Principper for den boligsociale indsats 2009-2012
Principper for den boligsociale indsats 2009-2012
Socialudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 12. marts 2008
4. Principper for den boligs ociale indsats 2009-2012
SUD 89/2008 J.nr. 31/2008
Ved udgangen af 2008 udløber de af Familie- og
Arbejdsmarkedsudvalget vedtagne principper for kommunens boligsociale indsats.
Socialforvaltningen har udarbejdet nye retningslinier for perioden 2009-2012.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, 1. at Socialudvalget godkender vedlagte retningslinier for den boligsociale indsats i perioden 2009-2012. |
Socialudvalgets beslutning
i mødet den 12. marts 2008 Kontorchef
Indstillingen blev
tiltrådt. |
Problemstilling
Socialforvaltningens bevilling til den boligsociale indsats udløber ved udgangen af 2008. I forbindelse med en eventuel forlængelse af den boligsociale indsats i kommunen skal socialforvaltningen udarbejde nye retningslinier for, hvilke fokusområder den boligsociale indsats skal have fremadrettet. Notatet afløser dermed principperne for perioden 2004-2008, som blev vedtaget af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 19. marts 2003 (FAU 157/2003).
Løsning
I september 2007 vedtog Landsbyggefonden, at der kan søges om forlængelse af beboerrådgiverordningen i forbindelse med ansøgningerne til Landsbyggefondens 2008/09-pulje til sociale og forebyggende indsatser. Flere af de almene boligorganisationer i kommunen har indsendt ansøgninger til Landsbyggefondens 2008/09-pulje. I disse ansøger boligorganisationerne om forlængelse af flertallet af de nuværende boligsociale projekter, samt om finansiering af en række nye boligsociale helhedsplaner. Dette betyder, at det fremtidige boligsociale samarbejde mellem kommunen og boligselskaberne vil foregå indenfor rammerne af helhedsplanerne og via kommunens medfinansiering af disse. Medfinansieringen af helhedsplanerne skal findes i løbet af foråret 2008. De nye retningslinier skal dermed bruges i forbindelse med socialforvaltningens bidrag til udformningen af de endelige helhedsplaner, og som en hjælp i vurderingen af hvilke planer forvaltningen har mulighed for at medfinansiere med boligsociale midler.
Den boligsociale indsats skal støtte op om Socialudvalgets mission om at bidrage til, at Socialforvaltningens brugere får mulighed for at udvikle og udnytte egne ressourcer til at realisere et godt liv og bidrage til samfundet. Den skal være en områdespecifik social og forebyggende indsats, der skal arbejde for at bidrage til at fremme en positiv udvikling i de almene boligområder. Målene med indsatsen er at bidrage til:
· at fremme integration af socialt udsatte borgere i boligområderne og samfundet
· at fremme integration af beboere med etnisk minoritetsbaggrund i boligområdet og i samfundet
· at forebygge kriminalitet og fremme den opl evede tryghed blandt beboerne
· at forbedre de almene boligområders image
For at indfri målene for det boligsociale arbejde vil de konkrete indsatser arbejde for at bidrage til:
· at fremme socialt udsatte børn, unge og voksnes inklusion i sociale netværk
· at fremme lige muligheder for beskæftigelse og uddannelse
· at fremme deltagelse i det etablerede kultur- og fritidsliv
· at fremme bedre sundhedstilstand for udsatte grupper
· at styrke den frivillige indsats i de almene boligområder – herunder beboernes aktive deltagelse i arbejdet
Målgrupperne er primært de almene boligområder med sociale problemer – herunder primært beboere som kan betegnes som udsatte eller i risiko for at blive udsatte.
I metodevalget skal der lægges vægt på:
· målgruppernes aktive inddragelse, deltagelse og empowerment
· helhedsorientering
· koordination med andre indsatser i områderne
· fokus på forankring
I forbindelse med fordeling af midler og udvælgelse af projekter vil blive stillet krav til, at den pågældende boligsociale indsats bliver konkret beskrevet. Der vil bl.a. blive lagt vært på, at det klart fremgår af ansøgningen, hvorfor indsatsen er relevant og hvilket behov den vil bidrage til at opfylde. Der lægges endvidere vægt på, at der er opstillet klare mål og succeskriterier for indsatsen samt eventuelt indikatorer for succesfuld målindfrielse.
Økonomi
Når den nuværende beboerrådgiverordning udløber i 2008, udløber også Socialudvalgets bevilling til den boligsociale indsats. Der er således ikke p.t. afsat midler til videreførelse af den boligsociale indsats efter 2008. Socialforvaltningen udarbejder et ønskeforslag til budget 2009 vedr. finansiering af den boligsociale indsats 2009-2012.
Videre
proces
Socialforvaltningen udarbejder et ønskeforslag til budget 2009 vedr. finansiering af den boligsociale indsats 2009-2012. Socialforvaltningens bevilling til den boligsociale indsats vil indgå som en del af medfinansieringen af helhedsplaner og nålestiksprojekter i forbindelse med Landsbyggefondens (LBF) puljer til almene boligafdelinger med sociale problemer. Budget 2009 vedtages imidlertid først efter fristen for aflevering af endelige ansøgninger til LBF. Dette betyder, at Socialforvaltningen på baggrund af ønskelisteforslaget og med udgangspunkt i de nye retningslinier – såfre mt indstillingen tiltrædes – vil fordele de boligsociale midler til medfinansiering af helhedsplanerne i foråret 2008 med forbehold for politisk godkendelse og vedtagelse af ønskeforslaget for budget 2009.
De endelig helhedsplaner forventes politisk behandlet af Socialudvalget d. 25. juni 2008 og af Borgerrepræsentationen d. 18. september 2008.
Bilag
1. Socialforvaltningens boligsociale indsats 2009-2012
Anette Laigaard /Jens Elmelund