Mødedato: 10.06.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Oplæg til Socialudvalgets studietur i 2015

Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens forslag om at tage studietur i uge 43, herunder vælge forslag til tema for studieturen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,  
  1. at Socialudvalget godkender, Socialforvaltningen arbejder videre med planlægningen af en studietur for Socialudvalget i uge 43 i 2015,
  2. at Socialudvalget vælger de temaer, som Socialudvalget ønsker at studieturen skal have fokus på,
  3. at forvaltningen, hvis 1. og 2. at tiltrædes, efterfølgende udarbejder indstilling til Borgerrepræsentationen vedrørende studieturen. 

Problemstilling

Socialudvalget skal drøfte og træffe beslutning om rejsemål og tema for Socialudvalgets studietur i uge 43 i 2015

Løsning

Socialforvaltningen har på baggrund af Socialudvalgets løbende tilkendegivelser udarbejdet nedenstående forslag til temaer for studieturen. Socialforvaltningen har udarbejdet tre forslagspakker, der alle angiver temaer for de konkrete besøg, og en angivelse af en primær destination i kombination med en sekundær destination..

Forslagspakke 1: Fokus på samskabelse og social innovation, recovery, antiradikalisering, kriminalpræventive indsatser i udsatte boligområder og sikring af en socialt blandt by.
(London og Swindon eventuelt i kombination med Paris)

I Storbritannien har de et noget andet velfærdssystem, end vi har i Danmark. Alligevel oplever de nogle af de samme problematikker og udfordringer på det sociale område som os. En af disse udfordringer er, hvorvidt den offentlige sektor leverer ydelser og indsatser, der skaber reelle forandringer og værdi for borgerne. En anden er problemer med Ungdomskriminalitet og radikalisering. Derudover er de på psykiatriområder langt fremme med recovery-orienterede metoder.

Samskabelse og social innovation
Flere organisationer i London arbejder med innovation i den sociale sektor ofte i samskabelse med de borgere, som er berørt af indsatsen (fx NESTA, Social Innovation Lab Kent (SILK), Alliance for Useful Evidence og Participle.)

Et af de projekter, det kunne være relevant at besøge, er det sociale innovationsprogram LIFE i Swindon, som er udviklet sammen med organisationen Participle. LIFE er en ny måde at arbejde med udsatte familier på, der samler indsatsen ift. den udsatte familie i ét team på tværs af forvaltninger, og giver en høj grad af medbestemmelse til familien. Besøget kan kombineres med et oplæg fra Hilary Cottam fra Participle om relationel velfærd og udviklingen af LIFE.

Recovery
Et af Englands spydsspidsprojekter inden for recovey er recovery-colleges, hvor borgere med psykiske vanskeligheder, misbrug eller hjemløshed trænes af erfarings-eksperter i at mestre eget liv. Erfaringseksperter er borgere, som selv har - eller har haft psykiske vanskeligheder, men som har lært at håndtere disse og nu støtter andre.

Et andet eksempel er Assertive Community Treatment (ACT), hvor borgere med svære psykiske lidelser får tilknyttet et tværfagligt, udgående team, der hjælper og støtter borgeren med sociale, psykiske, praktiske og sundhedsmæssige forhold. Metoden bliver allerede anvendt ift. hjemløse her i København, og skal fra 2015 også afprøves ift. borgere med sindslidelse.

Ungdomskriminalitet og radikalisering
London og omegn har udfordringer med ungdomskriminalitet, bandeopgør og radikalisering, som vi kan drage paralleller til i forhold til bandekriminaliteten i København og den seneste tids fokus på radikalisering. I den forbindelse kan det være relevant at besøge Lewisham, hvor de har implementeret regeringens antiradikaliseringsprogram Prevent. Her kan man se, hvordan de arbejder med bandeproblematikker, og hvordan deres Youth Offending Services (YOS) arbejder.

Derudover giver en tur til London mulighed for at høre mere om European Social Network, der er et europæisk videns- og erfaringsnetværk for offentlige sociale myndigheder og institutioner.

Antiradikaliseringsindsats i Paris
Hvis turen går til Paris, vil det være oplagt, at Socialudvalgets og Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets studietur sammentænkes, så udvalgene får fælles programpunkter, herunder eventuelt også en fælles middag.

I Paris skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bl.a. høre om kriminalpræventive indsatser i udsatte boligområder og om, hvordan man arbejder med antiradikalisering efter angrebet på Charlie Hebdo. Dette arbejde er relevant for Socialudvalget i forbindelse med Socialforvaltningens arbejde med antiradikalisering blandt unge.

Derudover er der mulighed for at høre om, hvordan Paris arbejder med at skabe en socialt blandet by.

Transporttid
Ud over den ordinære transporttid der til Paris og hjem fra London, vil de tre destinationer i forslagspakke 1 medføre transporttid. Det omfatter transporttid tur/retur London mellem Swindon og mellem London og Paris. Transporttid mellem Swindon og London er en time med tog hver vej, og transport mellem London og Paris vil være 2,5 time med tog.

Forslagspakke 2: Fokus på handicap, indsats overfor hjemløse, udsatte børnefamilier, hjemløse-exitprogram og inddragelse af borgerne i civilsamfundet
(Berlin eventuelt i kombination med Hamborg)

I Berlin har de en række indsatser på det sociale område, der er relevante i en dansk kontekst. De arbejder fx aktivt for at sikre inklusion af borgere med handicap; de har oplevet en stor tilvækst af indvandrere, særligt fra Østeuropa, der har givet udfordringer på hjemløseområdet, og de arbejder med nye måder at sikre borgernes inddragelse i de politiske beslutninger på.

Fokus på handicap
Berlins bystyre arbejder aktivt for at sikre inklusion for byens borgere med handicap. Berlins handicappolitik er derfor indarbejdet i alle aspekter af byens arbejde. Af samme grund modtog Berlin i 2013 EU-Kommissionens Acces City-pris. Et besøg hos Berlins bystyre kan handle om byens arbejde med at sikre tilgængelighed for alle byens borgere, herunder tilgængelighed for borgere med handicap.

Indsats overfor hjemløse
I Berlin har de oplevet en stor tilvækst af indvandrere, særligt fra
Østeuropa. Socialudvalget kan besøge Frostschutzengel, der blev oprettet i 2011 som et civilsamfundsinitiativ under den koordinerende hjemløseorganisation ’Berliner Kältehilfe’, med det formål – gennem rådgivning, mægling og konsulentbistand – at aflaste og understøtte de eksisterende hjemløsetilbud i Berlin i lyset af de særlige udfordringer, tilstrømningen af udenlandske hjemløse gav.

Udsatte børnefamilier
Berlin arbejder aktivt med en tværgående indsats overfor de udsatte børnefamilier. Familienzentren (familiecentre) er særlige daginstitutioner, der samler ydelser til familier i lokalområdet. Familiecentre tilbyder fx læringsaktiviteter for forældre, samarbejder med den lokale familierådgivning og derudover er de sociale myndigheder en central samarbejdspartner. Familiecentrene er designet til at styrke forældrenes færdigheder samt styrke mulighederne for at forene arbejdsliv og familieliv. Ved at samle familie og barn velfærdsydelser, er familiecentrene i stand til at tilbyde forældre og deres børn rådgivning, information og bistand i alle faser af livet på et tidligt tidspunkt. Samtidig fungerer centrene som mødesteder for aktiviteter i nabolaget.

Inddragelse af borgerne i civilsamfundet
Socialudvalget kan besøge "Quartiersmanagement" i Kreuzberg-Wrangelkiez. Her er tanken, at sociale forandringer på bydelsniveau kræver et stærkt engagement blandt beboerne selv, og at sociale eksklusionsmekanismer skal identificeres og løses lokalt ved en omfattende borgerinddragelse i alle projekternes faser. Tilgangen udfordrer dermed de traditionelle opgave- og ansvarsfordelinger mellem civilsamfund og offentlige myndigheder.

Fokus på den sammenhængende by
I Hamborg arbejdes der med udvikling af nye byområder, herunder området syd for Elben. Med over 100 nationaliteter i byen, har en del af byudviklingen handlet om at bringe mangfoldigheden ind som en kraft for social innovation. Her kunne udvalget besøge IBA (Internationale Bauausstellung), som fungerer som en katalysator for byudvikling i Hamburg og har været med til at lægge rammen for udviklingen af de nye kvarterer, herunder skabelsen af en mangfoldig by i byen.

Transporttid
Ud over den ordinære transporttid der er til Berlin og hjem fra Hamborg, vil kombinationen af de to destinationer medføre en forventet transporttid mellem Berlin og Hamborg på 2 timer med tog.

Forslagspakke 3: Fokus på samskabelse, misbrugsbehandling og reduktion af hjemløshed
(Amsterdam eventuelt i kombination med Rotterdam)


Amsterdam minder meget om København både politisk – med magistratsstyre – og kulturelt. Der er desuden mange paralleller i forhold til, hvordan man arbejder med det sociale område i de to byer, herunder i forhold til misbrugsområdet, hvor Amsterdam allerede har integreret behandlingen af alkohol- og hashmisbrug.

Aktuelt kan man drage en parallel, der omhandler samskabelse og helhedsorienterede indsatser. Det er et grundsynspunkt i Amsterdam/Holland, at det offentlige ikke kan nå sine mål alene. Der er andre (borgere, virksomheder), der har værdifulde kompetencer og bedre kendskab til egne behov, og derfor er det naturligt at inddrage dem for at skabe de bedste løsninger. Foruden inddragelsen af borgere, organisationer og andre interessenter arbejder både Amsterdam og Rotterdam på flere punkter med en helhedsorienteret indsats for borgerne.

Styrket borgerkontakt
Et besøg i Amsterdam kan omfatte besøg i bystyret, hvor man kan høre om projektet ”styrket borgerkontakt”. Det er en metode, der er udviklet i Holland og anvendes i sagsbehandlingen. Metoden, der tager udgangspunkt i direkte kontakt mellem borger og forvaltning, er udviklet for at øge tilliden til og mindske afstanden mellem offentlige forvaltninger og borgere. Projektet er dokumenteret af forskere, og erfaringer viser, at klageproceduren standses i 50 % af sagerne. Derudover medfører metoden øget borger- og medarbejdertilfredshed samt besparelser i tid og penge. Metoden anvendes som pilotprojekt i Københavns Kommune i hhv. BIF og Borgerservice og er også taget i brug flere steder i SOF.

Samskabelse på botilbud til unge med multihandicap
Lidt uden for Amsterdam ligger byen Almere. Her er der mulighed for at besøge Woonmere, der er et botilbud for unge med multihandicap. Woonmeres tilgang er, at brugerne skal have stor indflydelse på deres eget liv og på tilbuddet. Tilbuddet drives af en fond, bestående af forældre til unge mennesker med medfødte handicaps, og frivillighed er et væsentligt element i tilbuddet. Woonmere finansieres primært af midler fra brugernes ’rygsække’, som er brugernes personlige budget fra det offentlige til pleje og omsorg, som de relativt frit kan anvende på de ydelser, som de ønsker. Derudover modtager Woonmere gaver og sponsorater.

Woonmere er et interessant eksempel på ”collective impact”, der handler om, at man i løsningen af sociale problemstillinger går sammen på tværs af kommune, privat erhvervsliv, ngo’er og civilsamfund generelt. Dermed spiller det ind i Socialforvaltningens aktuelle arbejde med samskabelse.

Misbrugsbehandling
København er på mange måder inspireret af Holland på misbrugsområdet. Det er bl.a. hollandske erfaringer med skadesreduktion og indførelse af stofindtagelsesrum, der har inspireret til den indsats, vi har i København i dag. Aktuelt er der også relevante erfaringer at hente. I den forestående omlægning af misbrugsområdet i København, bliver behandlingen af alkohol- og hashmisbrug integreret, hvilket skete for flere år siden i Holland. Det vil derfor være relevant at høre om de hollandske erfaringer med den integrerede tilgang. Et andet tiltag, der vil være interessant at høre om, er den semilegalisering af hash, som de facto er sket i Holland: Hvilken effekt har det fx haft på hhv. narkotikakriminalitet, og misbrugsmønstre?

Reduktion af hjemløshed
Ca. en times kørsel fra Amsterdam kan man besøge Rotterdam. Her er det lykkedes at reducere hjemløsheden og antallet af gadesovere ved hjælp af ”integrated chain approach” i kombination med et fokus på at fremme borgernes beskæftigelseskompetencer. Tilgangen integrated chain approach minder om den koordinerende sagsbehandler, idet den tager udgangspunkt i en all round-tilgang til borgerens situation og sikrer sammenhæng mellem de forskellige hjælpesystemer, som de hjemløse borgere med komplekse problemer har behov for.


Transporttid
Ud over den ordinære transporttid der er til/fra Amsterdam, vil kombinationen af destinationerne medføre en forventet transporttid til/fra Amsterdam og Almere på 25 min. med offentlig transport eller med taxa internt i Amsterdam og transport mellem Amsterdam og Rotterdam på 1 time frem og tilbage med tog.

Økonomi

Det foreløbige budget for studieturen, som omfatter en tur for 16 personer (11 socialudvalgsmedlemmer og 5 embedsmænd) er følgende:
                                                 
 Udgiftsart Pris 
 Flyrejse (to destinationer) 75.000 kr.
 Transport i øvrigt 25.000 kr.
 Hotelophold 100.000 kr.
 Forplejning 50.000 kr.
 Planlægning, oplægsholder mv. 10.000 kr.
I alt  250.000 kr.
                                                            

Videre proces

Når udvalget har lagt sig fast på temaer og destination, vil Socialforvaltningen udarbejde forslag til et præcist program.

 

Anette Laigaard    
                                / Ane K. Christensen

Beslutning

Socialudvalget valgte forslagspakke 1 og godkendte indstillingens 1. og 3. at.
Til top