Mødedato: 12.03.2008, kl. 16:15

Ankestyrelsens praksisundersøgelse af anbringelsessager

Se alle bilag

Ankestyrelsens praksisundersøgelse af anbringelsessager

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. marts 2008

 

 

12.      Ankestyrelsens praksisundersøgelse af anbringelsessager

SUD  93/2008  J.nr. 78/2008

 

 

 

Ankestyrelsen har med en praksisundersøgelse vurderet 11 kommuners håndtering af anbringelser af børn og unge uden for hjemmet. Ankestyrelsens konklusioner harmonerer med Socialforvaltningens igangsatte initiativer til forbedring af sagsbehandlingen.

 

INDSTILLING OG Beslutning< /b>

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen har iværksat en række tiltag for styrkelse af kommunens sagsbehandling i anbringelsessager og på den baggrund forventer, at kvaliteten i sagsbehandlingen forbedres.

 

Problemstilling

 

Ankestyrelsen har gennemført en praksisundersøgelse af kommunale afgørelser og konkret sagsbehandling inden for området for udsatte børn og unge. Der er i alt vurderet 143 sager, hvoraf 10 sager er fra Københavns Kommune. Socialforvaltningen i Københavns Kommune har pligt til at forelægge praksisundersøgelsen for kommunalbestyrelsen, jf. retssikkerhedslovens § 79 a.

 

Løsning

 

Socialforvaltningen forelægger praksisundersøgelsen (bilag 1) og Socialforvaltningens igangsatte initiativer, der skal understøtte en forbedring af kommunens sagsbehandling i børnesager.

 

Resultaterne for anbringelsessager i Københavns Kommunes

Udfordringen for Københavns Kommune er, ligesom for de 10 andre deltagende kommuner, at følge de processuelle regler i forbindelse med sagsbehandlingen, som blev vedtaget med anbringelsesreformen i 2006:

 

·        I alle sager fra Københavns Kommune var beslutningen om anbringelse korrekt.

·        70 pct. af sagerne fra Københavns Kommune er behæftet med fejl. Landsgennemsnittet er på 64 procent.

·        Den primære årsag er formelle fejl (71 pct.), og i 29 pct. af sagerne var der manglende grundlag for en frivillig anbringelse (i form af dokumenteret samtykke). Ankestyrelsen påpeger derfor generelt, at kommunerne bedre skal sikre sig at forældremyndighedsindehaver (-ne) og unge, der er fyldt 15 år, skal partshøres så de udtrykkeligt spørges om den frivillige anbringelse og at det er et informeret samtykke til anbringelsen. Udfordringen med at kunne dokumentere et informeret samtykke er en udfordring for alle deltagende kommuner og de ovenfor anførte 29 pct. svarer overens med landsgennemsnittet.

·        I 57 pct. af § 50-undersøgelserne fra Københavns Kommune opfyldtes kravene til undersøgelsen i ringe grad, i 43 pct. af undersøgelserne i nogen grad. Dette er under landsgennemsnittet, hvor 21 pct. af sagerne på landsplan i høj grad opfylder kravene og 60 pct. i nogen grad.

·        Handleplanerne opfylder i 10 pct. af sagerne kravene i meget høj grad, hvilket er over landsgennemsnittet, hvor 3 pct. af sagerne opfylder kravene i høj grad. I 50 pct. af sagerne opfylder handleplanerne i nogen grad lovgivningskravene, hvor gennemsnittet på landsplan er 61 pct.

 

Socialforvaltningen er ikke overrasket over resultatet, der stemmer overens med vores forventninger til hvilke udfordringer, der har været med at implementere Anbringelsesreformen. Af samme årsag har Socialforvaltningen igangsat en række initiativer i 2006 og 2007 – bl.a. Lean i Socialcentrenes børnefamilieteams – der nu skal have lov til at virke og som forventes at højne kvaliteten i sagsbehandlingen væsentligt. Bilag 2 illustrerer de iværksatte initiativer.

Socialforvaltningen hæfter sig dog også ved, at ingen af kommunens sager er fejlbehandlet. Ligeledes har Socialforvaltningen selv gennemgået de sager, der ligger til grund for Ankestyrelsen vurdering. Denne gennemgang giver nogle positive informationer, der ikke fremgår af Ankestyrelsens rapport.

 

1.      Der er en § 50 undersøgelse i 7 ud af 10 sager.

2.      Der er en handleplan i alle sager.

3.      Der er foretaget en børnesamtale i 8 ud af 10 sager.

 

Det er Socialforvaltningens vurdering, at der med Anbringelsesreformen er tale om en omfattende kulturændring - og kulturændring tager tid. Herudover er der tale om en væsentlig forøgelse af de formelle krav til sagsbehandlingen.

 

Initiativer der skal understøtte bedre sagsbehandling

Socialforvaltningen har på eget initiativ igangsat en række initiativer (se bilag 2). Det er forvaltningens vurdering, at de igangsatte initiativer er fornuftige, og allerede understøtter bedre sagsbehandling, men på baggrund af Ankestyrelsens undersøgelse vil forvaltningen have særligt fokus på, om initiativerne virker og kan understøttes yderligere.

Socialforvaltningens styrkede fokus vil tage afsæt i udviklede værktøjer, der giver sagsbehandlerne bedre mulighed for sikker opfølgning i sagerne og give bedre overblik over igangværende sagsforløb. Redskaberne er it-baseret og understøtte visualiseringen af sagsflowet skabt gennem LEAN. Værktøjet vil være færdigudviklet og implementeret i løbet af marts 2008.

For det andet vil Socialforvaltningen revidere skemaer til § 50 undersøgelser og § 140 handleplaner, med henblik på at gøre skemaerne mere brugervenlige samt for at sikre overholdelsen af de procesmæssige og indholdsmæssige lovgivningskrav. Dette arbejde er påbegyndt, og skemaerne forventes udsendt til sagsbehandlere primo april 2008.

For det tredje vil Socialforvaltningens Centrale Godkendelses- og Analyseenhed fra 1. februar i sin vurdering af forvaltningens anbringelsessager sætte ekstra fokus på de problematikker, som Ankestyrelsens praksisundersøgelse fremdrager. Hermed understøttes sagsbehandlerne i arbejdet med at højne kvaliteten og lovligheden af deres behandling af sager.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

 

Videre proces

Forvaltningen vil arbejde videre med ovenstående initiativer samt de allerede igangsatte initiativer, der fremgår af bilag 2. med skærpet fokus på proceskravene i sagsbehandlingen.

 

Bilag

1.      Ankestyrelsens Praksisundersøgelsen (opmærksomheden henledes på kapitel 1. og undersøgelsens bilag 3).

2.      Socialforvaltningens implementering af Anbringelsesreformen fra 2006.

 

 

 

Anette Laigaard                    /                     Sven Bjerre


 

Til top