Mødedato: 11.12.2019, kl. 16:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ændringer af Socialforvaltningens organisering

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget drøftede d. 30. oktober det strukturelle og økonomiske pres, som Socialforvaltningen er underlagt. En del af drøftelsen gik på om en større grad af decentralisering kunne bidrage til en bedre indsats for borgerne inden for den nuværende økonomiske ramme. I forlængelse heraf foreslår borgmesteren, at der indføres vicedirektører i Borgercenter Handicap, Borgercenter Voksne og Borgercenter Børn og Unge. Samtidig foreslås det, at Borgercenter Hjemmepleje lægges sammen med Borgercenter Voksne. Ændringerne skal styrke borgercentrenes decentrale ledelseskraft ved at lægge en større del af udviklingsansvaret ud. Målet med ændringerne er en stærkere helhedsorienteret og borgernær indsats, så Socialforvaltningen bliver bedre til at give borgerne den rigtige hjælp på det rigtige tidspunkt, også selvom forvaltningen har en stram økonomi.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at

  1. at Socialudvalget godkender, at der indføres vicedirektører i Borgercenter Voksne, Borgercenter Handicap og Borgercenter Børn og Unge.
  2. at Socialudvalget godkender, at Borgercenter Hjemmepleje lægges ind under Borgercenter Voksne.

Problemstilling

Flere og flere københavnere har brug for Socialforvaltningens hjælp. Antallet af diagnoser stiger, indberetningerne om børns mistrivsel stiger og mange steder bliver hjælpebehovet både større og mere komplekst.

Udviklingen sætter Socialforvaltningen under et stort strukturelt og økonomisk pres, og de økonomiske rammer stiller store krav til Socialforvaltningen om hele tiden at organisere og tilrettelægge arbejdet for de ca. 7000 ansatte, så borgerne altid får den bedste hjælp og service billigst og hurtigst muligt. Det betyder løbende tilpasninger og forandringer i forvaltningen.

Særligt Borgercenter Hjemmepleje har igennem det seneste år været præget af større organisatoriske udfordringer, som blandt andet har resulteret i faldende trivsel og højt sygefravær.

I det hele taget er Socialforvaltningen en stor og kompleks forvaltning. Forvaltningen har lige så mange ansatte som Roskilde eller Horsens. De største borgercentre er som organisationer på størrelse med kommuner som Nyborg og Lejre.

Det stiller store krav til organisationen og ledelsen i hele linjen. Det er ikke kun et spørgsmål om at holde budgettet – det handler om at blive bedre til at sætte borgeren i førersædet. Det kræver stærke ledere at få den omstilling til at lykkes.

Socialforvaltningen er en meget decentral organisation, og derfor er der behov for at styrke borgercentrenes decentrale ledelseskraft ved at lægge en større del af udviklingsansvaret decentralt. Finansieringen skal ske ved at reducere i de centrale udviklingsaktiviteter og koordination heraf.

Løsning

For at Socialforvaltningen skal lykkes med at løse sine udfordringer og sætte borgeren i førersædet, er der behov for at styrke den decentrale ledelse, for på den måde at sikre den helhedsorienterede, borgernære indsats - inden for det enkelte borgercenter og på tværs af forvaltningen.   

Konkret foreslås det, at borgercentrene styrkes ved at oprette en vicedirektørstilling i hvert af de tre store borgercentre (Borgercenter Handicap, Borgercenter Voksne og Borgercenter Børn og Unge) og flytte finansiering og ansvar fra de centrale enheder ud i borgercentrene. Borgercenter Hjemmeplejen er ikke omfattet af dette, da det foreslås sammenlagt med Borgercenter Voksne, jf. nedenfor.

Målet med at indføre vicedirektører er, at

  • Socialforvaltningen sikrer borgerne bedre hjælp på tværs af det enkelte borgercenter og på tværs af hele forvaltningen.
  • Socialforvaltningen bliver bedre til at gribe borgerne, når de får brug for hjælp fra flere forskellige dele af forvaltningen eller der sker store forandringer i deres situation.
  • Sammenhængen mellem udfører og myndighed bliver styrket, hvilket bl.a. skal styrke arbejdet med at hjælpe flere borgere til at bevæge sig ned af indsatstrappen og dermed til større selvstændighed.
  • Styrke arbejdet med borgercentrenes servicekultur.
  • Socialforvaltningen bliver bedre til inden for den stramme økonomiske ramme at give borgerne mere helhedsorienteret hjælp i deres hjem og bedre kvalitet i sygeplejen.

Vicedirektøren udgør sammen med borgercentercheferne den samlede ledelse af det enkelte borgercenter.

Vicedirektørerne udgør sammen med direktørerne den samlede forvaltningsdirektion, som sætter den overordnede retning og prioritering af forvaltningens arbejde.

Indførelsen af vicedirektører rykker mere handle- og beslutningskraft tættere på borgeren, og Socialforvaltningen bliver bedre til at justere indsatsen, hvis der opstår behov for det. Opstår der små eller strukturelle problemer, kan de nu blive løst lokalt og med det samme under ledelse af vicedirektørerne. Samtidig kan borgercentercheferne i højere grad end i dag koncentrere sig om den daglige drift på udfører- og myndighedsområdet. Det vil frisætte kræfter hele vejen gennem organisationen.

Sammenlægning af borgercenter Hjemmepleje og Borgercenter Voksne

Borgercenter Hjemmepleje er for lille til at have en vicedirektør i sig selv. Forvaltningen vurderer, at der er behov for en mere gennemgribende forandring, hvis Borgercenter Hjemmepleje skal sikre en tilfredsstillende drift, hvor borgerne får den bedst mulige service og hjælp og medarbejderne trives.

Det foreslås derfor at lægge Borgercenter Hjemmepleje sammen med Borgercenter Voksne for på sigt skabe en større og bedre organisation til sundhedsfaglig understøttelse af borgere og sikre en stærkere sammenhæng mellem det hjemmeplejefaglige og det socialfaglige arbejde.

Målet med sammenlægningen er, at Socialforvaltningen bliver bedre til at tilbyde borgere, der får hjemmeplejeydelser, mere helhedsorienteret hjælp i deres hjem og bedre kvalitet i sygeplejen.

HovedMED har behandlet de foreslåede organisatoriske ændringer på et møde d. 3. december. HovedMEDs bemærkninger til sagen er vedlagt som bilag 1.

Økonomi

Omkostningerne ved indførelsen af vicedirektører dækkes ved, at der fremover vil være opgaver som ikke skal varetages af de centrale kontorer. Udgiften tages således ikke fra borgercentrenes budget.

Sammenlægningen af Borgercenter Hjemmepleje og Borgercenter Voksne vil ikke i sig selv have økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkender Socialudvalget sagen, vil udvalget d. 15. januar blive forelagt en godkendelsessag om bevillingsflyt.

Vicedirektørstillingerne forventes opslået primo januar 2020 med tiltrædelse 1. april 2020.

Overflytningen af hjemmeplejen vil træde i kraft 1. februar 2020. I første omgang vil overflytningen kun være organisatorisk. På sigt kan der blive tale om konsolidering af stabsenhederne.

 

Nina Eg Hansen

                                                         / Emil Dyred

Beslutning

Kontorchef Tine Kock Nielsen deltog under punktets behandling.

Til 1. at-punkt stillede Radikale Venstre et ændringsforslag:
”at Socialudvalget tager til efterretning, at der indføres vicedirektører i Socialforvaltningen, og at finansieringen fra de centrale enheder vil indgå i sagen om bevillingsmæssige ændringer i maj”.

Der var afstemning om ændringsforslaget:
Stemmer for: 11 (A, B, C, F, V, Ø, Å)
Stemmer imod: 0

Ændringsforslaget blev dermed vedtaget og erstattede det oprindelige medlemsforslag.

Med disse ændringer blev indstillingens 1. at-punkt taget til efterretning.

Der var efterfølgende afstemning om indstillingens 2. at-punkt. Stemmer for: 11 (A, B, C, F, V, Ø, Å)
Stemmer imod: 0

Indstillingens 2. at-punkt blev derfor godkendt.

Der blev afgivet en protokolbemærkning fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre til indstillingens 2. at-punkt:
”Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Venstre godkender, at Den Sociale Hjemmepleje lægges ind under Borgercenter Voksne frem til konstitueringen 2021. Vi er af den opfattelse, at Den Sociale Hjemmepleje (borgere under 65 år) ligger bedst under Sundhedsforvaltningen, da Sundhedsforvaltningen har den sundhedsfaglige og organisatoriske kapacitet til at løse opgaven med en højere kvalitet”.

Til top