Mødedato: 11.11.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ledelsesinformation for 1. halvår 2015

Se alle bilag
Socialudvalget skal godkende forvaltningens forslag til et nyt koncept for fremtidig afrapportering af ledelsesinformationer til udvalget. Derudover skal udvalget tage ledelsesinformationen for 1. halvår 2015 til efterretning.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget, 

  1. at Socialudvalget godkender det nye koncept for fremtidig afrapportering af ledelsesinformationer til udvalget.
  2. at Socialudvalget tager ledelsesinformationen for 1. halvår 2015, der følger det nye koncept, til efterretning, jf. bilag 1.

Problemstilling

Socialudvalget får i løbet af året forelagt informationer om forvaltningens drift, politik og økonomi. Årshjulet for en række rapporteringer fremgår af bilag 2, hvor årets budget - og regnskabsmæssige rapporteringer om økonomien er oplistet, sammen med en årlig status for de politiske pejlemærker og 2 årlige ledelsesinformationer om driften samt urolige områder, magtanvendelser og forandringskompasset.

Tidligere har Socialudvalget fået fremlagt en afrapportering med diverse ledelsesinformation. Den 27. maj 2015 blev Socialudvalget, i forbindelse med indstilling om diverse ledelsesinformation for 2. halvår 2014, orienteret om, at forvaltningen i løbet af sidste del af 2015 ville forelægge et nyt koncept for fremtidig afrapportering af ledelsesinformation.  

Med denne indstilling om ledelsesinformation, foreslår forvaltningen et koncept for afrapporteringer inden for driften, som fremover bliver forelagt for udvalget hvert halve år.

Derudover forelægger Socialforvaltningen ledelsesinformation for 1. halvår af 2015 efter det nye koncept i form af orienteringer om status på belægningen på herberg, krisecentre og natcafeerne, handleplaner på hjemløseområdet, udsættelser, job på særlige vilkår, ledelsestilsyn på personsagsområdet og sygefravær. 

Løsning

Forvaltningen foreslår, at den fremadrettede afrapportering skal bestå af en indstilling med en beskrivelse af de vigtigste hovedpunkter fra de enkelte orienteringer. Orienteringerne skal være samlet i ét bilag.

Med det nye koncept vil forvaltningen fremstille en kortere og mere læsevenlig afrapportering for ledelsesinformation. De vigtigste informationer vil stadigvæk indgå i afrapporteringen, enten i form af et grafisk diagram eller i tekstform. 

Bilaget til den fremtidige afrapportering for ledelsesinformation foreslås opbygget efter den skabelon, som er benyttet i bilag 1.

Socialudvalget kan altid bede forvaltningen om at få uddybende forklaringer på de enkelte områder. Ligeledes kan forvaltningen fortsat tage de enkelte områder særskilt op, hvis der sker væsentlige ændringer på et af områderne.

Forvaltningen har vurderet, at der er 2 sager, som ikke er egnet til at blive afrapporteret i det nye koncept. Det drejer sig om:

  • Antallet af indberettede magtanvendelser
  • Urolige områder

Resultat for diverse ledelsesinformationer for 1. halvår 2015

Belægning på herberger og krisecentre

  • I perioden november 2014 til september 2015 var den gennemsnitlige belægningsprocent på krisecentrene 95 % og på herbergerne 99 %, hvilket ligger indenfor målsætningen om en belægningsprocent mellem 95 % - 105 %.
  • Socialforvaltningen anerkender behovet for selvhenvenderprincippet på herberger og krisecentre. Princippet giver en udfordring i forhold til at styre området. Eksempelvis kan der gå lang tid fra en borger er indskrevet på et privat eller udenbys tilbud, til forvaltningen modtager oplysninger om dette. Hertil kommer, at forvaltningen ikke selv kan fastlægge et serviceniveau i tilbuddene.
  • Det er forvaltningens vurdering, at de aktuelle udfordringer på herberger og krisecentre især handler om at få nedbragt de lange opholdstider. Derfor har forvaltningen dels fokus på anvendelsen af de nuværende pladser samt flowet ind og ud af tilbuddene. Manglen på billige boliger ses i den forbindelse som en væsentlig udfordring for at øge flowet.

 Belægning på natcafeerne

  • I perioden januar – september 2015 var der 120 normerede sovepladser på københavnske natcafeer, og der har i gennemsnit været 100 sovende og 122 besøgende pr. nat i perioden. Dette giver en gennemsnitlig belægningsprocent på 79 %. Den gennemsnitlige belægningsprocent for samme periode i 2014 var 77 %.
  • Bemærk at den gennemsnitlige belægningsprocent på natcafeerne fremstår lav, fordi der skelnes mellem sovende og besøgende. Aktivitetscentret og Mændenes Hjem har karakter af at være et natværested med et højt antal besøgende og et relativt lavt antal sovende.
  • Der er ingen måltal for antal sovende på natcafeerne, der både bruges til besøgende og sovende borgere.

 Handleplaner på hjemløseområdet

  • I 1. halvår 2015 var der gennemsnitligt 535 københavnere indskrevet på et herberg efter servicelovens § 110. Af dem, der var indskrevet i under 3 måneder, havde 89 % fået tilbudt en social handleplan og 24 % havde fået udfærdiget en social handleplan. Af dem, der var indskrevet i over 3 måneder, havde 92 % fået tilbudt en social handleplan og 29 % havde fået udfærdiget en social handleplan.
  • Det er målsætningen, at alle indskrevne københavnere skal have tilbudt en social handleplan, og forvaltningen har løbende fokus på både tilbud og udarbejdelse af handleplaner.
  • Det er Socialforvaltningens vurdering, at hjemløseområdet er godt med i forhold til landsgennemsnittet. København ligger over landsgennemsnittet for udarbejdede handleplaner, som SFI vurderer til at være 23 %. På Landsplan vurderer SFI ligeledes, at 36 % ikke er blevet tilbudt en handleplan.

 Status på udsættelser

  • Fogeden modtog i alt 1.186 sager i 1. halvår 2015, hvoraf 188 sager resulterede i en effektueret udsættelse, hvilke svarer til en andel på 15,9 %. 
  • Der er 87 færre udsættelser i 1. halvår 2015 i forhold til samme periode i 2014.
  • Socialforvaltningen har en forventning om, at målet for plejemærket om højst 458 årlige udsættelser nås allerede i 2015.

Job på særlige vilkår

  • Det forventede resultat for målopfyldelse i 2015 er som følgende: Jobrotation (18 %), Virksomhedhedspraktik (50 %), Seniorjob (75 %), Fleksjob (103 %) og nyttejob (127 %).
  • Det er Socialforvaltningens vurdering, at målopfyldelse i 2015 nås for ordningerne nyttejob og fleksjob.  Hvorimod det ikke forventes, at målopfyldelse i 2015 nås for ordningerne for jobroration, seniorjob og virksomhedspraktik.
  • Ny lovgivning har gjort jobrotation omkostningstungt, hvorfor målet ikke nås. Dels er der ikke længere fuld refusion for jobrotationsvikarerne, og dels kan uddannelsestimer ikke samles på tværs af enheder. På seniorjobområdet er antallet af borgere, der er berettiget til seniorjob, faldende, hvorfor det er sværere at få seniorjob-stillingerne besat.

Ledelsestilsyn på personsagsområdet

  • I første halvår af 2015 er 305 sager blevet kontrolleret. Der har været fejl i 5 sager, hvilket svarer til en fejlprocent på 1,6 % af de kontrollerede sager.
  • De kontrollerede sager beløber sig til en samlet værdi af 1.757.490 kr., hvoraf der er sket berigtigelse for 9.131 kr., hvilket svarer til 1 % af det samlede kontrollerede beløb.
  • Socialforvaltningen finder resultatet for første kvartal tilfredsstillende. Det er den laveste fejlprocent i al den tid forvaltningen har målt fejlene på området.

Status på sygefravær

  • Prognosen for 2015 er, at sygefraværet vil komme til at ligge på 12,3 fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat, hvilket er 1,3 fraværsdagsværk over måltallet for 2015. Dette er en forbedring på 0,4 procentpoint i forhold til resultatet i 2014.
  • Socialforvaltningens vurder, at der fortsat er brug for initiativer og aktiviteter for at sikre den ønskede nedbringelse af sygefraværet i forvaltningen. I samarbejde med MED-organisationen er det blevet besluttet, at disse for nuværende skal have særligt fokus på forbyggende indsatser, og forvaltningen arbejder således videre med dette  både i forvaltnings - samt KK-regi.

 I det vedhæftede bilag 1. kan man læse nærmere om udviklingen på de enkelte områder.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender det nye koncept for afrapportering af ledelsesinformation, vil forvaltningen fremlægge næste sag efter udgangen af 1. kvartal 2016.

Forvaltningen vil fortsat arbejde på, at forbedre konceptet for ledelsesinformation, herunder kigge på om der er andre udvalgssager der kunne indgå i fremtidige afrapporteringer, såsom afrapportering om overholdelse af sagsbehandlingsfrister, den årlige brugertilfredshedsundersøgelse, samt klagesagsstatistikken.

De to orienteringer (antallet af indberettede magtanvendelser og urolige områder), som ikke vil indgå i det nye koncept, vil i starten af andet kvartal 2016 blive forelagt for udvalget som to separate indstillinger.   

 Anette Laigaard

                                /  Dorte Bukdahl

Beslutning

Kontorchef Dorte Bukdahl under punktets behandling.

Indstillingens 1. at blev godkendt og 2. at blev taget til efterretning.
Til top