Mødedato: 11.11.2020, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2019

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2019. Danmarkskortet er opdelt i 3 dele - børnehandicapområdet, voksenhandicapområdet samt socialområdet generelt. I Københavns Kommune er omgørelsesprocenten på børnehandicapområdet faldet fra 53 pct. i 2018 til 52 pct. i 2019, mens den er steget fra 35 pct. til 43 pct. på socialområdet generelt fra 2018 til 2019, og fra 31 pct. til 52. pct. på voksenhandicapområdet fra 2018 til 2019. Københavns Kommunes omgørelsesprocent for 2019 er på samme niveau som landsgennemsnittet for børnehandicapområdet og socialområdet generelt, mens den på voksenhandicapområdet er over landsgennemsnittet. Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget bedes tage orienteringen til efterretning. Orienteringen sendes herefter til drøftelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Indstilling

Socialforvaltningen samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Socialudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget samt Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1.  at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen tager danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2019 til efterretning. 

Problemstilling

Hvert år udgiver Social- og Indenrigsministeriet et kommuneopdelt Danmarkskort, som indeholder statistik over antallet af sager, hvor en borger har klaget over kommunens afgørelse, som efterfølgende er omgjort af Ankestyrelsen.

I overensstemmelse med lovgivningen forelægges Danmarkskort over omgørelsesprocenter på socialområdet nu for Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering med henblik på, at udvalgene anbefaler, at sagen drøftes i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen efterfølgende.

Løsning

Danmarkskortet består af tre kort, der viser omgørelsesprocenterne for henholdsvis:

1:  Børnehandicapområdet vedr. omgørelsesprocenterne for afgørelser om

  • Pasningstilbud, hjemmetræning m.m., jf. servicelovens §§ 32, 32a, 36, 39-40
  • Merudgifter, jf. servicelovens § 41
  • Tabt arbejdsfortjeneste jf. servicelovens §§ 42-43
  • Personlig hjælp og ledsagelse jf. servicelovens §§ 44-45

2:  Voksenhandicapområdet vedr. omgørelsesprocenterne for afgørelser om

  • Kontante tilskud § 95
  • Borgerstyret personlig assistance § 96
  • Ledsageordning § 97
  • Merudgifter § 100

3:  Socialområdet generelt vedrører alle bestemmelser i serviceloven, hvor der er kommunal klageadgang, hvilket både er børneområdet og voksenområdet.

Kortet for socialområdet generelt indeholder således de bestemmelser, der indgår i de specifikke Danmarkskort for hhv. voksenhandicapområdet og børnehandicapområdet, men også en række andre bestemmelser på tværs af børne- og voksenområdet.

Det er som udgangspunkt kun Socialforvaltningen der træffer afgørelser på voksenhandicapområdet og børnehandicapområdet. I forbindelse med ”gråzone-borgere” har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen dog truffet afgørelse i tre sager på voksenhandicapområdet i 2019. En af sagerne blev påklaget til Ankestyrelsen, som gav Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fuldt medhold.

Det er ikke muligt at opdele danmarkskortet på de enkelte udvalgsområder, hvorfor både Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens områder er omfattet af danmarkskortet for socialområdet generelt.

Det skal bemærkes, at kortene kun opgøres på baggrund af de sager, Ankestyrelsen har behandlet. Afviste/henlagte sager tæller derfor ikke med i opgørelserne.  

Omgørelsesprocenterne angiver antallet af sager, som Ankestyrelsen enten ændrer/ophæver eller som hjemvises til fornyet behandling i kommunen.

Danmarkskortet for 2019

Ifølge danmarkskortet for 2019 er omgørelsesprocenten på socialområdet generelt på 41 pct., mens det er 51 pct. på børnehandicapområdet og 46 pct. på voksenhandicapområdet. Når en afgørelse hjemvises, ændres eller ophæves medfører det, at kommunens afgørelse bliver omgjort. Der anvendes denne terminologi, selvom en hjemvisning ikke nødvendigvis betyder, at afgørelsen bliver ændret.

Som det fremgår af tabel 1 er Københavns Kommunes omgørelsesprocent i 2019 på socialområdet generelt og på børnehandicapområdet på samme niveau som landsgennemsnittet. Til gengæld er omgørelsesprocent i 2019 på voksenhandicapområdet over niveauet på landsgennemsnittet.

Tabel 1. Omgørelsesprocenten på landsplan og Københavns Kommune for 2018 og 2019

 

Socialområdet

generelt

Børne

handicapområdet

Voksen

handicapområdet

Omgørelsesprocenten på landsplan 2019

41 pct.
(Heraf 30 pct. hjemviste og 11 pct. ændrede)

51 pct.
(Heraf 35 pct. hjemviste og 16 pct. ændrede)

46 pct.
(Heraf 37 pct. hjemviste og 9 pct. ændrede)

Omgørelsesprocenten for Københavns kommune 2019

43 pct.
(Heraf 32 pct. hjemviste og 11 pct. ændrede)

52 pct.
(Heraf 36 pct. hjemviste og 16 pct. ændrede)

52 pct.
(Heraf 45 pct. hjemviste og 6 pct. ændrede)

Omgørelsesprocenten for Københavns kommune 2018

35 pct.
(Heraf 27 pct. hjemviste og 9 pct. ændrede)

53 pct.
(Heraf 39 pct. hjemviste og 14 pct. ændrede)

31 pct.
(Heraf 19 pct. hjemviste og 12 pct. ændrede)

*) Data er fra danmarkskortene for 2018 og 2019, jf.  Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside.

På socialområdet generelt afgjorde Ankestyrelsen i 2019 902 klagesager fra Københavns Kommune (159 klagesager på børnehandicapområdet og 93 klagesager på voksenhandicapområdet). I gennemsnit blev  43 pct. af de omgjorte sager fordelt på:

  • 11 pct. blev ændret, fordi kommunens afgørelse efter serviceloven var forkert.
  • 32 pct. blev hjemvist til fornyet behandling i kommunen.

Hvis Ankestyrelsen finder, at der mangler yderligere oplysninger i en sag eller hvis der er tale om alvorlige sagsbehandlingsfejl, som ikke umiddelbart kan rettes op i klagesagsbehandlingen, vil sagen blive hjemvist. Når kommunen har indhentet nye oplysninger eller rettet sagsbehandlingsfejlene, kan kommunen nå frem til samme resultat som i den oprindelige afgørelse.

Omgørelsesprocenten fra 2018 til 2019 på socialområdet generelt og voksenhandicapområdet er steget, mens den på børnehandicapområdet er faldet i samme periode. Stigningen i omgørelsesprocent skyldes bl.a., at Ankestyrelsen hjemviser flere sager end tidligere både i Københavns Kommune og på landsplan. Generelt på socialområdet i København er antallet af hjemviste sager steget fra 27 pct. i 2018 til 32 pct. i 2019. På voksenhandicapområdet er antallet af hjemviste sager steget fra 19 pct. i 2018 til 45 pct. i 2019. Stigningen i hjemviste sager ses især på området merudgifter efter § 100, som er steget fra 10 hjemviste sager i 2018 til 35 sager i 2019. Hjemvisningerne kan hænge sammen med, at Ankestyrelsen har mere fokus på, om sagerne er tilstrækkeligt oplyst, inden de træffer afgørelse i dem. På børnehandicapområdet er antallet af hjemviste sager faldet fra 39 pct. i 2018 til 36 pct. i 2019. 

Særligt for indgivelse af klagesager på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område

De tal, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har til rådighed, viser, at der er ganske få klager på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område, der har været til behandling i Ankestyrelsen. 

Ankestyrelsen har i 2019 samlet behandlet 902 klager over Københavns Kommune vedr. socialområdet generelt. Af de 902 klager er 50 klager på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område. De 50 sager omfatter også den ene klagesag på Voksenhandicapområdet, der nævnes ovenfor under afsnittet om Voksenhandicapområdet.

Af de 50 oversendte sager er 42 af sagerne blevet afgjort. I 38 af sagerne har Ankestyrelsen fastholdt forvaltningens afgørelse, mens tre af sagerne blev hjemvist og en af sagerne blev ændret i Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er dermed 9,5 pct.

Initiativer, der kan mindske antallet af hjemviste og ændrede afgørelser

Både Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fokus på Ankestyrelsens afgørelser, herunder ændringer af kommunens afgørelser og hjemvisninger. Forvaltningerne følger Ankestyrelsens afgørelser tæt, da disse indeholder et godt læringsperspektiv i forhold til, hvad Ankestyrelsen lægger vægt på i sine afgørelser. Ved at forvaltningerne fokuser på læringsaspektet i afgørelserne, kan forvaltningerne fokusere ressourcerne til f.eks. faglig sparring og/eller undervisning, så der fremadrettet træffes mere korrekte afgørelser. Derudover arbejder forvaltningerne løbende med indsatser, der kan øge kvaliteten i afgørelser og dermed nedbringe omgørelsesprocenten, f.eks. via undervisning og styrkelse af læringskulturen hos medarbejderne. Endelig kan nævnes, at Socialforvaltningen i forbindelse med budget 2021 (servicekultur) har fået afsat midler til flere sagsbehandlere i perioden 2021-2024.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder indstillingen, vil sagen blive drøftet af Økonomiudvalget den 1. december 2020 og af Borgerrepræsentationen den 10. december 2020.

Mikkel Boje / Katja Kayser    


Beslutning

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top