Mødedato: 11.10.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Egenbetaling af husleje, el, vand og varme i forbindelse med ophold på midlertidige botilbud

Se alle bilag

Intern Revision har – i forlængelse af Socialforvaltningens afdækning af udfordringer med opkrævning af egenbetaling for husleje mm. på midlertidige botibud til udsatte voksne – udarbejdet en revisionsrapport om manglerne i opkrævning af egenbetaling fra udsatte voksne for ophold på midlertidige botilbud efter Servicelovens § 107 (jf. bilag 1). Da der er tale om en kritisk bemærkning, skal forvaltningens iværksætte tiltag for at rette op på de kritiske forhold forelægges Socialudvalget.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager revisionens rapport om egenbetaling fra udsatte voksne på botilbud efter Servicelovens § 107, jf. bilag 1, til efterretning.
  2. at Socialudvalget tager Socialforvaltningens iværksatte tiltag for at rette op på de kritiske forhold til efterretning.

 

Problemstilling

Beboere betaler for deres ophold på §§ 107-110. For borgere på § 107 (midlertidige botilbud) skal forvaltningen, før opkrævning kan finde sted, træffe en myndighedsafgørelse, som fastsætter borgerens egenbetaling for husleje, el, vand og varme. Fastsættelsen af borgerens egenbetaling skal tage højde for borgerens arbejdsindtægt, pension, kontanthjælp eller anden indtægt samt det af Socialudvalget fastsatte rådighedsbeløb på området. Hvis beregning af egenbetaling viser, at borgerens rådighedsbeløb bliver mindre end det fastsatte ved betaling af husleje mm., reducerer forvaltningen opkrævningen af borgerens egenbetaling på baggrund af en konkret og individuel vurdering for at sikre, at borgeren har et tilstrækkeligt rådighedsbeløb, når faste udgifter er betalt. I 2023 tages udgangspunkt, i at borgere på midlertidige botilbud skal have et månedligt vejledende rådighedsbeløb på 4.786 kr.

 

Forvaltningen kan i forbindelse hermed træffe afgørelse om, at en borger ikke skal opkræves for ophold på et midlertidigt botilbud. Det er for eksempel tilfældet, hvis borgeren ikke har en indtægt, eller hvis borgeren har udgifter til egen bolig i forbindelse med et ophold på et midlertidigt botilbud. Fastsættelsen af egenbetaling forudsætter derfor en konkret og individuel vurdering af borgerens forhold og betalingsevne.

 

Socialforvaltningen har i forhold til ca. 80 udsatte voksne på midlertidige botilbud ikke fulgt de formelle retningslinjer for at træffe en korrekt myndighedsafgørelse om opkrævning af egenbetaling. Det betyder, at disse borgere enten ikke er blevet opkrævet for egenbetaling eller fejlagtigt er blevet opkrævet, da opkrævning er sket uden den obligatoriske myndighedsafgørelse. Problemstillingen har stået på i flere år, men er blevet afdækket i forbindelse med, at forvaltningen har arbejdet med at implementere en ny forretningsgang for at træffe korrekt myndighedsafgørelse om opkrævning af egenbetaling. Den gennemsnitlige beregnede egenbetaling, under hensyntagen til borgerens indtægtsgrundlag og det vejledende rådighedsbeløb, udgør ca. 2.400 kr. om måneden. For de ca. 80 udsatte voksne kan forvaltningen konstatere, at ca. 50 borgere ikke er blevet opkrævet egenbetaling, svarende til en manglende indtægt på ca. 120 t. kr. om måneden. For de resterende ca. 30 borgere er de blevet opkrævet egenbetaling, men uden den påkrævede myndighedsafgørelse.

 

Med udgangspunkt i Socialforvaltningens afdækning har Intern Revision konstateret, at der er mangler i Socialforvaltningens opkrævning af egenbetaling hos udsatte voksne på midlertidige botilbud efter Servicelovens § 107. Intern Revision har derfor udarbejdet revisionsrapport om Socialforvaltningens opkrævning af egenbetaling på § 107 tilbud, hvor Socialforvaltningen får en kritisk bemærkning for ikke at opkræve egenbetaling på § 107-tilbud til udsatte voksne og/eller opkræve egenbetaling uden korrekt myndighedsafgørelse, som er et lovkrav for at kunne opkræve egenbetaling.

 

Intern Revision henstiller i den forbindelse, at Socialforvaltningen hurtigst muligt sikrer, at betalingsbekendtgørelsen (bek. 1387 af 12/12/2006) efterleves på alle relevante botilbud og henstiller desuden, at ledelsestilsynet på området skærpes.

Løsning

Socialforvaltningen vil – for alle udsatte voksne på et midlertidigt botilbud – sikre, at der træffes korrekt myndighedsafgørelse om egenbetalingen for husleje mm., med angivelse af det konkrete beløb, som borgerne skal betale. Socialforvaltningen har udarbejdet standardbreve, afgørelsesskabeloner og en beregningsskabelon, som vil blive anvendt for at sikre, at beregningen af borgerens egenbetaling sker ens på alle tilbud, og at de foreligger på et dokumenteret grundlag. Socialforvaltningen vil have implementeret korrekt beregning og afgørelse om egenbetaling for udsatte voksne på midlertidige botilbud med udgangen af november 2023 og vil gennemføre et skærpet ledelsestilsyn frem til, at området er i sikker drift.

 

Jævnfør ovenfor er der i de fleste tilfælde tale om sager, hvor borgerne hidtil ikke er blevet opkrævet egenbetaling. Disse borgere vil fremover blive opkrævet betaling, men der vil ikke være et bagudrettet krav vedr. manglende egenbetaling. Der vil også være tilfælde, hvor borger er blevet opkrævet for meget egenbetaling eller er opkrævet egenbetaling uden, at der er truffet en korrekt myndighedsafgørelse herom. I disse sager kan det blive relevant med tilbagebetaling.

 

Socialforvaltningen er gået i gang med at undersøge, om der er tilsvarende udfordringer med opkrævning af egenbetaling på forvaltningens øvrige midlertidige botilbud, efter servicelovens § 107, herunder til borgere med sindslidelse og borgere med handicap samt opkrævning af egenbetaling på herberger og krisecentre (servicelovens §§ 110 og 109). Hvis der viser sig udfordringer med beregning og opkrævning af egenbetaling på disse områder, vil de tiltag, der er iværksat på baggrund af revisionsrapporten, blive udvidet til også at gælde disse. Socialforvaltningen forventer at have rettet op på fejl i opkrævninger på alle § 107-botilbud inden udgangen af 1. kvartal 2024. Undersøgelsen vil bestå i en kontrol af, om alle beboere på botilbud, krisecentre og herberger har en registreret myndighedsafgørelse, samt om der er oprettet servicekontrakt på borgerens betaling af egenbetaling.

 

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Der kan være behov for at tilbagebetale egenbetaling til borgere i de tilfælde, hvor forvaltningen har opkrævet for meget eller har opkrævet egenbetaling uden korrekt myndighedsafgørelse. De økonomiske konsekvenser heraf kendes ikke på nuværende tidspunkt, men vil påvirke forvaltningens forbrug i 2024. Når Socialforvaltningen har gennemført revisionsopfølgningen, vil Socialudvalget blive orienteret om resultatet, herunder evt. økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vil implementere korrekt egenbetaling på midlertidige botilbud og gennemfører et skærpet ledelsestilsyn frem til, at området er i sikker drift.

 

Socialforvaltningen vil afdække, om der er udfordringer med beregning og opkrævning af egenbetaling på andre af forvaltningens botilbud, krisecentre og herberger.

 

Når Socialforvaltningen har overblik over behovet for at tilbagebetale borgere, der er blevet opkrævet for meget eller er blevet opkrævet uden en korrekt myndighedsafgørelse, vil Socialforvaltningen inden udgangen af 2023 orientere Socialudvalget herom i en fredagsmail.

Mikkel Boje/

 

                                                                              Mika Kobborg Smidt

 

Beslutning

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Kontorchef Mika Kobborg Smidt fra Socialforvaltningen deltog under punktets behandling.

Til top