Mødedato: 11.01.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kvartalsmæssig afrapportering af embedslægens tilsyn, 3. kvartal 2011

Se alle bilag

Socialudvalget forelægges Socialforvaltningens kvartalsmæssige afrapportering af embedslægens tilsyn på botilbud for borgere med handicap og sindslidelser for tredje kvartal 2011.

.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager forvaltningens kvartalsmæssige afrapportering om opfølgning på embedslægens ekstraordinære tilsyn i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer for tredje kvartal 2011 til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget besluttede den 9. juni 2010 at indføre kvartalsvise afrapporteringer om Socialforvaltningens opfølgning på embedslægens tilsynsanbefalinger vedrørende botilbud for borgere med handicap og sindslidelse. Denne indstilling vedrører embedslægens tilsyn i tredje kvartal 2011.

Forvaltningen inddeler tilsynsrapporternes overordnede konklusion i tre kategorier for at imødekomme Socialudvalgets beslutning om, at afrapporteringen skal ske i farvekoderne rød, gul og grøn. Grøn kategori indebærer, at embedslægen ikke har fundet anledning til bemærkninger, eller at der er fundet fejl eller mangler, som samlet kun indebærer meget lille risiko for patientsikkerheden. Embedslægen efterspørger her ikke en opfølgning. Gul kategori indebærer, at tilsynet har fundet fejl og mangler, som indebærer patientsikkerhedsmæssige risici, men ikke alvorlige fejl og mangler. Embedslægen vil her oftest ikke bede om en handleplan, og hvis det skulle ske, vil den typisk være for et eller få punkter. Rød kategori indebærer, at tilsynet enten har fundet alvorlige fejl eller mangler, eller har givet anledning til alvorlig kritik. Embedslægen vil her bede om en handleplan og vil eventuelt komme på opfølgende besøg.

Løsning

Socialforvaltningen har i tredje kvartal 2011 modtaget i alt 17 tilsynsrapporter på handicap- og psykiatriområdet. Tilsynsrapporternes kategoriseringer fordeler sig sådan, at en af tilsynsrapporterne på handicapområdet falder i den grønne kategori, fire af tilsynsrapporterne falder i den gule kategori og seks af tilsynsrapporterne falder i den røde kategori. Af de seks tilsynsrapporter på psykiatriområdet falder en tilsynsrapport i den grønne kategori, tre tilsynsrapporter falder i den gule kategori og to falder i den røde kategori:

:

Målgruppeområde

Ikke behov for opfølgning

Sjældent behov for handleplan

Krav om handleplan og evt. opfølgende besøg

I alt

Handicap

1

4

6

11

Psykiatri

1

3

2

6

 

Embedslægens kritik i de røde rapporter i tredje kvartal 2011 retter sig mod forskellige sundhedsfaglige områder på de enkelte bosteder. Bilag 1 viser en samlet oversigt over embedslægens kritik i de røde rapporter, og beskriver ligeledes de tiltag, forvaltningen har iværksat for at imødekomme kritikpunkterne. Kritikpunkterne i embedslægens tilsyn vedrører:

  • Instrukser
  • Medicinhåndtering
  • Patientrettigheder
  • Hygiejne
  • Ernæring
  • Dokumentation (sygeplejefaglige optegnelser)
  • Aktivering
  • Ernæring/vægtkontrol/kostplaner/særlige ernæringsmæssige behov

Bilag 1 indeholder en beskrivelse af kritikken i de røde tilsynsrapporter modtaget i trejde kvartal 2011. Som det ses af bilaget, er det særligt på områderne ’dokumentation’ og ’medicinhåndtering’, der er problemer. Dokumentationen kan fx være mangelfuld eksempelvis ved, at der ikke er en ajourført oversigt over beboernes sygdomme og handicap, eller at der ikke er noteret observationer på alle de 11 problemområder, som vejledningen om dokumentation foreskriver. Løsningen er her ofte, at alle beboeres dokumentation gennemgås og ajourføres, og at der eventuelt etableres egenkontrol i form af stikprøver fx hvert kvartal.

Fejl vedrørende medicinhåndtering består typisk i, at medicinskemaerne ikke er ajourførte og fyldestgørende. Eksempelvis at det kun er medicinens generiske navn og ikke handelsnavn, der er anført, at der ikke er anført behandlingsindikation på medicinskemaet eller at deponeret medicin stadig fremgår på medicinskemaet. I sådanne tilfælde kan opfølgningen bestå i at gennemgå og ajourføre alle medicinskemaer. Hvis fejlen eksempelvis består i, at uaktuel medicin ikke opbevares adskilt fra den aktuelle medicin, kan opfølgningen bestå i at gennemgå og rydde op i medicinskabe samt eventuelt at købe nye medicinskabe med mere plads.

Se bilag 2 for en samlet oversigt over udviklingen af embedslægens afrapporteringer fra 2010 til 2011 (til og med tredje kvartal).

 

Forvaltningens tiltag på området

Som nævnt i forbindelse med forvaltningens tidligere afrapporteringer om embedslægens sundhedsfaglige tilsyn har forvaltningen i løbet af de senere år iværksat en række tiltag, hvis overordnede formål er at styrke den sundhedsfaglige standard på forvaltningens botilbud for borgere med handicap og sindslidelse. Socialforvaltningen forventer fortsat, at rækken af iværksatte faglige tiltag vil få en positiv effekt på den sundhedsfaglige standard på forvaltningens botilbud på handicap- og psykiatriområdet. De iværksatte tiltag tager dog tid at implementere, hvorfor effekten lader vente på sig.

De iværksatte tiltag drejer sig eksempelvis om en generel styrkelse af det sundhedsfaglige personale i centrene på både handicap- og psykiatriområdet, obligatoriske medicinkurser for medarbejdere på botilbuddene, en sundhedsfaglig task force på handicapområdet samt deltagelse i et pilotprojekt vedrørende øget patientsikkerhed i medicineringen på botilbud for borgere på botilbud.

Socialudvalget forelægges parallelt med denne indstilling en status over forvaltningens deltagelse i pilotprojektet vedrørende øget patientsikkerhed i medicineringen, som blev afsluttet ultimo 2011. Den endelige rapport ligger klar primo 2012, men projektets resultater viser allerede nu, at det er muligt at øge kvaliteten, trygheden og sikkerhedsniveauet for medicinering af borgere på botilbud, hvis der indgås tæt samarbejde mellem botilbuddene og apotekspersonale i form af farmaceuter.

Resultaterne fra pilotprojektet er bl.a.

  • At der kom fokus på borgernes bivirkninger ved deres medicin, og at borgerne fik afhjulpet eller lindret nogle af disse bivirkninger.
  • At medarbejderne på botilbuddene fik en større viden om borgernes medicin og dermed opnåede en større tryghed i at skulle hjælpe borgerne med deres medicinhåndtering.
  • At de pårørende oplevede en større tryghed omkring medicinen til deres nære, fordi der kom vished omkring, hvilken medicin der blev anvendt om hvorfor.

De deltagende borgere og pårørende har oplevet en større tryghed i forhold til den medicin, der gives, og har udtrykt generel tilfredshed med projektet. På botilbuddene har projektet sikret personalet en større viden om medicin og medicinadministration, hvorfor det deltagende personale nu føler sig sikrere og mere afklarede i deres håndtering af borgernes medicin.

Forvaltningens task force på handicapområdet, som består af en sygeplejerske og en farmakonom, har sideløbende med pilotprojektets gennemførelse implementeret de af pilotprojektets anbefalinger, der kan varetages af en farmakonom. Forvaltningen vil i forbindelse med den kommende kvalitets- og akkrediteringsmodel på botilbudsområdet sørge for, at anbefalingerne i vidste muligt omfang også implementeres på de øvrige botilbud med henblik på at sprede pilotprojektets gode erfaringer til alle målgrupper på botilbudsområdet.

Socialforvaltningen følger udviklingen på botilbuddene tæt. De kvartalsvise opfølgninger bidrager til et skærpet fokus på problemstillingen og til at sikre en eventuel indsats umiddelbart i forlængelse af embedslægens bemærkninger. Det er forvaltningens vurdering, at der vil ske en yderligere skærpelse af kvaliteten af og opfølgningen på det sundhedsfaglige tilsyn på botilbuddene, når forvaltningen i løbet af 2012 påbegynder implementeringen af forvaltningens nye kvalitets- og akkrediteringsmodel på bo- og dagtilbudsområdet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil blive forelagt afrapporteringen for fjerde kvartal 2011 i marts 2012. Afrapporteringen for fjerde kvartal 2011 vil udelukkende vedrøre embedslægens sundhedsfaglige tilsyn. Den efterfølgende afrapportering for 1. kvartal 2012 vil jf. Socialudvalgets beslutning af 7. december 2012 ske på baggrund af tilsyn foretaget af forvaltningens nyansatte sundhedsfaglige konsulent, som pr. 1. januar 2012 erstatter embedslægens sundhedsfaglige tilsyn. Den sundhedsfaglige konsulent skal udføre det sundhedsfaglige tilsyn i 2012, indtil ordningen erstattes af kvalitets- og akkrediteringsmodellen. Kvalitets- og akkrediteringsmodellens implementering bliver igangsat 2012 og er fuldt gennemført fra 2015.


Anette Laigaard

                                                                  /Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Vicekontorchef Sine Gregersen og afdelingsleder på Møllehuset Gitte Møller overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt

Til top