Udvikling af misbrugsområdet
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
- at Socialudvalget tager forvaltningens orientering om proces for udvikling af misbrugsområdet til efterretning.
Problemstilling
Der er mange københavnske borgere med et misbrug – ikke mindst alkoholmisbrug – som ikke får behandling. Samtidig er der ændringer i misbrugsmønstre blandt de borgere, som søger behandling. Forvaltningen vil gerne gøre behandlingssystemet bedre. En udvikling af behandlingssystemet skal derfor hjælpe flere i behandling og tilpasse ydelserne til de ændrede behov.For at sikre, at udviklingen af misbrugsbehandlingen sker på et velfunderet grundlag er der behov for at inddrage perspektiverne fra borgere i misbrugsbehandlingen, deres pårørende, medarbejderne og eksterne interessenter.
Udviklingen af behandlingssystemet er samtidig en anledning til at sikre behandlingssystemets understøttelse af Københavnermålene, hvor en styrkelse af indsatserne i forhold til stof- og ikke mindst alkoholmisbrug vil understøtte mål i forhold til social mobilitet, sundhed og beskæftigelse. Udviklingsprocessen vil bygge på principperne om samskabelse og dialog.
Endelig skal udviklingen tage højde for de løbende omstillingsbidrag, som området er stillet overfor. Der er allerede i budget 2015 lagt op til, at der skal findes et omstillingsbidrag på området.
Løsning
Socialforvaltningen har planlagt følgende proces for en udvikling af misbrugsområdet.
Proces
Processen er inddelt i to hovedfaser: I første fase skal der identificeres hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer i den nuværende udformning af behandlingssystemet. Det skal ske gennem en grundig inddragelse af brugere, pårørende, medarbejdere og eksterne interessenter.
På baggrund af den indsamlede viden - om udfordringer og styrker i vores behandlingssystem - vil Socialforvaltningen indstille en prioritering af udfordringerne for Socialudvalget.
Når der er taget politisk stilling til udfordringerne på misbrugsområdet igangsættes anden fase. Her vil der igen være en inddragende proces, hvor medarbejdere, pårørende, brugere og eksterne interessenter peger på løsninger på udfordringerne. Det er forvaltningens overbevisning at inddragelse af brugere, pårørende, medarbejdere m.fl. i løsningsfasen giver et større medejerskab og det vil gøre, at den efterfølgende implementering vil forløbe lettere.
Socialudvalget forelægges en indstilling om løsninger samt skitse til tidsplan for implementering.
Når løsningerne er politisk vedtaget igangsættes den egentlige implementeringsproces.
Rammen for inddragelsen
For at samskabelsen skal være meningsfuld og produktiv skal rammen for løsningerne være tydelig:
Effektiv ressourceudnyttelse. Det er forvaltningens opfattelse, at der er et potentiale for en mere effektiv ressourceudnyttelse på området, så en effektivisering ikke får negativ virkning på kvalitet og effekt. Til budget 2015 har forvaltningen lagt op til en nettoeffektivisering på 1,25 mio. kr., som øges til 5,0 mio. kr. i 2016 og frem.
Evidens. Det er Socialforvaltningens – og kommunens – beslutning, at indsatser og metoder videst muligt skal hvile på viden. Det betyder, at alle løsninger ikke er lige gode. Løsningerne skal hovedsageligt være dokumenterede, selvom der også bør være spillerum til forsøg og udvikling.
Tværkommunalt samspil. Socialforvaltningen er kun en af brikkerne i kommunens samlede indsats i forhold til rusmidler. Socialforvaltningen varetager behandling, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen varetager forebyggelse, Kultur- og Fritidsforvaltningen udsteder alkoholbevillinger og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal hjælpe alle – også udsatte – borgere i beskæftigelse.
Den samlede indsats skal bidrage til indfrielse af blandt andet københavnermålene om sundhed, beskæftigelse og social mobilitet. Det er en del af betingelserne for udviklingsarbejdet, at det tydeliggør Socialforvaltningens rolle i dette samarbejde, og styrker samspillet mellem forvaltningerne.
Tidsperspektivet for processen
Forvaltningen planlægger, at det endelige resultat for processen ligger klar til november 2014, så det fundne omstillingsbidrag kan indgå i budget 2016 og frem.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.Videre proces
På socialudvalgsmøde den 13. august 2014 bliver Socialudvalget forelagt en indstilling om fastlæggelse og prioritering af udfordringer på misbrugsområdet.
På socialudvalgsmødet den 3. december 2014 bliver Socialudvalget forelagt en indstilling om samlet løsning for misbrugsområdet.
Anette Laigaard
/ Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov overværede punktets behandling
Sagen blev udskudt med henblik på behandling på socialudvalgets møde 26. marts 2014