SSP-afrapportering om urolige byområder for 1. halvår 2020
Resumé
Socialudvalget orienteres om SSP-Sekretariatets afrapportering om urolige byområder i København for 1. halvår af 2020. SSP-Sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder, samt en årlig afrapportering som sammenfatter de væsentligste tendenser og udviklinger. Socialudvalget vedtog i december 2012, at afrapporteringerne skal forelægges udvalget halvårligt, så udvalget har mulighed for at følge udviklingen i uroligheder i København. Socialudvalget blev senest orienteret om SSP afrapportering om urolige byområder i København i foråret 2020, hvor afrapportering omhandlede 2. halvår 2019 samt årsrapport for hele 2019. I foråret 2021 vil Socialudvalget blive orienteret om afrapportering om urolige byområder i København for 2. halvår af 2020 samt om årsrapport for hele 2020.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- At Socialudvalget tager SSP-Sekretariatets afrapportering vedrørende urolige byområder for 1. halvår af 2020 til efterretning.
Problemstilling
SSP-København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP-Sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder, samt en årlig afrapportering som sammenfatter de væsentligste tendenser og udviklinger. Vedlagt som bilag 1 er SSP-afrapportering for 1. halvår 2020.
Ved sagens drøftelse vil chefen for SSP-sekretariatet være til stede, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål til afrapporteringen.
Løsning
Samlet vurdering
Det er SSP-Københavns samlede vurdering, at der generelt har været roligt i København i 1. halvår 2020, hvor indsatser relateret til håndteringen af COVID-19 har fyldt mest, jf. om akutte beredskaber nedenfor.
Der har i perioden været mindre udfordringer med unge, der har opholdt sig sammen i større grupper end, hvad daværende gældende forsamlingsbud tillod. Ligesom unge har afholdt spontane fester og tændte bål i skolegårde, legepladser på dags- og fritidsinstitutioner, parker m.v. Nærpolitiet, opsøgende klubpersonale og gadeplansmedarbejdere har løbende været i dialog med de unge.
Der har i 1. halvår 2020 fortsat været aktivitet i bandemiljøet i København og omegnskommuner. Det er SSP-Københavns fortsatte fokus at holde unge ude af konflikterne.
Akutte beredskaber
SSP-København er tillagt en beredskabsfunktion, der kan igangsættes ved voldsomme eller akutte uroligheder, som vedrører unge. Akutberedskabet har været aktiveret tre gange i 1. halvår 2020.
I marts-maj 2020 hvor SSP-sekretariatet igangsatte en bydækkende beredskabsplan i forlængelse af regeringens tiltag for at inddæmme og forsinke smitte med COVID-19. Tiltagene talte bl.a. lukning af skoler og institutioner, hvorfor hovedparten af børn og unge i Københavns Kommune var hjemme i perioden. SSP-sekretariatet vurderede, at situationen kunne resultere i uhensigtsmæssig og utryghedsskabende adfærd på gadeplan herunder evt. kriminelle handlinger. Formålet med indsatsen var bl.a. at forebygge utryghedsskabende adfærd hos og konflikter mellem grupper af unge.
I sommerperioden, hvor flere unge var hjemme end vanligt, afholdtes aktiviteter i samtlige bydele støttet af regeringens sommerpakke. Socialforvaltningen blev med sommerpakken tildelt 2 mio. kroner, hvor SSP-sekretariatet stod for at uddele 1,9 mio. kroner til sommerferieaktiviteter for udsatte og kriminalitetstruede børn og unge i alderen 10-25 år. Socialforvaltningen afholdt ca. 60 aktiviteter med 9000 deltagende børn og unge, fx læsecamps og gadefodbold. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen afviklede ligeledes sommeraktiviteter.
Ultimo juni blev beredskabet aktiveret i Valby som følge af optakt til en konflikt mellem ungegrupper fra og uden for området. En handleplan blev udarbejdet med det formål at forhindre, at implicerede unge involveredes yderligere i konflikten og at sikre tryghed blandt områdets børn, unge og forældre. Indsatserne bestod bl.a. synlig patruljering, hjemmebesøg, opsøgende indsatser og samarbejde med omegnskommuner. Beredskabet har virket efter hensigten og er afsluttet. Der er fortsat opmærksomhed på udfordringen i området.
Hændelser med uro ift. unge under 18 år
I januar sås episoder, hvor unge affyrede fyrværkeri mod hinanden og forbipasserende borgere. Situationen blev håndteret med hjemmebesøg om den ulovlige omgang med fyrværkeri.
Hændelser ift. unge over 18 år
Der har i 1. halvår 2020 fortsat været aktivitet i bandemiljøet i København. Eksempelvis i Sundby Nordøst hvor bandegrupperingen LTF har taget ophold flere steder i bydelen, hvilket har medført bekymring for tiltrækning af områdets unge til bandemiljøet. På Nørrebro og Bispebjerg har grupperingen NNV manifesteret sig yderligere i de første måneder af 2020, herunder med synlig tilstedeværelse i området. SSP-ledergruppen på Nørrebro har fortsat fokus på at holde unge under 18 år ude af bandemiljøet.
I april blev der oprettet visitationszoner på Nørrebro, i Husum og et område på Frederiksberg på baggrund af en konflikt mellem to kriminelle grupperinger. Der har været enkelte bil- og containerafbrændinger som reaktion på utilfredshed med visitationerne.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalget vil i foråret 2021 modtage status for 2. halvår af 2020 samt hele 2020. Som følge af budgetaftalen for 2021 vil Socialudvalget modtage en analyse af kriminalitetsudviklingen for de 10 til 14-årige frem mod overførselssagen 2020-2021.
Mikkel Boje
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl, kontorchef Eva Stokbro Jensen og områdechef for SSP, Riad Nadji Tolba deltog under punktets behandling.