Mødedato: 11.04.2016, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Opfølgning på medlemsforslag om personrettet tilsyn med plejebørn

Se alle bilag
Socialforvaltningen fremlægger status på de initiativer, som forvaltningen iværksatte på baggrund af Borgerrådgiverens undersøgelse af det personrettede tilsyn med plejebørn.

 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager forvaltningens status til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget vedtog den 11. november 2015 et medlemsforslag (se bilag 1), som pålagde Socialforvaltningen at fremlægge en status for Socialudvalget på syv konkrete børnesager og de initiativer, som forvaltningen har iværksat på baggrund af Borgerrådgiverens undersøgelse af det personrettede tilsyn med plejebørn, som blev afsluttet i juni 2015.

Borgerrådgiveren offentliggjorde den 18. februar 2015 sin rapport på baggrund af en undersøgelse af Københavns Kommunes tilsyn med børn og unge i plejefamilier i perioden januar 2011 til december 2012. Denne undersøgelse blev Socialudvalget orienteret om på mødet den 25. februar 2015. Borgerrådgiveren valgte på baggrund af undersøgelsens resultat at gennemføre en ny undersøgelse, dækkende perioden februar 2013 - februar 2015. Borgerrådgiveren afsluttede denne anden undersøgelse den 19. juni 2015. Socialudvalget blev orienteret om resultatet af undersøgelsen på udvalgsmødet den 12. august 2015, og udvalget blev samtidig orienteret om de initiativer, som forvaltningen ville iværksætte på baggrund af undersøgelsens resultater.

Løsning

På baggrund af Borgerrådgiverens undersøgelse har Borgercenter Børn og Unge udarbejdet en handleplan for arbejdet med det personrettede tilsyn med anbragte børn og unge. Handleplanen skal sikre en målrettet opfølgning på kritikpunkterne i Borgerrådgiverens undersøgelse og indeholder nedenstående elementer, som alle er sat i værk.

Opfølgning på syv konkrete børnesager
Syv børn og unge havde i Borgerrådgiverens undersøgelse ikke fået alle de lovpligtige tilsyn. Status er, at disse syv børn og unge har fået to årlige tilsynsbesøg i løbet af 2015.

Styrket samarbejde mellem sagsbehandler og familieplejekonsulent

Indsatsen på plejefamilieområdet er i Borgercenter Børn og Unge delt mellem børnefamilieenhederne og Center for Familiepleje. Sagsbehandlere i børnefamilieenhederne fører personrettet tilsyn med familieplejeanbragte børn og unge, mens familieplejekonsulenter i Center for Familiepleje yder råd og vejledning til plejefamilier. For at sikre en sammenhængende og helhedsorienteret indsats baseret på en fælles forståelse af opgaverne, og dermed gode rammer for det personrettede tilsyn, har Borgercenter Børn og Unge forbedret samarbejdet mellem sagsbehandlerne og familieplejekonsulenterne omkring anbragte børn og unge. Det er bl.a. sket gennem afholdelse af kurser for familieplejekonsulenterne med henblik på at skabe en bedre forståelse for de lovgivningsmæssige rammer for indsatsen.

Borgercenter Børn og Unge opstarter derudover et pilotprojekt i 1. halvår af 2016 om udarbejdelse af fælles forandringskompasser mellem sagsbehandler og familieplejekonsulent. Fælles forventninger til hvad anbringelsen skal føre med sig vil give et fælles afsæt for det personrettede tilsyn. Fælles forandringskompasser kan også give en fælles ramme for drøftelser på tværs af sagsbehandler og familieplejekonsulent om de eventuelle ændringer i den samlede indsats overfor børn og unge  i plejefamilier, som tilsynet kan give anledning til - til gavn for de anbragte børn og unge.  

Ledelsestilsyn og controlling med det personrettede tilsyn

Borgercenter Børn og Unge har indført kvartalsvise ledelsestilsyn med anbringelsessager i børnefamilieenhederne. Ved ledelsestilsynet udtrækker børnefamilieenhederne 20 pct. af anbringelsessagerne og gennemgår dem systematisk med henblik på en kontrol af, om tilsynene er foretaget, og om de lever op til lovgivningens krav. Konceptet for ledelsestilsynet har også fokus på samarbejdet mellem barnets eller den unges sagsbehandler og familieplejekonsulenterne i Center for Familiepleje. Ledelsestilsynet er på den måde en controlling af kvaliteten i de personrettede tilsyn.

Borgercenter Børn og Unge følger løbende op på resultaterne af de enkelte ledelsestilsyn og sikrer, at eventuelle udfordringer med kvaliteten i de personrettede tilsyn, som ledelsestilsynet måtte afdække, håndteres.

Forvaltningen forventer derudover, at det fra 2. halvår af 2016 vil være muligt at generere systematisk ledelsesinformation om det personrettede tilsyn med plejebørn. Den systematiske anvendelse af standardnotat til brug for journalføringen af det personrettede tilsyn er sat i værk, og den tekniske understøttelse af systematisk ledelsesinformation om det personrettede tilsyn med anbragte børn og unge er under udvikling for at få valide datatræk. Systematisk ledelsesinformation vil løbende give forvaltningen overblik over kvaliteten i arbejdet med det personrettede tilsyn med plejebørn. 

Brugen af bisidder
Socialforvaltningen registrerer i forbindelse med det personrettede tilsyn, hvorvidt barnet eller den unge er vejledt om retten til at medtage bisidder til samtalen med sagsbehandler, og om samtalen med barnet eller den unge er afholdt alene. Der foretages ikke registrering af, hvem bisidder er.

Forvaltningen kan på nuværende tidspunkt ikke trække valide data fra forvaltningens IT-system om brugen af bisiddere i forbindelse med det personrettede tilsyn med anbragte børn og unge. Forvaltningen forventer, at det fra 2. halvår af 2016 vil være muligt at generere systematisk ledelsesinformation om det personrettede tilsyn med plejebørn, jf. ovenfor.

Forvaltningen har taget kontakt til Børns Vilkår med henblik på etablering af et samarbejde omkring bisiddere for derigennem at styrke støtten til anbragte børn og unge, bl.a. i forbindelse med det personrettede tilsyn. Børns Vilkår har tilkendegivet, at de godt kan levere bisiddere i det omfang, som Borgercenter Børn og Unge har brug for. Tre af børnefamilieenhederne i Borgercenter Børn og Unge har allerede afholdt informationsmøder med Børns Vilkår, og de sidste møder vil blive afholdt inden udgangen af april 2016. Børns Vilkår har også forskelligt informationsmateriale, som kan uddeles til anbragte børn og unge.

Styrket kvalitet i tilsynsbesøg
Borgercenter Børn og Unge er i gang med to udviklingsprojekter, der skal medvirke til at øge kvaliteten af tilsynsbesøgene ved at styrke inddragelsen af børn og unge i forbindelse med tilsynene og klæde dem bedre på til tilsynsbesøgene.

Projekt ”Bedre børneinddragelse i tilsyn med anbragte børn i Københavns Kommune” har til formål at kvalitetsforbedre det personrettede tilsyn med anbragte børn og unge, med særligt fokus på at inddrage børnene og de unge. Under projektet afprøves måder til at styrke inddragelsen af børn og unge i forbindelse med det personrettede tilsyn, og børn og unge vil få støtte til håndteringen af samtaler i forbindelse med tilsynet. Projektet skal munde ud i, at anbragte børn og unge oplever sig bedre inddraget i forbindelse med personrettede tilsyn.

Projekt ”Når børn er på rejse – kuffertprojektet” handler om at give anbragte børn en specifik og forudsigelig ramme, når barnet skal møde sin sagsbehandler i forbindelse med et personrettet tilsyn. Projektet gennemføres i første omgang i børnefamilieenheden på Bispebjerg.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Aktiviteterne afholdes inden for den almindelige drift i Borgercenter Børn og Unge.

Videre proces

Borgercenter Børn og Unge vil fortsætte de igangsatte initiativer som ovenfor beskrevet.

 

Nina Eg Hansen         

                                  / Ane Kristine Christensen

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen deltog under behandlingen af punktet.

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

For stemte: 8 (A, B, Ø, V og C)

Imod stemte: 1 (O)

Undlod: Ingen

Indstillingen blev således taget til efterretning.

 

Der var følgende protokolbemærkning fra A, B, Ø, V og C:

Udvalget tager indstillingen til efterretning idet udvalget præciserer, at kommunen naturligvis skal leve op til sin vejledningsforpligtelse overfor plejebørn ang. retten til en bisidder, og at kommunens it-system skal udvikles, så det bliver muligt at registrere, hvem en evt. bisidder er.

 

Der var følgende protokolbemærkning fra O:

DF kan ikke tage Socialforvaltningens status til efterretning, idet Socialforvaltningen ikke følger Ankestyrelsens praksis i forhold til notering af navnet på bisidderen, samt mener DF, at det er uforståeligt, at Socialforvaltningen ikke kan garantere, at børnene og/eller de unge bliver vejledt om retten til at medtage bisidder til samtalen med sagsbehandleren, men kun foretager en registrering af om vejledningen er sket eller ej - jf. indstillingens ordlyd: " Socialforvaltningen registrerer i forbindelse med det personrettede tilsyn, hvorvidt barnet eller den unge er vejledt om retten til at medtage bisidder til samtalen med sagsbehandler, og om samtalen med barnet eller den unge er afholdt alene".

Dette er ikke i barnets tarv, og det var blandt andet den manglende vejledning som Borgerrådgiveren kritiserede. DF pointerer at plejebørnene skal kende deres ret til at få en bisidder med til børnesamtalen. Det er jo ikke uden grund, at børnesamtalerne er blevet et selvstændigt mål i serviceloven.

Til top