Mødedato: 11.05.2022, kl. 16:30
Mødested: Hjemløseenheden, Sundholmsvej 22, 2300 København S

Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. april 2022

Se alle bilag

Resumé

Sagen omhandler Socialforvaltningens første kvartalsprognose, der udviser forventet balance på servicerammen, hvis alle COVID-19-relaterede udgifter dækkes. Forvaltningens COVID-udgifter prognosticeres pt. til 45,0 mio. kr. på service. På målgruppeområderne børnefamilier med særlige behov og Borgere med handicap er prognosen præget af negative risici. Hertil kommer også, at økonomien på Hjemmeplejen fortsat er udfordret.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. april 2022,
  2. at Socialudvalget godkender flyt af midler mellem målgrupper, således at 5,9 mio. kr. på Tværgående opgaver og administration flyttes til Hjemmepleje (ét årigt i 2022) og 3,2 mio. kr. på Borgere med sindslidelse flyttes til Udsatte voksne (varigt).

Problemstilling

Socialforvaltningen skal aflevere regnskabsprognosen til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget den 24. maj 2022.

I indstillingen fremgår forventet forbrug i forhold til det aktuelle budget samt de primære risici knyttet til prognosen. Endvidere indstilles det, at der flyttes midler mellem bevillingsområder med henblik på, at budgettet i højere grad afspejler forventet forbrug. Flytning af midler mellem bevillingsområder skal godkendes politisk af både fagudvalg og i en samlet sag i Borgerrepræsentationen. Socialforvaltningen har seks bevillingsområder: Børnefamilier med særlige behov, borgere med sindslidelse, udsatte voksne, hjemmepleje, borgere med handicap samt tværgående opgaver og administration.

I lighed med 2020 og 2021 udgør COVID-19 situationen en usikkerhed for prognosen. Det ser dog ud til, at der sker en gradvis reduktion i COVID-relaterede aktiviteter og udgifter. Det er lagt til grund, at forvaltningen kompenseres for COVID-relaterede omkostninger. Dertil medfører udgifter til fordrevne ukrainere på grund af krigen i Ukraine en usikkerhed for prognosen. Udgifterne opgøres særskilt og indgår ikke i prognosen. Socialforvaltningen har haft enkelte udgifter til forberedelse, koordinering, opsøgende indsatser og aktiviteter for børn mv. Der forventes dog flere udgifter i løbet af 2022.

Det bemærkes, at budgetter og forventet forbrug på bevillingsområderne løbende ændrer sig i løbet af året, for eksempel som følge af ændrede aktivitets- og prisforventninger, politiske beslutninger, ændrede afregninger på tværs af forvaltningerne etc. Som forudsætning for den prognosticerede balance ligger der en løbende prioritering og skarp styring – både lokalt og på tværs af forvaltningen – ligesom der er iværksat konkrete initiativer forskellige steder i forvaltningen med henblik på at sikre sammenhæng mellem forbrug og budget.

Løsning

Når der ses bort fra de rapporterede COVID-udgifter, prognosticeres Socialforvaltningens forventede regnskab på servicerammen pr. april til balance. Det bemærkes, at prognosen om balance skal tages med det forbehold, at f.eks. en forskydning på blot 0,5 % af forbruget udgør godt 30 mio. kr.

Tabel 1: Socialforvaltningens regnskabsprognose pr. april 2022 (mio. kr.)

Nedenfor følger kort gennemgang af prognosen for hver målgruppe. Af bilag 1 fremgår mere uddybende forklaringer af forskelle mellem budget og forventet forbrug. Bemærk, at gennemgangen behandler afvigelserne efter forventet kompensation for COVID-merudgifter.

Børnefamilier med særlige behov prognosticeres balance efter COVID-kompensation. Ved forhandlingerne om overførselssagen 2021-2022 blev børneområdet tildelt 7,0 mio. kr. til håndtering af stigningen i udgiften til sikrede pladser grundet stigning i aktiviteten på pædagogisk observation og 3,4 mio. kr. vedrørende særlige socialsager (fortroligt budgetnotat). Der er aktuelt flere anbringelser på døgninstitutionspladser end forventet, hvilket udgør en risiko for områdets økonomi. Dertil kommer en risiko for en yderligere stigning på omkostninger til sikrede pladser.

For borgere med sindslidelse prognosticeres der med et mindreforbrug i forhold til budgettet på 10,2 mio. kr. efter COVID-kompensation. Mindreforbruget skyldes primært lavere aktivitet end budgetteret på færdigmeldte patienter, som udskrives fra regionen, lavere aktivitet på et botilbud på grund af ombygning og vakancer som følge af rekrutteringsudfordringer. Et mindreforbrug på 3,2 mio. kr. ønskes overført til Udsatte voksne varigt for at dække merforbruget. Det bemærkes, at ønsket om flyt af midler til Udsatte voksne-området skal ses i lyset af, at der er vist omfang af overlap mellem målgrupperne Borgere med sindslidelse og Udsatte Voksne.

For Udsatte voksne prognosticeres et merforbrug på 3,2 mio. kr. efter COVID-kompensation. Ved forhandlingerne om overførselssagen 2021-2022 blev området tildelt need-to midler til fastholdelse af natcafeer samt stigende priser og aktivitet på ambulant alkoholbehandling på i alt 12,4 mio. kr. Der er en risiko for stigende udgifter til alkoholbehandling udover de midler, der blev tildelt i overførselssagen. Der forventes et merforbrug på krisecenterpladser, som foreslås dækket ved at flytte midler fra området borgere med sindslidelse. Der er tale om et strukturelt merforbrug af ældre dato, hvorfor midlerne foreslås flyttet permanent.

I Hjemmeplejen er der særskilt usikkerhed om prognosen. Der indlægges aktuelt en forventning om merforbrug på 12,9 mio. kr. efter COVID-kompensation. Merforbruget er primært knyttet til en forventning om fortsat stigende aktivitet på sygepleje i forhold til budgettet, jf. udfordringerne gennem de senere år på området. Der pågår aktuelt en analyse af den sociale hjemmeplejes økonomi, som skal komme med anbefalinger til en langsigtet løsning på de økonomiske udfordringer på området, og som også vil give grundlag for en sikrere prognose for indeværende år. Forvaltningen vil frem mod halvårsprognosen følge området tæt. Forvaltningen vil i august vende tilbage med en sag, hvor udvalget har mulighed for at drøfte de strukturelle problemer i Hjemmeplejen og bud på handlemuligheder.

Forvaltningen indstiller på det grundlag, at der med indeværende sag besluttes at flytte midler fra området Tværgående opgaver og administration, der dækker en andel af den aktuelle forventning til merforbruget.

For Borgere med handicap forventes balance efter COVID-kompensation. Bag balancen ligger en risiko i forhold til yderligere stigning i enhedspriser på køb af døgntilbudspladser. Stigningen hænger sammen med, at det gennemsnitlige støtteniveau hos borgerne er stigende, hvilket har været en udfordring i flere år.

For området Tværgående opgaver og administration prognosticeres med et mindreforbrug på 5,9 mio. kr., som ønskes overført til Hjemmeplejen for delvist at dække merforbruget der. Mindreforbruget skyldes udisponerede midler ved årets start som følge af forventninger til ubalance i hjemmeplejen og en vis grad af tilbageholdenhed.

På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes et mindreforbrug på 1,6 mio. kr., som primært kan henføres til forventning om lavere aktivitet og enhedspriser på merudgiftsydelser og lavere enhedspriser på enkeltydelser.

På området Anlæg forventes balance.

For området Finansposter forventes balance.

Økonomi

Økonomien er indeholdt i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 24. maj 2022, hvor den behandles som en del af den samlede prognose for hele kommunen.

Mikkel Boje

                                                     / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling. 

Til top