Mødedato: 11.03.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering af hjemmeplejens kvalitetsmål, brugertilfredshedsundersøgelse og tilsyn 2014

Socialudvalget forelægges den årlige afrapportering af kvalitetsmål, brugertilfredshedsundersøgelse og tilsyn for hjemmeplejeområdet for udsatte borgere, borgere med handicap og borgere med sindslidelse.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget,

1. at Socialudvalget tager afrapportering om hjemmeplejens kvalitetsmål, brugertilfredshedsundersøgelse og tilsyn i 2014 til efterretning.

Problemstilling

Én gang årligt får Socialudvalget forelagt en samlet afrapportering om hjemmeplejens kvalitetsmål, brugertilfredshedsundersøgelse og tilsyn.

De 4 kvalitetsmål, der måles på, blev godkendt af Socialudvalget den 21. november 2012, herunder at kvalitetsmålene bliver evalueret ud fra elektroniske data. Det betyder, at det er den kommunale leverandør, der måles på, og ikke de private leverandører, da de ikke benytter det elektroniske system CSC. Tilfredsheden med de private leverandører bliver i stedet målt gennem brugertilfredshedsundersøgelsen og gennem uanmeldte tilsyn.

Den 4. december 2013 besluttede Socialudvalget, at Socialforvaltningen skal foretage halvårlige tilsyn med de private leverandører af hjemmehjælp.

Tallene, der indhentes, bruges af Socialforvaltningen til fremadrettet at kvalificere indsatsen på området, herunder styrke dialogen med både de private og den kommunal leverandør om de områder, hvor brugernes tilfredshed kan forbedres.

Løsning

Status på hjemmeplejens kvalitetsmål
Hjemmeplejen har fire kvalitetsmål:

1. Fast kontaktperson hos leverandøren. Kvalitetsmålet viser, hvor stor andel af borgerne, der har en fast hjemmehjælper.

2. Fast kontaktperson hos hjemmepleje-visitationen. Kvalitetsmålet viser, hvor stor en andel af borgerne, der har en fast kontaktperson i visitationen/en gennemgående visitator.

3. Tilstræbe få forskellige medarbejdere i hjemmet. Kvalitetsmålet viser, hvor stor en andel af besøgene hos borgeren, der er leveret af de to medarbejdere, der har været mest i borgerens hjem.

4. Ingen aflysninger af hjemmehjælp fra leverandøren. Her måles på leveringen af både personlig pleje og praktisk hjælp. Personlig pleje må aldrig aflyses af leverandøren, mens måltallet for praktisk hjælp af Borgerrepræsentationen anses for opfyldt, hvis der gives et erstatningsbesøg inden 5 hverdage. Kvalitetsmålet vedrører aflysninger fra den kommunale leverandør og dækker således ikke aflysninger fra borgere eller hvis hjemmeplejen går forgæves.

Forvaltningen følger månedsvist op på kvalitetsmålene med undtagelse af medarbejderkontinuiteten (mål 3), som opgøres kvartalsvist.

Resultatet af kvalitetsmålingerne hos den kommunale leverandør
 Kvalitetsmål Mål  Resultat 2013   Resultat 2014
 1. Fast kontaktperson hos leverandøren
 > 85 pct.  86,5 pct.  92,8 pct.
 2. Fast kontaktperson hos Hjemmepleje-visitationen
 > 98 pct.  97,9 pct.  99,0 pct.
 3. Tilstræbe få forskellige medarbejdere i hjemmet  > 66 pct.  Dag: 61,7 pct.
 Aften: 67,9 pct.
 Dag: 64,2 pct.
 Aften: 64,8 pct.
 4. Ingen aflysninger af hjemmehjælp fra leverandøren  > 98 pct.  Personlig pleje: 100 pct.
 Praktisk hjælp: 100 pct.
 Personlig pleje: 100 pct.
 Praktisk hjælp: 100 pct.
Opgjort november 2014

Som det ses af tabellen, lever forvaltningen generelt op til kvalitetsmålene, og der er under de fleste kvalitetsmål sket en stigning i opfyldelsen af målene fra 2013 til 2014.

Den primære afvigelse ligger ved medarbejderkontinuiteten (mål 3). Kvalitetsmålet viser, hvor stor en andel af besøgene hos borgeren, der er leveret af de to medarbejdere, der har været mest i borgerens hjem. Kvalitetsmålet på 2/3 af besøgene nås i løbet af 2. kvartal af 2014 i to af de fem distrikter i Den Sociale Hjemmepleje (nu Borgercenter Hjemmepleje), for hhv. dag- og aftengrupperne. Som det fremgår af ovenstående tabel mangler den kommunale hjemmepleje samlet set under 2 pct. for at nå det fastsatte mål. Det fastsatte mål forventes at kunne opnås ved en reduktion i anvendelse af eksterne vikarer i 2015.

Status på brugertilfredshed med hjemmeplejen
Forvaltningens brugertilfredshedsundersøgelse på hjemmeplejeområdet for 2014 viser, at brugerne generelt set er tilfredse med den leverede hjemmepleje, som både dækker over hjælp leveret af selvudpegede hjælpere, den kommunale leverandør og private leverandører.

78,6
pct. af de brugere, der modtager personlig pleje, er tilfredse eller meget tilfredse med hjælpen. Tilsvarende er 76,1 pct. af de brugere, der modtager praktisk hjælp, tilfredse eller meget tilfredse med hjælpen. Der er dog sket et fald i tilfredsheden fra 2013 til 2014, jf. tabellen nedenfor:
  Tilfredshed med personlig pleje   Tilfredshed med praktisk hjælp
Brugertilfredsheds-undersøgelse 2011   88,3  74
Brugertilfredsheds-undersøgelse 2012  88,2  82,6
Brugertilfredsheds-undersøgelse 2013  82,5  78,2
Brugertilfredsheds-undersøgelse 2014  78,6  76,1

 Der er en forskel i tilfredshed med henholdsvis den kommunale leverandør og de private leverandører, jf. tabellen nedenfor:
     Tilfreds/meget tilfreds  Utilfreds/meget utilfreds Hverken/eller 
 
2013 
Kommunal leverandør   79,2 pct.  13,0 pct.  7,8 pct.
Private leverandører  77,6 pct.  4,1 pct.  18,3 pct.
 
2014
Kommunal leverandør  76,7 pct.  3,5 pct.  19,8 pct.
Private leverandører  73,0 pct.  10,8 pct.  16,2 pct.

Faldet i tilfredsheden er primært sket hos de private leverandører. Det er imidlertid ikke ualmindeligt, at der sker et fald i brugertilfredsheden, når de private leverandører udskiftes, hvilket skete 1. april 2014. En forklaring på dette kan findes i sammenhængen mellem tilfredshed og faste hjælpere, idet brugertilfredshedsundersøgelsen for 2014 viser, at andelen af borgere hos private leverandører, der oplever at have faste hjælpere, er reduceret med 10,5 procent fra 2013 til 2014.

Fordelingen af tilfredshed på de forskellige leverandører viser, er der er en lille tendens til, at den kommunale leverandør både opnår størst tilfredshed og mindst utilfredshed. Hos den kommunale leverandør – Den Sociale Hjemmepleje (nu Borgercenter Hjemmepleje) - er andelen af borgere, der er tilfredse/meget tilfredse faldet lidt, men samtidig er antallet af utilfredse/meget utilfredse også faldet markant. Brugertilfredshedsundersøgelsen for 2014 viser, at også andelen af borgere hos den kommunale leverandør, der oplever at have faste hjælpere, er reduceret med 9 procent fra 2013-2014.

Resultaterne af tilfredshedsundersøgelsen er ikke tilfredsstillende og Borgercenter Hjemmepleje vil i dialog med leverandørerne sikre, at der udarbejdes handleplaner og arbejdes målrettet med at øge tilfredsheden med hjælpen hos borgerne. Der vil være særlig fokus på at sikre medarbejderkontinuitet og kontinuitet i leveringstidspunkter, som er nogle af de faktorer, vi med undersøgelsen kan konstatere er afgørende for borgernes oplevelse af tilfredshed.

Status på tilsyn
Tilsynene fokuserer på borgernes oplevelse af, om de fik leveret hjemmehjælp på den planlagte leveringsdato, og om hjælperne udførte den hjælp, som borgerne er blevet bevilget.

Hjemmeplejevisitationen (nu Borgercenter Hjemmepleje) har to gange i løbet af 2014 foretaget uanmeldt telefonisk tilsyn hos borgere, der modtager hjemmehjælp.

Der udvælges hvert år temaer for tilsynene. Tidligere har der fx været foretaget undersøgelse af, om borgere uanset leverandør har modtaget deres forventede og aktuelle ydelse i dagene op til, at vi kontakter dem. I år har fokus været på de private leverandører for at følge udviklingen i forbindelse med, at der er kommet nye leverandører på personlig og praktisk hjælp som følge af udbud i 2014, og dels fordi der har været ekstra fokus på indkøbsordningen.

Målgruppen er derfor alle borgere, der er visiteret til hjemmeplejeydelser, og som har valgt en privat leverandør.

Indkøbsordninger
Hjemmeplejevisitationen (nu Borgercenter Hjemmepleje) har som nævnt valgt borgere med indkøbsordning som fokusgruppe for første tilsyn i 2014.

Overordnet viste tilsynet, at 67,5 procent af de adspurgte borgere mener, at de fik leveret indkøb på den planlagte leveringsdato, mens 23,6 procent ikke mener, at de fik leveret hjælpen. Desuden har 4,9 procent svaret ’ved ikke’ til spørgsmålet om de fik leveret indkøbet til den planlagte dato, og 4,1 procent har undladt at svare på spørgsmålet. Det er her vigtigt at bemærke, at i 55,2 procent af de tilfælde, hvor borgeren ikke mener, at de har fået leveret hjælpen, havde borger selv aflyst indkøbet, og i 6,9 procent af samme gruppe havde borgeren ikke foretaget bestilling. I 6,9 procent af tilfældene var det leverandøren, der aflyste/udeblev.

Leverandøren Multiindkøb informerede den 22. oktober 2014 Københavns Kommune om, at firmaet var blevet fusioneret ind i Supermarkedet Intervare, og Københavns Kommune fik den 7. januar 2015 oplysning om, at leverandøren Iposen overgik til Føtex som ny underleverandør i stedet for Rema 1000. Der er således tale om nye leverandører på feltet i 2015.

Private leverandører
Som nævnt oven for, er der i 2014 kommet nye leverandører af personlig og praktisk hjælp, hvorfor et af de valgte tilsyn i 2014 har været målrettet hjemmeplejens private leverandører, Hjemmehjælpen A/S og Kærkommen. Tilsynet blev foretaget i uge 44,oktober 2014.

Overordnet viser tilsynet, at 80,3 procent af de adspurgte borgere mener, at de fik leveret hjemmehjælp på den planlagte leveringsdato. 17,2 procent mener, at de ikke fik leveret hjælpen. Endelig har 1,6 procent (2 personer) undladt at svare på spørgsmålet og 0,8 procent (en enkelt borger) har svaret ’ja/nej’, fordi borger har modtaget personlig pleje, men ikke praktisk hjælp.

De 17,2 procent, der mener, at de ikke fik leveret hjælpen, fordeler sig med 12,7 procent hos Hjemmehjælpen (svarende til 9 personer) og 23,9 procent hos Kærkommen (svarende til 11 personer).

  Fik leveret hjælp   Fik ikke leveret hjælp  Har svaret ja/nej  Har undladt at svare
Hjemmehjælpen   87,3 pct  12,7 pct  0,0 pct  0,0 pct
Kærkommen  69,6 pct  23,9 pct  2,2 pct  4,3 pct
I alt  80,3 pct  17,2 pct  0,8 pct  1,6 pct

Ud af svargruppen på 122 personer svarer 5 personer, at de ikke ved, hvilken leverandør, de har valgt. Denne kategori af besvarelser er udeladt i de spørgsmål, hvor svaret går specifikt på leverandøren, hvorfor summen af besvarelser ikke i alle ovenstående tilfælde er 100 procent.

2014 er første gang, der er blevet ført tilsyn specifikt med de private leverandører. Det er derfor ikke muligt at lave en sammenligning med tidligere år. Hvis man sammenligner resultatet af brugertilfredshedsundersøgelsen med resultatet af tilsynet hos de private leverandører, er det interessant, at de private leverandører scorer markant lavere tilfredshed ved tilsynet (57,4 procent) end i brugertilfredshedsundersøgelsen (73,0 procent). En forklaring kan være, at man i brugertilfredshedsundersøgelsen spørger til tilfredsheden med kvaliteten af hjælpen generelt, mens man ved tilsynet på forhånd præciserer, at det drejersig om pågældende firma. En anden forklaring kan være, at svarpersonerne ofte forbinder hjælpen med deres personlige hjælpere, som der generelt er godtilfredshed med, mens svarpersonerne ved tilsynet af et specifikt firma kommer til at koble hjælpen op på firmaet, som der generelt er større kritik af.

Hjemmehjælpen A/S
Ud af de 9 af "Hjemmehjælpens" brugere, der mente, at de ikke fik leveret hjælpen, svarede 3 personer, at leverandøren havde aflyst eller var udeblevet fra besøget. Af de 3 svarede 1 person at have fået erstatningsbesøg senere samme dag, som vedkommende dog ikke ønskede. 4 personer havde selv aflyst besøget, og endelig begrundede 2 personer det manglende besøg med ’Andet’. Af de 2 uddybede 1 person at have en uoverensstemmelse med firmaet.

Hos ”Hjemmehjælpen” er 64,8 procent af borgerne meget tilfredse eller tilfredse med hjælpen. 19,7 procent svarer hverken/eller og 14,1 procent er utilfredse eller meget utilfredse med hjælpen.

Kærkommen
Ud af de 11 af "Kærkommens" brugere, der mente, at de ikke fik leveret hjælpen, svarede 2 personer, at leverandøren havde aflyst eller var udeblevet fra besøget. Af de 2 svarede 1 person at have fået erstatningsbesøg samme uge. 5 personer havde selv aflyst besøget, 1 person havde været indlagt, og endelig havde 1 person kun ønsket kvindelige og helst arabisktalende hjælpere, hvilket firmaet ikke altid har kunnet honorere. 2 personer begrundede det manglende besøg med ’Andet’. Af de 2 uddybede 1 person at have sat hjælpen i bero.

Hos Kærkommen er 45,7 procent af borgerne meget tilfredse eller tilfredse med hjælpen. 28,3 procent svarer hverken/eller og 19,6 procent er utilfredse eller meget utilfredse med hjælpen.

Resultaterne af tilsynet viser dermed en forskel på, hvor tilfredse borgerne er med hjælpen fra de to leverandører. ”Kærkommen” opnår således den mindste tilfredshed og den største utilfredshed blandt borgerne. Dog skal det nævnes, at det samlede antal borgere hos Kærkommen, som er omfattet af tilsynet, kun udgør en svargruppe på 43 personer ud af i alt små 290 borgere, der har valgt Kærkommen som leverandør, dvs. at der er tale om et spinkelt datagrundlag.

Borgercenter Hjemmepleje vil i forbindelse med den verserende pressesag om ”Kærkommen” foretage et uanmeldt tilsyn med leverandøren, som tidligere oplyst over for Socialudvalget. Derudover vil Borgercenter Hjemmepleje, ved opfølgende møder med de private leverandører, bede om deres handleplaner for, hvordan de vil forbedre brugertilfredsheden.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil få forelagt resultaterne af det uanmeldte tilsyn hos Kærkommen på et af de næstkommende møder, som tidligere oplyst over for udvalget.Endvidere vil Socialudvalget primo 2016 få forelagt afrapportering af hjemmeplejens kvalitetsmål og tilsyn for 2015. Socialudvalget godkendte den 3. december 2014 de overordnede rammer for arbejdet med brugertilfredshed, her under nye spørgeskemaer. Undersøgelsen af brugertilfredshed i hjemmeplejen vil indgå i Socialforvaltningens nye brugertilfredshedsundersøgelser.

 



Anette Laigaard
                                    /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top