Mødedato: 11.01.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på implementeringen af styrings- og visiationskonceptet på handicap- og psykiatriområdet

Socialudvalget orienteres om status på implementering af Socialforvaltningens styrings- og visitationskoncept på handicap- og psykiatriområdet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. At Socialudvalget tager forvaltningens status om implementering af styrings- og visitationskonceptet på handicap- og psykiatriområdet til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen har i løbet af 2010 og 2011 udviklet og implementeret et nyt styrings- og visitationskoncept på handicap- og psykiatriområdet, jf. Socialudvalgets beslutning den 10. februar 2010 samt Socialforvaltningens status på Socialudvalgets møde den 2. marts 2011. Socialforvaltningen er nu så langt med implementeringen af konceptet, at Socialudvalget orienteres om de foreløbige erfaringer, herunder den videre proces.

Som udvalget tidligere er orienteret om, består styrings- og visitationskonceptet af følgende tre elementer:

En ny udredningsmetode, Voksenudredningsmetoden (VUM). VUM er et nationalt sagsbehandlings- og udredningskoncept, som er udviklet i samarbejde mellem Socialministeriet og KL. Udredningsmetoden afdækker på systematisk vis borgerens situation, og giver derfor et godt udgangspunkt for afgørelse om hjælp. Et væsentligt element i metoden er, at borgeren spiller en central rolle i udredningen, og at borgerens ønsker samt egen vurdering af sine ressourcer fremgår særskilt i sagsoplysningerne. Derudover indebærer metoden en score af borgerens funktionsniveau, som giver mulighed for at monitorere borgerens udvikling over tid, og desuden giver input til den nye budgetmodel.

Ny budgetmodel på handicap- og psykiatriområdet. Botilbuddene på handicap- og psykiatriområdet samt dagtilbuddene på handicapområdet er pr. 1. januar 2012 tildelt budget på baggrund af deres beboeres/brugeres funktionsevne og konkrete behov. Det er udredningen af borgerens funktionsevne, der ved en kobling til kvalitetsstandardernes ydelsesbeskrivelser definerer, hvor meget hjælp en borger kan tildeles, og dermed også hvor mange penge, der skal følge med den enkelte borger til borgerens konkrete tilbud. Tilbuddenes budget er således pr. 1. januar 2012 defineret af det samlede støttebehov hos deres borgere/brugere, og vil fremadrettet årligt blive korrigeret i takt med udviklingen i målgruppens behov for støtte og pleje.

Fastlæggelse af serviceniveauet i politisk godkendte kvalitetsstandarder. Kvalitetsstandarderne fastsætter sammenhængen mellem en borgers funktionsniveau og forvaltningens tilbud om hjælp. I kvalitetsstandardernes ydelseskategorier beskrives det, hvor mange timers hjælp om ugen en borger kan forvente at modtage som følge af borgerens konkrete funktionsniveau. Kvalitetsstandardernes serviceniveau korrigeres årligt på baggrund af udviklingen inden for målgruppens samlede støttebehov samt eventuelle ændringer i den overordnede budgetramme på området.

Nedenfor følger status på forvaltningens styrings- og visitationskoncept.

Løsning

Samtlige borgere på Socialforvaltningens bo- og dagtilbud på handicapområdet samt borgere på botilbud på psykiatriområdet (ca. 2.100 borgere) er pr. 1. september 2011 blevet udredt på baggrund af VUM. VUM-udredningerne har givet forvaltningen et unikt overblik over målgruppen – dels i form af en objektiv vurdering af den enkeltes støttebehov, dels i form af et systematiseret vidensgrundlag om målgruppen i helhed.

Udredningerne danner grundlag for, at forvaltningen den 1. januar 2012 har implementeret en ny budgetmodel på bo- og dagtilbuddene. I budgetmodellen indgår de VUM-scoringer, sagsbehandlerne har tildelt borgerne i udredningen, og den samlede budgetramme på området som grundlag for beregningen af de enkelte ydelsesniveauer i kvalitetsstandarderne.

Budgetmodellen er færdigudviklet, og budgettet er udmeldt til tilbuddene. Implementeringen af budgetmodellen udgør afslutningen på en implementeringsproces, hvor også repræsentanter fra tilbuddene har været inddraget i udviklingen af budgetmodellen.

Forvaltningen vil primo 2012 forelægge Socialudvalget et udkast til reviderede kvaltietsstandarder for botilbud på psykiatri- og handicapområdet og dagtilbud på handicapområdet, som afspejler serviceniveauet for 2012. Kvalitetsstandarderne vil efter Socialudvalgets godkendelse blive sendt i ekstern høring, hvorefter de bliver forelagt Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.

Udrulning af styrings- og visitationskonceptet på øvrige ydelsesområder
Socialforvaltningen er tilfreds med styrings- og visitationskonceptet og vurderer, at konceptet giver et fagligt og styringsmæssigt kvalificeret grundlag for arbejdet med bo- og dagtilbudsområdet. Forvaltningen er derfor i gang med at undersøge muligheden for at udrulle konceptet til det øvrige botilbudsområde (udsatteområdet) samt hjemmevejledning (jf. servicelovens § 85) på psykiatriområdet. Fordelen ved at anvende konceptet så bredt som muligt er, at det højner kvaliteten i sagsbehandlingen til gavn for borgerne og giver et ensartet styringsredskab for de pågældende områder.

Derudover har forvaltningen positive erfaringer med selve sagsbehandlingsredskabet, VUM, og metoden anvendes allerede på en række ydelsesområder udover bo- og dagtilbudsområdet på handicap- og psykiatriområdet. Det er forvaltningens vurdering, at et fælles sagsbehandlingsredskab på tværs af enhederne i forvaltningen vil styrke den faglige kvalitet i forvaltningens sagsbehandling generelt.

Udrulningen af voksenudredningsmetoden vil blive styrket i forbindelse med, at forvaltningen i løbet af 2012 implementerer et nyt IT-system på myndigheds- og ud­førerområdet.

Reviderede rammer for handleplaner
Forvaltningen er jf. § 141 i serviceloven forpligtet til at tilbyde en handleplan til borgere med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne samt borgere med alvorlige sociale problemer. Handleplanen udgør et redskab til samarbejde mellem myndigheden, borgeren og udføreren, og skal angive formålet med og varighed af indsatsen. Handleplanen skal så vidt muligt udarbejdes i samarbejde med borgeren. Det er ikke et lovkrav at udarbejde en handleplan, hvis borgeren ikke ønsker en sådan.

Socialforvaltningen har hidtil arbejdet med en intern målsætning om, at 75 procent af borgerne får udarbejdet en handleplan. Dette måltal udspringer af, at forvaltningen tidligere har brugt handleplanen som et redskab til borgerinddragelse i sagsbehandlingsforløbet samt en metode til at beskrive borgerens situation og støttebehov.

I VUM sker borgerinddragelsen som ovenfor skitseret allerede i forbindelse med udredningen af borgerens funktionsevne og støttebehov. Alle borgere i målgruppen for relevante ydelser efter serviceloven bliver derfor i dag som følge af implementeringen af VUM inddraget i sagsbehandlingens udredning af deres behov. Forvaltningen har derfor ikke længere behov for at opretholde et særligt måltal for handleplanerne, og vil derfor lade det gamle måltal om, at 75 procent af alle borgere skal have en handleplan, erstatte af et nyt måltal om, at der altid skal foreligge en VUM-udredning på de borgere, der modtager ydelser efter de relevante paragraffer i serviceloven.

Økonomi

Sagen har ingen budgettekniske konsekvenser.



Anette Laigaard

                                                                  /Jens Elmelund

Beslutning

Vicekontorchef Sine Gregersen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt

Til top