Mødedato: 11.11.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag: Sammen om Bellahøj

Se alle bilag
Socialforvaltningen har søgt støtte til en tidlig, tryghedsskabende og forebyggende indsats i Bellahøj – ”Sammen om Bellahøj" (Større tryghed i Bellahøj) - fra puljen ”Styrket koordinering i udsatte boligområder” under Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet. Ministeriet har d. 29. september 2015 bevilliget midler til projektet, og Socialudvalget skal godkende, at projektet gennemføres.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen gennemfører projekt Sammen om Bellahøj.
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget forhøjes med 1,8 mio. kr. fordelt over årene 2016, 2017, 2018 og 2019, jf. bilag 1.

Problemstilling

Bellahøjhusene i Brønshøj har i løbet af de seneste fem år gennemgået en større ændring i beboersammensætningen, som har medført udfordringer i området. Selv om Bellahøjhusene ikke figurerer på listen over særligt udsatte boligområder, er området på flere parametre blevet mere belastet i de senere år. Fx er der kommet flere episoder med vold og trusler og et øget salg af narkotika, og Socialforvaltningen har fået flere børnesager i området.

Kommunen og beboerne i Bellahøjhusene har løbende drøftet tiltag til at imødegå udfordringerne i området og forebygge, at situationen udvikler sig til det værre. I 2014 fik Socialforvaltningen en midlertidig bevilling på 300.000 kr. fra Sikker By akutpuljen til at igangsætte tryghedsfremmende og forebyggende indsatser for familier og unge i området.

Der er på tværs af forvaltninger, boligorganisationerne, politiet og SSP enighed om, at der fortsat er behov for en særlig indsats i området, og Socialforvaltningen har derfor, efter dialog med boligforeningerne i området, Sikker By i Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet ansøgningen om projekt Sammen om Bellahøj. Socialudvalget skal godkende, at projektet igangsættes.

Løsning

Formålet med projekt Sammen om Bellahøj er, at Bellahøjhusene af alle opleves som et trygt sted at bo, og at mangfoldigheden i området opleves som noget positivt. Det skal ske ved at samle de gode kræfter, der findes i området, om at udvikle fælles løsninger og styrke den tidlige, tryghedsskabende og forebyggende indsats i Bellahøj.

Særligt er der behov for at rette et fokus på udsatte familier i området for at få dem til at føle sig som en integreret del af lokalmiljøet, hvor de tager ansvar og føler tilhørsforhold. Det er også vigtigt, at alle beboere i området tager et medansvar og indgår i samarbejder, der kan give hele området et løft.

Projektets primære målgruppe er de udsatte familier, som særligt udfordrer området. Der er tale om ca. 25 familier, som i alt udgør mellem 120-130 individer. Mange af familierne er præget af integrationsudfordringer og en ringe tilknytning til arbejdsmarkedet. Mange af børnene er fagligt og socialt udfordret i skolen. Der er konkret ca. 20 børn i alderen 8-13 år, primært drenge, som omgås i grupper uden voksenkontakt, og som er udfordrende i deres adfærd eller begår hærværk og chikane mod andre beboere.

Den sekundære målgruppe for indsatsen er de øvrige beboere i og omkring Bellahøjhusene, som påvirkes af uro i området, deriblandt en del ældre beboere.

Projekt Sammen om Bellahøj skal understøtte, at der opbygges bæredygtige samarbejdsrelationer mellem aktørerne i området, og facilitere beboernes inddragelse i løsningen på de lokale udfordringer. Projektet skal også sikre et helhedsorienteret samarbejde omkring og sammen med de familier, der udfordrer området, og medvirke til, at der på flere niveauer arbejdes med at øge familiernes sociale mobilitet og den oplevede tryghed i området.

Samskabelsen sker på tværs af beboere, de tre boligorganisationer i området, kommunens forvaltninger, politiet, SSP samt lokale virksomheder og foreninger i civilsamfundet.

Til at sørge for inddragelsen af de relevante parter og aktivering af alle de ressourcer, som findes i området, ansættes der en projektkoordinator for de midler, som er bevilliget af ministeriet. Projektkoordinatoren vil være forankret i Socialforvaltningens Borgercenter Børn og Unge og have det overordnede ansvar for projektet. Koordinatoren skal være bindeled og sikre tæt og synlig kontakt mellem aktørerne i området. Projektkoordinatoren skal også være synlig og proaktiv i forhold til de udsatte familiers situation og være med til at brobygge familierne til almene tilbud og fællesskaber, ledsage til aftaler mv.

Projektets aktiviteter omfatter bl.a. etablering og styrkelse af indsatser rettet mod hhv. udsatte børn og unge og forældrene i udsatte familier, og mobilisering af beboerne i området omkring fælles aktiviteter og traditioner. Socialforvaltningen har i forvejen et øget fokus på området omkring Bellahøjhusene, hvor der er tilknyttet to opsøgende gadeplansmedarbejdere fra Ny Start samt en fremskudt indsats i form af en familierådgiver, der sammen med sundhedsplejen er i bebyggelsen en gang ugentligt, hvor de er tilgængelige for beboerne. Det er desuden planlagt, at der i foråret 2016 skal afholdes en intensiveret familieindsats i området efter De  Utrolige År - modellen.

Sammen om Bellahøj skal resultere i, at: 

  • 10 % færre børn og unge begår kriminalitet og hærværk.
  • Skolefraværet for børn og unge i de udsatte familier falder med 40 % i projektperioden.
  • Mindst 10 unge fra de udsatte familier får hvert år et fritidsjob. Dette sker i samarbejde med Socialforvaltningens Fritidsjob med Mentor.
  • 40 % af de aktive børnesager i de udsatte familier afsluttes, fordi målene med indsatsen er nået.
  • 75 % af forældrene i udsatte familier oplever, at de har større tillid til de kommunale aktører.
  • Antallet af anmeldte hændelser om chikane er faldet med 25 % i projektperioden.

Resultaterne af projektet vil bl.a. blive fulgt gennem tæt opfølgning på de ca. 25 udsatte familier, registreringer af ungekontakter og løbende screeningslister over bekymrende unge.

Projekt Sammen om Bellahøj skal skabe bæredygtige lokale samarbejder, og når bevillingen efter fire år udløber, ophører den særlige funktion som projektkoordinator, som finansieres af puljemidlerne.

Økonomi

Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet har bevilliget 1,8 mio. kr. til projektet, som fordeles over fire år, så der udbetales 450 t. kr. i hhv. 2016, 2017, 2018 og 2019, se bilag 1.

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive tilpasset i sagen om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender, at projektet kan gennemføres, afholdes der ultimo november et møde med lokale samarbejdsparter, hvor forvaltningen vil orientere om Socialudvalgets beslutning og nedsættelsen af en evt. følgegruppe vil blive diskuteret.

Anette Laigaard

                                 /Mie Rohde Laursen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. Indstillingen blev således godkendt.
Til top