Status på projekt Den Koordinerende Kontaktperson
Indstilling og beslutning
- At Socialudvalget tager Socialforvaltningens status på projekt Den Koordinerende Kontaktperson til efterretning.
Problemstilling
Projekt ’Den Koordinerende Kontaktperson’ er et 3-årigt udviklingsprojekt, hvis overordnede formål er at koordinere indsatsen for borgere med sindslidelse i Københavns Kommune. Projektet udspringer af Socialforvaltningens Plan for Københavns Kommunes socialpsykiatri 2009-2012, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 13. november 2008. Socialudvalget skal årligt forelægges en statusrapport.
Løsning
Projektets formål
Formålet med projektet er at skabe et grundlag for en helhedsorienteret og velkoordineret indsats overfor borgere med sindslidelse i deres overgang fra at være patient i den regionale behandlingspsykiatri (hospitalspsykiatri) og/eller fra kriminalforsorgens regi til kommunens socialpsykiatri. Den koordinerende kontaktperson skal bistå borgeren i denne overgang og fungere som den sindslidende borgers fikspunkt i forhold til offentlige myndigheder, andre fagpersoner og eksempelvis banken, boligforeningen, børns skole mv.
Derudover skal projektet være med til at forbedre og sætte fokus på det tværfaglige internt i kommunen samt sikre, at regionale og kommunale myndigheder får nemmere ved at få et samlet overblik over den ønskede information om en given borger med sindslidelse.
Projektet beskæftiger sig med to målgrupper:
- Borgere med sindslidelse, som for nylig har afsluttet et længerevarende behandlingsforløb i behandlingspsykiatrien (psykiatrisk hospital), og som står foran udskrivning eller netop er udskrevet fra behandlingsstedet.
- Borgere med sindslidelse, der har fået en behandlingsdom (psykiatrisk hospital), og som står foran udskrivning fra behandlingsstedet.
Status og foreløbige resultater
Projekt Den Koordinerende Kontaktperson består af fire projektfaser – afdækningsfasen, udviklingsfasen, afprøvningsfasen og implementeringsfasen. Siden sidste orientering til Socialudvalget har projektet planmæssigt afsluttet udviklingsfasen, som har resulteret i udviklingen af en række koordinationsredskaber som fx:
· Oversigtsplan over processer, involverede parter og arbejdsgang for Den Koordinerende Kontaktperson.
· Informationspjecer til borgeren, interne og eksterne samarbejdsparter.
· Et ’netværkskort’, der skal dokumentere og tydeliggøre, hvilke parter der er involveret i den enkelte borgersag.
· En ’udrettedagsordenen’, der skal klargøre rollefordeling og formål ved koordinerende møder og sikre referat med eksplicit videre arbejdsfordeling.
Den samlede oversigt over projektets redskaber kan ses på projektets hjemmeside (www.kk.dk/dkk).
Projektet befinder sig nu i afprøvningsfasen, som indebærer, at projektets redskaber og arbejdsgange afprøves i praksis. Der er ultimo 2011 omkring 30 borgere, der har fået en koordinerende kontaktperson. Borgerne giver udtryk for en positiv oplevelse, og har i flere tilfælde overfor deres koordinerende kontaktpersoner givet udtryk for, at de i højere grad føler sig hørt og repræsenteret under forløbet med den koordinerende kontaktperson end tidligere. De foreløbige meldinger fra de koordinerende kontaktpersoner er ligeledes positive. Kontaktpersonerne giver udtryk for, at redskaberne sikrer dem mere overblik og ro i deres arbejde, og at det kommer alle deltagende parter til gode. Flere af sagsbehandlerne har oplevet at få ros fra samarbejdsparter i regionen og fra kolleger.
Videre proces
Næste element af afprøvningsfasen er en systematisk undersøgelse af borgernes oplevelse i projektet. Der gennemføres et evalueringsforløb, der vil basere sig på gennemgang af udvalgte borgersagsforløb samt interviews med de deltagende borgere. Undersøgelsen skal dokumentere projektets effekt og sikre vigtige input fra borgerne omkring deres oplevelse af forløbet.
Næstkommende projektfase er implementeringsfasen, som påbegyndes i april 2012. Forud for denne vil der blive afholdt et evalueringsseminar, hvor en eventuel endelig tilpasning af projektets redskaber og arbejdsgange vil finde sted. Det er i øjeblikket forventningen, at implementeringen vil blive tilrettelagt, så projektets redskaber og arbejdsgange bliver et fast arbejdsredskab i Socialcenter Københavns voksenenheder. Implementeringsfasen forventes afsluttet i juli 2012.
Socialudvalget forelægges næste og afsluttende statusrapport i september 2012.
Anette Laigaard
/Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Vicekontorchef Sine Gregersen overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt