Mødedato: 11.03.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-SAG: Samarbejdsprojekt om mentor- og netværksindsatser for udsatte børn og unge

Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens deltagelse i et samarbejdsprojekt om mentor- og netværksindsatser til udsatte børn og unge. Projektet er eksternt finansieret.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen indgår i et samarbejdsprojekt med Ungdommens Røde Kors og Socialt Udviklingscenter SUS om mentor- og netværksindsatser til udsatte børn og unge med ekstern finansiering.

Problemstilling

Mange udsatte børn og unge oplever ofte vanskeligheder i deres familie-, skole- eller fritidsliv. Disse børn og unge kan savne voksent nærvær og støtte til de udfordringer, som de oplever i hverdagen, og de kan derfor have brug for en stabil voksenkontakt, der kan være en ressource i deres liv.

Socialforvaltningen har desuden et ønske om at arbejde mere strategisk med samskabelse og frivilligt socialt arbejde. Dette skal blandt andet ske ved, at forvaltningen i højere grad inddrager civilsamfundet og frivillige organisationer i udviklingen af nye tilbud. Ved eksempelvis at bruge frivillige i tilbud til børn og unge med sociale vanskeligheder bliver det muligt at give disse børn og unge en følelse af normalitet, som de ikke vil opleve, hvis de var tilknyttet en kommunalt ansat pædagog.

Løsning

Socialforvaltningen har – med forbehold for Socialudvalgets godkendelse – indgået et samarbejde med Ungdommens Røde Kors (URK) og Socialt Udviklingscenter SUS om et mentor- og netværksprojekt for udsatte børn og unge i Københavns Kommune. Projektet løber i perioden 1.12.2014 - 31.12.2017.  

Projektets formål er at styrke udsatte børn og unges livsmestring igennem mentor- og netværksindsatser. Projektet er et ekstra tilbud om støtte, der skal fremme barnet eller den unges modstandskraft og tro på sig selv, så de bedre kan modstå udfordringer i deres ungdoms- og voksenliv. Projektet indeholder et forebyggelsespotentiale, idet det sigter mod at øge udsatte børn og unges sociale mobilitet, så de kan forblive i normalområdet. Projektet er således i tråd med forvaltningens omstilling af ungeområdet (Tæt på Familien).

Projektet har desuden et særskilt formål om at udvikle en model, der kan fungere som afsæt for fremtidige samarbejder mellem frivillige organisationer og kommuner. Modellen skal medvirke til en bedre inddragelse af civilsamfundet i udviklingen af kommunale tilbud. 

I mentorordningen skal frivillige mentorer tilbyde barnet eller den unge en tæt og tillidsfuld voksenrelation og fungere som en positiv rollemodel. Mentorrelationen er individuelt tilpasset, da hvert mentorforløb etableres med udgangspunkt i barnets eller den unges udfordringer og ønsker. De børn og unge, der deltager i projektet, vil desuden deltage i tværgående halvårlige netværksarrangementer og weekendlejre med deres mentorer. Formålet med disse arrangementer er at give deltagerne mulighed for at danne nye venskaber med andre jævnaldrende.

Projektet er målrettet børn og unge i alderen 10-15 år, der allerede er i kontakt med Socialforvaltningen, eller som fagpersoner i Socialforvaltningen eller Børne- og Ungdomsforvaltningen har en særlig bekymring for. Forskning fra Det Kriminalpræventive Råd og erfaringer fra URK viser, at netop denne aldersgruppe får mest ud af en mentorordning, da den kun i mindre grad er i risiko for en udsat tilværelse end ældre unge, hvis problemer har udviklet sig over længere tid. Ældre unge har desuden ofte travlt med deres ungdomsliv og vil derfor ikke i lige så høj grad prioritere en mentorordning. Målgruppen er geografisk afgrænset til børn og unge fra Bispebjerg og Nørrebro, da det er i disse områder, at der er det største behov for tilbuddet. Det forventes, at ca. 150 børn og unge vil deltage i projektet.

URK varetager den daglige ledelse af projektet, og det er ligeledes URK, der rekrutterer og matcher de frivillige mentorer med børnene eller de unge. Det tilstræbes i rekrutteringen, at mentorerne har forskellige baggrunde, køn og alder. Mentorerne skal dog være fyldt 20 år og have en vis livserfaring og ballast for at blive udvalgt. Der afholdes samtaler med hver mentor og mentee, før der etableres et match. Mentorerne uddannes og modtager derudover løbende supervision. Et mentorforløb varer 12 måneder.  

Det er, i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningens primære opgave at henvise de børn og unge, der har behov for en mentor, til URK. Socialt Udviklingscenter SUS er ansvarlig for selve udviklingen af en model for frivillig-kommunale samarbejder samt for at evalueringen af projektet.

Økonomi

Samarbejdsprojektet finansieres af Ministeriet for Børn, Integration, Ligestilling og Sociale Forhold og koster samlet set 3.198.098 kr. Det er URK, der administrerer bevillingen, og midlerne dækker primært lønudgifter til en projektmedarbejder i URK og en konsulent i Socialt Udviklingscenter SUS samt udgifter til mentorforløbene og weekendlejre. 

Socialforvaltningen bidrager i form af personaleressourcer, der skal udvælge de børn og unge, der skal deltage i projektet. Det forudsættes, at medarbejderne indgår i projektet som led i deres almindelige ansættelsesforhold, og projektet har således ingen økonomiske konsekvenser for Socialforvaltningen.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil URK påbegynde rekrutteringen af mentorer. Det forventes, at der i løbet af 2015 kan igangsættes 75 mentorforløb, mens de resterende 75 forløb kan startes i 2016. Ved projektperiodens udløb vil projektet blive evalueret. Hvert mentorforløb får et kendingsnummer, der gør det muligt at følge udviklingen i det enkelte forløb. Resultaterne og erfaringerne med det frivillig-kommunale samarbejde vil blive videreformidlet, bl.a. på workshops for de øvrige områder i kommunen. Der er desuden udarbejdet en forankringsplan, der skal understøtte samarbejdet mellem Københavns Kommune og URK efter projektets afslutning.

Samarbejdsprojektet vil blive koordineret med de øvrige indsatser til målgruppen, bl.a. Økonomiforvaltningens mentorordning til udsatte børn og unge i alderen 12-16 år og Red Barnets rollemodelsprojekt ”Barnets Ven”.

Da Børne- og Ungdomsforvaltningens medarbejdere også skal henvise børn og unge til URK, vil Børne- og Ungdomsudvalget blive orienteret om samarbejdsprojektet på et udvalgsmøde den 18. marts 2015.

Anette Laigaard

        / Ane K. Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen.

Til top