Efterretningssag vedr. pilotprojekt om øget patientsikkerhed i medicineringen på botilbud
Socialudvalget forelægges afsluttende status over Socialforvaltningens deltagelse i et pilotprojekt vedrørende øget patientsikkerhed i medicineringen på botilbud på handicap- og psykiatriområdet.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager status over Socialforvaltningens deltagelse i pilotprojekt vedrørende øget patientsikkerhed i medicineringen på botilbud på handicap- og psykiatriområdet til efterretning.
Problemstilling
Socialudvalget vedtog den 9. juni 2010, at Socialforvaltningen skulle deltage i et pilotprojekt i samarbejde med Danske Handicaporganisationer, Danmarks Apotekerforening, Dansk Selskab for Patientsikkerhed samt Helsingør Kommune. Baggrunden for beslutningen var et ønske om at afsøge, hvorvidt de nye arbejdsmetoder og samarbejdsformer på kommunens botilbud for borgere med handicap og sindslidelse kunne medvirke til at højne kvaliteten af medicinhåndteringen på forvaltningens botilbud. Projektets overordnede formål var at øge patientsikkerheden i medicineringen gennem tre delmål:
- At afprøve om dialog mellem apotekspersonale og botilbuddets borgere/personale om procedurer og retningslinjer for medicinering kan forbedre medicinsikkerheden.
- At afprøve om en individuel medicinomsorg/tværfaglig medicinsamtale med særligt fokus på de specifikke handicaprelaterede udfordringer kan højne patientsikkerheden.
- At skabe mere viden om patientsikkerhedsmæssige problemstillinger i medicineringsprocessen på botilbud samt identificere mulige løsninger på problemerne.
Løsning
Pilotprojektet er blevet gennemført i form af et samarbejde mellem de fire deltagende botilbud og en farmaceut fra de apoteker, som leverer medicin til de pågældende botilbud. Projektets bærende princip har været ”hjælp til selvhjælp” og har taget udgangspunkt i et dialogbaseret samarbejde mellem botilbud og apoteksfarmaceut om kvalitetssikring af medicineringsrutiner på det enkelte botilbud samt gennemgang af den individuelle borgers medicinering. Med ”hjælp til selvhjælp” menes, at botilbuddets personale fik støtte fra apoteksfarmaceuten til at øge deres egen indsats vedrørende sikker medicinering gennem de to indsatser beskrevet ovenfor.
Pilotprojektets resultater
Pilotprojektet er nu afsluttet og har påvist, at apotekspersonale kan medvirke til at øge kvaliteten, trygheden og sikkerheden i forbindelse med borgernes medicinering på botilbud, hvis apotekspersonalet bistår botilbuddene med kvalitetssikring af medicineringsrutiner samt gennemgang af den individuelle borgers medicin (jf. bilag 1).
De deltagende borgere og pårørende har udtrykt generelt tilfredshed med projektet. De pårørende har oplevet, at projektet gav tryghed, fordi det gav vished om, hvilken medicin der gives – og hvorfor. Borgerne har været glade for at få drøftet medicinen med en farmaceut, og har desuden oplevet færre bivirkninger efter medicinændringerne.
Projektet har derudover givet personalet på botilbuddene ny viden om medicin og medicinadministration samt det ansvar, der følger med. Personalet føler sig nu sikrere og mere trygge ved at give borgerne deres medicin. De oplevede kvalitetssikringsindsatsen som en støtte til at tænke systematisk om medicineringsprocessen og som en hjælp til løsning af praktiske problemer og spørgsmål om medicin.
Projektet har forstærket det eksisterende samarbejde mellem botilbud og apotek.
Resultaterne af pilotprojektet er bl.a.:
- At der kom fokus på borgernes bivirkninger ved deres medicin, og at borgerne fik afhjulpet eller lindret nogle af disse bivirkninger.
- At medarbejderne på botilbuddene fik en større viden om borgernes medicin og dermed opnåede en større tryghed i at skulle hjælpe borgerne med deres medicinering.
- At de pårørende oplevede en større tryghed omkring medicinen til deres nære, fordi der kom vished omkring, hvilken medicin der blev anvendt og hvorfor.
Implementering af pilotprojektets resultater
Forvaltningen har et løbende fokus på medicinhåndteringen på botilbudsområdet, som blandt andet indebærer, at forvaltningen hvert kvartal forelægger Socialudvalget en opfølgning på de sundhedsfaglige tilsyn på botilbud for borgere med handicap og sindslidelse. Fra 2012 vil det sundhedsfaglige tilsyn blive foretaget af en sundhedsfaglig konsulent. Konsulenten vil løbende indsamle erfaring og viden omkring botilbuddenes medicinhåndtering og hele den sundhedsfaglige tilgang. Dette skal også efter 2012 bidrage til at højne det sundhedsfaglige niveau og indgå i kvalitetssikringen af den nye kvalitets- og akkrediteringsmodel, der skal implementeres fra 2013. Dette sikrer en kontinuitet i indsatsen og en forankring af viden i forvaltningen.
Derudover har forvaltningen nedsat en task force på handicapområdet, hvis primære opgave er at sikre korrekte procedurer for botilbuddenes medicinhåndtering, herunder opfølgning på de sundhedsfaglige anbefalinger med hensyn til medicinhåndtering. Taskforcen består af en sygeplejerske og en farmakonom og har sideløbende med pilotprojektets gennemførelse implementeret de af pilotprojektets anbefalinger, der kan varetages af en farmakonom.
Pilotprojektets endelige rapport ligger klar primo 2012. Pilotprojektets anbefalede sagsgange vil herefter, i det omfang, det er muligt, blive implementeret bl.a. via task forcen. Ligeledes vil forvaltningen evt. fremlægge et forslag til budgetforhandlingerne, der kan realisere de anbefalede indsatser, også når forvaltningen i 2013 går over til kvalitets- og akkrediteringsmodellen på området.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Det er forventningen, at forvaltningens implementering af pilotprojektets anbefalinger og arbejdsgange vil medvirke til at forbedre kvaliteten af de fremtidige sundhedsfaglige tilsynsrapporter på handicap- og psykiatriområdet.
Anette Laigaard
/Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Vicekontorchef Sine Gregersen overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt