Mødedato: 11.01.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Høring om placering af stofindtagelsesrum

Se alle bilag
Socialforvaltningen fremlægger de første skridt til konkretisering af stofindtagelsesrum i form af proces for placeringer på Indre Vesterbro.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender

  1. at høringsprocessen godkendes og at høringsmaterialet,jævnfør bilag 1 og 2, sendes i høring.
  2. at Socialforvaltningen bruger 300.000,- kr. fra afsatte midler til Sundhedsrum til byggeprogram og forprojektering jævnfør økonomiafsnittet

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    1. at 300.000,- kr. af de i budget 2012 kommunalt bevilligede midler til Sundhedsrummet bruges til byggeprogram og forprojektering af stofindtagelsesrum

Problemstilling

Ministereren for Sundhed og Forebyggelse har annonceret, at lovhjemmel for stofindtagelsesrum bliver fremlagt i en lovpakke i foråret 2012. Socialforvaltningen er dermed stillet i udsigt at kunne implementere Borgerrepræsentationens og Socialudvalgets ønske om et eller flere stofindtagelsesrum i København. Indtil lovgivningen er på plads, kan Københavns Kommune imidlertid være på forkant og finde et eller flere steder at etablere rummene, og tage det allerførste praktiske skridt i forhold til en kommende byggeproces.

Løsning

Placering af stofindtagelsesrum

Socialforvaltningen fremlagde - på Socialudvalgets møde d. 12.10.2011 - et efterretningsnotat, der beskrev en proces for placering af stofindtagelsesrum. Socialforvaltningen har siden arbejdet på at få overblik - en bruttoliste - over mulige placeringer på Indre Vesterbro, hvor behovet for stofindtagelsesrum er mest akut. Forvaltningen har derefter vurderet disse placeringers egnethed til et stofindtagelsesrum. Disse vurderinger bør nu kvalificeres, så Socialudvalget har et dækkende grundlag for en beslutning. Kvalificeringen skal ske gennem en høringsproces for beboere, erhverv og institutioner på Vesterbro.

Høring

Tidsplan for høring:

D. 11.1.2012 Socialudvalget vedtager høringsmateriale
D. 15.1.2012 Høringsmaterialet udsendes
D. ca. 1.2. 2012 Dialogmøde mellem lokalområde og Socialudvalgets politikere
D. 15.2.2012 Høringen slutter
D. 21.3.2012 Indstilling til Socialudvalget om placering


Bruttolisten over mulige placeringer er fremkommet gennem dialogmøder på Vesterbro, i Vesterbrobladet, af Vesterbro Lokaludvalg og af Følgegruppen til Vesterbroplanen. Bruttolisten ser således ud:

·         Mændenes Hjem, Lille Istedgade 2

·         Kødbyen, bygning 29, Staldgade 74

·         Kødbyen, bygning 62, Halmtorvet 13 d (Råhuset)

·         Kødbyen, bygning 61, Halmtorvet 15

·         Kødbyen, bygning 51, Halmtorvet 17

·         Kødbyen, bygning 25, Ingerslevsgade 80 (cykelhandler)

·         Kødbyen, bygning 78 og 81, Halmtorvet 9 c, d (Sundhedsrum og Cafe D)

·         Kødbyen, bygning 80, Halmtorvet 9 a (PH-cafeen)

·         Det gamle postkontor, Tietgensgade 37

·         Cykelsmeden under Hovedbanegården, Reventlovsgade 11

·         Ydelsesservice, Abel Cathrines Gade 13

·         Bernstorffsgade 15 (tidligere Døgnvagten)

·         Bernstorffsgade 17 (Socialforvaltningen)

Forvaltningen har efterfølgende vurderet alle bruttolistens forslag til placeringer. Vurderingen er sket ud fra kriterier fremkommet gennem dialog med Socialudvalget, Vesterbro Lokaludvalg og Følgegruppen til Vesterbroplanen. Kriterierne handler overordnet om placeringen overhovedet er realistisk, om de fysiske rammer er brugbare, og om placeringen er rimelig i forhold til nabogener. Delkriterierne for vurdering af placeringens egnethed er:

·         Planforhold: Kommuneplan, lokalplan og/eller BR-beslutninger skal ikke stå i vejen for brugen af lokaliteten til stofindtagelsesrum.

·         Overtagelse: Socialforvaltningen skal have en realistisk mulighed for at kunne overtage lejemålet  / indgå aftale om brug af lejemålet inden for en rimelig tidshorisont.

·         Stofbrugets geografi: Placeringen skal ligge i (umiddelbar) nærhed af de områder, hvor stoffer bliver indtaget i det offentlige rum.

·         Økonomi: Lokaliteterne skal være til at betale, både hvad angår drift og etablering. Kriteriet er selvfølgelig først muligt endelig at tage højde for, når finansiering er tilvejebragt.

·         Areal inde: Er lokalerne store nok til stofindtagelse, vente- og servicearealer, rådgivnings- og behandlingsfunktioner og overnatning.

·         Funktionalitet. Er lokalerne godt indrettede eller mulige at indrette til formålet.

·         Adgangsveje: Lokalerne bør være i gadeplan, så det er let og ubesværet at gøre brug af stofindtagelsesrummet.

·         Areal ude: Omgivelserne omkring stofindtagelsesrummet bør videste muligt kunne opsuge den trafik og aktiviteter som kødannelse og stofsalg, der kan komme i forbindelse med et stofindtagelsesrum.

·         Naboer: Trafik og aktiviteter i forbindelse med stofindtagelsesrummet bør videst muligt kunne kanaliseres udenom de nærliggende naboer, institutioner og erhverv.

Kriterierne er blevet lagt ned over de mulige placeringer. Forvaltningen er ud fra denne proces nået frem til følgende foreløbige vurdering af lokaliteterne (se bilag 1 for uddybning):

PH-caféen, Mændenes Hjem og Halmtorvet 15 og 17 er de mest lovende lokaliteter for et stofindtagelsesrum. Ingen af lokaliteterne er direkte uproblematiske, men forvaltningen vurderer, at det ud fra kriterierne er de bedste bud på en placering af et stofindtagelsesrum. En bus-løsning lever et stykke hen ad vejen også op til kriterierne. Men det er forvaltningens vurdering, at en bus-løsning primært vil være hensigtsmæssig som overgangsløsning og/eller supplement til en permanent placering på en eller flere adresser.

Af ovenstående vurdering følger, at forvaltningen ikke anser de resterende lokaliteter for umiddelbart relevante for stofindtagelsesrum.

Det er disse vurderinger forvaltningen ønsker at sætte i høring sammen med bruttoliste og kriterierne (bilag 1). Forvaltningen foreslår høring på Kommunens høringsside (Bliv Hørt) fra d. 15.1.2012 til d. 15.2.2012. Høringen bliver annonceret i Vesterbrobladet. Særlige høringsparter får en direkte henvendelse (bilag 2). Socialforvaltningen vil endvidere planlægge et dialogmøde, hvor lokalområdet kan gå i dialog med Socialudvalgets politikere ud fra høringsmaterialet. 

Byggeprogram
Byggeprocessen forudsætter valg af placering, lovgrundlag og finansiering. Det er ikke desto mindre muligt at tage nogle indledende initativer, særligt at igangsætte et byggeprogram, som - uafhængigt af placering - definerer kravene til indretning. Et byggeprogram er en sammenfatning af behov, krav og ønsker til indretning af stofindtagelsesrum. Byggeprogrammets detaljeringsgrad tilpasses projektets størrelse og kompleksitet, og indebærer typisk en stor grad af brugerinvolvering. I byggeprogrammet definerer man funktioners placering i forhold til hinanden, og krav til materialer. Når man kender placeringen / bygningen, tilpasses byggeprogrammet hertil. byggeprogrammet udføres af ekstern entreprenør / arkitektfirma.

Med igangsætning af et byggeprogram har kommunen forberedt sig på den videre proces mod etablering af et stofindtagelsesrum.

Socialforvaltningen skønner udgiften til at være 300.000 kr., hvilket udover byggeprogrammet kan finansiere evt. arkitekthonorar til yderligere forprojektering.

Økonomi

Såfremt udvalget og Borgerrepræsentationen tiltræder indstillingen vil forvaltningen anvende kr. 300.000 til udarbejdelse af byggeprogram. Midlerne tages fra overskydende midler til Sundhedsrum, da Sundhedsrummet - mod forventning - har modtaget hele det ansøgte sats-puljebeløb, så den kommunale medfinansiering i budget 2012 er 1,25 mio. kr. større end budgetteret.
 

Derudover har indstillingen ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser. For så vidt etablerings- og driftsudgifter til et eller flere stofindtagelsesrum i København er det Socialforvaltningens forventning, at staten med de lovgivningsmæssige rammer også tilvejebringer de økonomiske ramme for etablering og drift af stofindtagelsesrum. Frem mod d. 21. marts vil Socialforvaltningen udarbejde et mere præcist oplæg til den forventede anlægsøkonomi ved etablering af stofindtagelsesrum i København. På nuværende tidspunkt er det forvaltningens vurdering at etableringsomkostningerne vil andrage omkring 10 mio. kr.  De forventede driftsomkostninger har forvaltningen tidligere anslået til minimum 13,3 mio. kr. årligt for den mest basale udgave af et stofindtagelsesrum. Et beløb som på tilsvarende vis skal kvalificeres i den kommende periode

Videre proces

Efter endt høringsproces vil forvaltningen fremlægge indstilling til Socialudvalget den 21.3.2012 om endelig placering af stofindtagelsesrum. I perioden frem til udvalgets næste behandling vil forvaltningen arbejde med byggeprogram og jf. ovenstående drifts- og anlægsøkonomien.

 

Den videre proces afhænger i høj grad af Folketingets lovgivningsproces. Det er forventningen at de lovgivningsmæssige rammer er på plads i juni 2012. Af lovgivningen vil statens rolle i finansieringen fremgå. Afhængigt af hvordan finansieringsgrundlaget for etablering og drift af stofindtagelsesrum falder på plads mellem staten og kommunerne, forventer Socialforvaltningen en ibrugtagning af stofindtagelsesrummet i primo 2013 eller medio 2013. En ibrugtagning primo 2013 forudsætter anlægskapital allerede i 2012, enten fra statslig side eller ved et eventuelt kommunalt udlæg.


                Anette Laigaard  / 
                                                Jens Elmelund

§ 12- ERKLÆRING


Socialudvalget har anmodet om Økonomiudvalgets udtalelse i følgende sag:


Høring om placering af stofindtagelsesrum

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,


at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.



Claus Juhl

/

Bjarne Winge

Beslutning

Vicekontorchef Sine Gregersen samt konsulent Thomas Lund overværede punktets behandling.

 

A, O, V stillede følgende ændringsforslag:

 

”at PH-cafeen slettes fra den såkaldte bruttoliste over mulige steder for evt. fremtidigt stofindtagelsesrum.”

Den således ændrede indstilling blev vedtaget med følgende stemmeafgivelse og nedenstående bemærkninger:

For: A, O, V: (5)

Imod: F, Ø: (3)

Undlader: B (1)

Vedtagelsen var med bemærkning om at det var klart, at det alene var realistiske steder, der skal fremgå af høringsmaterialet.

·         De placeringer, der skal i høring fra bruttolisten er:  Mændenes Hjem, Lille Istedgade 2,  Kødbyen, bygning 61, Halmtorvet 15, Kødbyen, bygning 51, Halmtorvet 17 og et mobilt rum i form af en bus

·         Elevrådet på Ryssensten Gymnasium skal også høres.

·         Der skal laves en Vox-pop undersøgelse.

·         Der ønskes en så bred inddragelse som muligt af lokale interessenter.

·         Lokale institutioner skal også høres.

For at sikre at alle relevante foreninger får mulighed for at deltage i høringen retter man blandt foreningerne som udgangspunkt kun direkte henvendelse til lokaludvalget, men sørger i øvrigt for at annoncere høringen bredt.

Ø afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten beklager, at flertallet indskrænker muligheden for en god placering af stofindtagelsesrum ved at fjerne PH-cafeen fra listen”

Til top