Mødedato: 11.01.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ændring af lokalstrukturen i Socialcenter København

Se alle bilag
Socialudvalget orienteres om, at Socialforvaltningen pr. 15. januar 2012 foretager en organisatorisk ændring, som indebærer, at antallet af lokale voksenenheder i Socialcenter København ændres fra fem til fire enheder.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,
  1. At det tages til efterretning, at antallet af lokale voksenenheder i Socialcenter København ændres fra fem til fire enheder.

Problemstilling

Socialforvaltningen har i løbet af 2011 foretaget en række organisatoriske tilpasninger på psykiatriområdet, hvis formål er at understøtte en mere helhedsorienteret sagsbehandling og tilbudsvifte for borgere med sindslidelse. Senest blev Socialudvalget den 23. november 2011 orienteret om, at forvaltningen pr. 1. januar 2012 flytter ansvaret for bofællesskaber, solistboliger samt hjemmevejledning til borgere med sindslidelser i egen bolig fra Socialcenter København til forvaltningens fire socialpsykiatriske centre med henblik på at styrke kvaliteten og sammenhængskraften i forvaltningens indsats over for målgruppen.

De samlede planlagte og gennemførte organisatoriske og personalemæssige tilpasninger i Socialcenter København i 2011 og primo 2012 er som følger:

  • Ændret kompetencefordeling i behandling af ansøgninger om enkeltydelser, så ansøgningerne pr. 1. november 2011 kun afgøres i en ”back office-funktion” i Socialcenter Københavns modtagelse frem for tidligere også i Socialcenter Københavns voksenenheder. Ændringen er et resultat af projekt Bedre Kvalitet i Sagsbehandlingen, som gennemføres i 2011 og 2012.
  • Overflytning af ansvaret for samværs- og aktivitetstilbud samt bofællesskaber, solistboliger og hjemmevejledere fra Socialcenter Københavns voksenenheder til forvaltningens fire socialpsykiatriske centre. Overflytningen betyder, at de socialpsykiatriske centre nu rummer den samlede kommunale tilbudsvifte til borgere med sindslidelser, herunder botilbud, hjemmevejledere (støtte i egen bolig) samt samværs- og aktivitetstilbud. Ansvaret for samværs- og aktivitetstilbuddene flyttede den 1. januar 2011, og ansvaret for bofællesskaber, solistboliger og hjemmevejledere flyttede den 1. januar 2012.
  • Overflytning af otte boligrådgivere fra Socialcenter Københavns voksenenheder til Center for udsatte voksne og familier, som rummer kommunens herberger og kvindekrisecentre. Overflytningen fandt sted den 1. januar 2012 med henblik på at styrke genhusningen af borgere på herberger og krisecentre.
  • Etablering af en ny visitationsenhed på psykiatri- og udsatteområdet, som pr. 1. januar 2012 er forankret i Socialcenter København. Visitationsenheden har ansvaret for visitationen til bo- og dagtilbud på psykiatri- og udsatteområdet, social boliganvisning samt tilsyn og opfølgning i forhold til borgere på private og kommunale botilbud uden for Københavns Kommune.
  • Overførsel af medarbejdere indenfor førtidspensionsområdet til Center for Pension/Udbetaling Danmark. Overflytningen sker som følge af Folketingets beslutning om at samle objektiv sagsbehandling i statslig regi. Som første skridt samles de kommunale medarbejdere i Center for Pension under ØKF, inden de overføres til Udbetaling Danmark. Ændringen træder i kraft den 1. februar 2012.

Som en konsekvens af de skitserede organisatoriske ændringer vil voksenenheden City-Østerbro pr. 1. februar 2012 have under 20 medarbejdere. Personalereduktionen gør det svært for voksenenheden at opretholde den fornødne kapacitet i forhold til den samlede opgaveløsning, enheden skal varetage, og gør endvidere enheden sårbar i forbindelse med personalefravær. Forvaltningen har derfor truffet beslutning om, at antallet af voksenenheder i Socialcenter København pr. 15. januar 2012 reduceres fra fem til fire enheder med henblik på at sikre den fornødne kapacitet i alle voksenenheder.

Løsning

Socialforvaltningen har besluttet at reducere antallet af voksenenheder ved at sammenlægge voksenenheden Valby-Vesterbro-Kgs. Enghave og voksenenheden City-Østerbro. De tre øvrige voksenenheder (Amager, Nørrebro samt Bispebjerg-Brønshøj-Husum-Vanløse) videreføres uændret. Sammenlægningen af voksenenheden Valby-Vesterbro-Kgs. Enghave og voksenenheden City-Østerbro er ud over de størrelsesmæssige forhold begrundet i, at Socialcentrets lokale struktur herved kommer til at modsvare de fire socialpsykiatriske centre, der med overflytningen af hjemmevejlederne er blevet en endnu vigtigere samarbejdsparter. Herved kan det eksisterende samarbejde mellem sagsbehandlere og hjemmevejledere videreføres inden for de fire distrikter til gavn for en mere helhedsorienteret indsats over for borgeren. Bilag 1 indeholder en grafisk illustration af, hvilke geografiske områder de socialpsykiatriske centre og voksenenhederne fremadrettet vil dække over.

Den sammenlagte voksenenhed vil have ca. 35 medarbejdere, som alle fremover vil være placeret på Toftegårds Plads i Valby. For at reducere køretiden for de udgående medarbejdere opretholdes et satellitkontor på Østerbro, som også i et vist begrænset omfang også vil kunne benyttes til samtaler med borgerne. Borgerne vil således ikke mærke en ændring med hensyn til de udgående medarbejderes arbejde. Der er dog pt. ca. 50 borgere ugentligt, som henvender sig i voksenenheden City-Østerbro. Hertil kommer de borgere, som møder efter aftale. Disse borgere vil fremover som udgangspunkt skulle henvende sig på Toftegårds Plads, hvorved de får længere transportvej, end de har i dag. Der er imidlertid gode offentlige transportforbindelser til Toftegårds Plads, som ligger tæt ved Valby Station, om som der desuden er gode busforbindelser til.

Den lederstilling, som frigøres som følge af sammenlægningen af voksenenheden City-Østerbro og voksenenheden Valby-Vesterbro, benyttes til en nødvendig styrkelse af ledelsen af Socialcenter Københavns nye visitationsenhed på psykiatri- og udsatteområdet.

Reduktionen af antallet af voksenenheder har den 7. december 2011 været forelagt AfdelingsMED i Socialcenter København. Her blev AfdelingsMED informeret om ændringen, og sagen blev drøftet. Som forberedelse til ændringen har en arbejdsgruppe under AfdelingsMED belyst fordele og ulemper ved den nuværende struktur contra en struktur med færre lokale enheder. Bilag 2 illustrerer, at der er tilslutning til ændringen i AfdelingsMED.

Økonomi

Organisationsændringen har ingen økonomiske konsekvenser, idet den frigjorte lederstilling benyttes til at varetage ledelsen af visitation, udenbys enhed og boliganvisning. Voksenenheden City-Østerbros frigjorte lokaler i Svendborggade forventes bl.a. benyttet til at forbedre lokaleforholdene for Socialcenter Københavns Hjemløsenhed, som har en del medarbejdere placeret i Svendborggade. Der kan dog også blive tale om en opsigelse af lokaler og dermed en huslejebesparelse.

Videre proces

Ændringen træder i kraft den 15. januar 2012.

Anette Laigaard           
                                                                /Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Vicekontorchef Sine Gregersen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at der skal være særligt fokus på sagsbehandlernes samarbejde med værestedet i Svendborggade og i det hele taget fokus på de psykisk syge i lokalområdet. Der skal desuden gives tilbagemelding inden årets om hvordan det fungerer med satellitten. 

Til top