemandslejemål i området. Forvaltningen vil forsøge at finde lokaler til de to nye enheder på samme beliggenhed som Børne- og Ungdomsforvaltningen. Det ligger i tråd med anbefalingerne fra Strukturudvalgets rapport fra 2012 omkring, hvordan Københavns Kommune kan organisere sig mere effektivt inden for den nuværende styreform. Dermed vil fire ud Socialforvaltningens 6 børnefamilieenheder dele adresse med Børne- og Ungdomsforvaltningens områdekontorer. Det vil bl.a.  betyde en enklere borgerindgang, bedre mulighed for koordinering og videndeling på tværs af forvaltningerne og dermed samlet set en styrket borgerservice.

Økonomi

De samlede omkostninger til flytning, istandsættelse, indretning og/ eller deponering af de to enheders nye lejemål afhænger af de konkrete lejemål og kendes derfor ikke endnu. Forvaltningen vender tilbage med indstilling om finansiering af sammenlægningerne, når de samlede udgifter forbundet med sammenlægningerne er kendte.

Videre proces

Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre med at finde egnede lokaler til at huse de to nye børnefamilieenheder. Det tilstræbes, at børnefamilieenhederne kan samlokaliseres med de lokale områdekontorer under Børne- og Ungdomsforvaltningen, for at skabe de mest optimale betingelser for tværfagligt samarbejde.

Forvaltningen vender tilbage med indstilling om finansiering af sammenlægningen, når de samlede udgifter forbundet med sammenlægningerne er kendte.

Anette Laigaard
                                /
                                                 Ane K. Christensen

Beslutning

Kontorchef Ane K Christensen overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt

Til top