Mødedato: 10.06.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialrådgiverstøtte til Københavns Kommunes Ungdomsskole, 10. klasse samt produktionsskoler

Socialudvalget skal beslutte, hvorvidt tilknytning af socialrådgivere til København Kommunes Ungdomsskole, 10. klasser og produktionsskoler skal indgå som budgetønske til Budget 2016.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget lader socialrådgiverstøtte til Københavns Kommunes Ungdomsskole, 10. klasser samt produktionsskoler i København, indgå som budgetønske til Budget 2016.

Problemstilling

På baggrund af et medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti drøftede Socialudvalget på udvalgsmødet den 22. april muligheden for at tilknytte Københavns Kommunes Ungdomsskole til skolesocialrådgiverordningen.

Skolesocialrådgiverne understøtter fastholdelse i almensystemet samt medkoordinering af indsatsen for elever med behov for særlig støtte. Skolesocialrådgiverne tilbyder åben rådgivning og vejledning og er således udelukkende en tidlig forebyggende indsats med fokus på at understøtte skolernes inklusionsindsatser. Ordningens nuværende målgruppe er elever i den almene folkeskole. Altså børn og unge i den undervisningspligtige alder (0.-9. klasse) og således ikke unge uden for den almene folkeskole.

På baggrund af drøftelsen, er forvaltningen blevet bedt om, at:

  1. vurdere hvorvidt socialrådgiverstøtte til Ungdomsskolen, 10. klasse og andre relevante uddannelsestilbud bør indgå som ønske i forbindelse med forhandlingerne til Budget 2016
  2. vurdere hvad det vil koste at tilbyde socialrådgiverstøtte til Københavns Kommunes Ungdomsskole, herunder deres 10. klasses tilbud
  3. vurdere hvad det vil koste at tilbyde socialrådgiverstøtte til andre uddannelsestilbud, hvor unge tager en folkeskoleuddannelse mv.

Løsning

I det følgende beskrives Socialforvaltningens vurderinger.

1.     
Socialforvaltningens vurdering af, hvorvidt socialrådgiverstøtte til Ungdomsskolen, 10. klasse og andre relevante uddannelsestilbud bør indgå som ønske i forbindelse med forhandlingerne til Budget 2016

Socialforvaltningen har et øget fokus på ungeområdet og ønsker et øget samarbejde med de uddannelsestilbud, hvor målgruppen af sårbare unge og unge med særlige behov er. En styrket brobygning til de steder, de unge tager deres uddannelse, vil være med til at styrke de unges overgang til voksenlivet og den sociale mobilitet. På denne baggrund anbefaler Socialforvaltningen, at socialrådgiverstøtte til Ungdomsskolens heltidsundervisning, 10. klasser under Ungdomsskolen, på erhvervsskoler og på produktionsskolerne i København, indgår i forhandlingerne for Budget 2016.

Borgercenter Børn og Unge har på baggrund af skolesocialrådgiverordningen, erfaring med at bygge bro mellem almenområdet og Socialforvaltningen. Disse erfaringer kan overføres og anvendes på ungeområdet.

Socialrådgivere tilknyttet uddannelsestilbud på ungeområde vil medføre, at sårbare unge og unge med særlige behov, vil have mulighed for at få rådgivning om fx misbrug, trivsel hjemme såvel som på uddannelsen mv. Herudover vil medarbejderne på uddannelsestilbuddet kunne få sparring, i forhold til håndtering af bekymringer for en ung, fx i forbindelse med fravær eller fastholdelse i uddannelsesforløbet. Derudover kan socialrådgiverne være med til at kvalificere underretninger og deltage i relevante tværfaglige fora på skolen. De socialrådgivere, der tilknyttes uddannelsestilbud på ungeområdet, vil have et indgående kendskab til socialområdet, målgruppen og relevante samarbejdspartnere på ungeområdet, fx SSP, Ungdommens Uddannelsesvejledning, boligsociale rådgivere mv.

2.     
Omkostninger ved socialrådgiverstøtte til Københavns Kommunes Ungdomsskoles heltidsundervisning og deres 10. klasses tilbud

Københavns Kommunes Ungdomsskole tilbyder fritids- og heltidsundervisning til alle unge i Københavns Kommune. Herudover er alle kommunale 10. klasses tilbud fra august 2015 organisatorisk forankret under Ungdomsskolen. Målgruppen for socialrådgiverstøtte til Ungdomsskolen vil være:
  • Ungdomsskolens heltidsundervisning er målrettet unge fra 15-21 år. Tilbuddene spænder fra kortere tilrettelagte forløb på 3-6 måneder til alternativ gennemførsel af 7.-10. klasse, Danskprøve 1 og 2 samt gennemførelse af folkeskolens afgangsprøve eller 10. klasseprøven. Der er i alt tale om ca. 380 elever fordelt på otte adresser.
  • De kommunale 10. klassestilbud, der omfatter ca. 540 elever, er fordelt på fire adresser.

Socialforvaltningen vurderer, at en stor del af Ungdomsskolens elever er kendetegnet ved at være sårbare eller have særlige behov, og at tilbuddene er små og ”løst” forankret i forhold til kommunale tilbud. Derfor kan skolerne have behov for at drøfte deres bekymringer for en ung, med en socialrådgiver og få vejledning om bl.a. Socialforvaltningens tilbud.

Udgifter til et årsværk for en skolesocialrådgiver er ca. 0,5 mio. kr. Det vurderes, at socialrådgiverstøtte til Ungdomsskolen heltidsundervisning samt 10. klassestilbud vil kunne varetages af to fuldtidsstillinger. Omkostningerne for socialrådgiverstøtte til Ungdomsskolen vil således være ca. 1 mio. kr.

3.      Omkostninger ved socialrådgiverstøtte til andre uddannelsestilbud, hvor unge tager en folkeskoleuddannelse

Udover Ungdomsskolens heltidsundervisning og 10. klasserne forankret under Ungdomsskolen, er det også muligt for unge at tage 10. klasse på en række andre uddannelsestilbud i København. Det gælder:

  • De almene 10. klasser på seks forskellige erhvervsskoler i København, fx Københavns Tekniske Skole, Niels Brock og Hotel og Restaurantskolen. Tilbuddene har driftsoverenskomst med Københavns Kommune og har tilsammen ca. 310 elever.
  • Syv specialskoler, der tilbyder 10. klasse.
  • Fem privatskoler, der tilbyder almene 10. klasser.

Unge på specialskoler har som udgangspunkt en sag i Borgercenter Handicap og har derfor en sagsbehandler, der kan kontaktes, hvis der er bekymringer for den unge. Dette er også begrundelsen for, at specialskolerne ikke er en del af den eksisterende skolesocialrådgiverordning. Som udgangspunkt vurderes det derfor ikke, at der er behov for tilknytning af socialrådgiverstøtte til specialskolernes 10. klasser.

I forhold til privatskolerne, ser forvaltningen en udfordring i kun at tilbyde socialrådgiverstøtte til de fire privatskoler, der har 10. klasser, og som udgangspunkt så kun til 10. klassen. Andre elever på skolen eller andre skoler kan jo have ligeså meget behov for socialrådgiverstøtte. Hvis der skal tilbydes støtte til privatskoler, foreslår forvaltningen derfor, at der udarbejdes et selvstændigt ønske vedr. en udvidelse af skolesocialrådgiverordningen til udvalgte privatskoler.

Byens fire produktionsskoler har også elever, der er sårbare og har behov for særlig støtte. Produktionsskolerne tilbyder praktiske og kreative afklarings- og vejledningsforløb for unge, som ikke har gennemført, eller ikke har forudsætningerne for at gennemføre, en ungdomsuddannelse. Der er ca. 540 elever på de fire produktionsskoler. Produktionsskolerne har tidligere efterspurgt socialrådgiverstøtte. Derfor anbefaler Socialforvaltningen, at der tilknyttes socialrådgiverstøtte til produktionsskolerne.

Udgifter til et årsværk for en skolesocialrådgiver er ca. 0,5 mio. kr. Hvis der skal tilbydes socialrådgiverstøtte til 10. klasserne på erhvervsskolerne og på produktionsskolerne, vurderer Socialforvaltningen, at en sådan ordning vil kræve to fuldtidsstillinger. De samlede udgifter er dermed ca. 1 mio. kr.

Økonomi

Etableringsomkostningerne for socialrådgiverstøtte til Ungdomsskolens heltidsundervisning samt de kommunale 10. klasser, der er forankret under Ungdomsskolen, vil være ca. 1 mio. kr. Hvis 10. klasses tilbuddene på erhvervsskolerne samt produktionsskolerne føjes til denne model, vil de samlede omkostninger være ca. 2. mio. kr.

Videre proces

På baggrund af en konkret henvendelse fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og dialogen i Socialudvalget, har Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet et udkast til budgetønske vedr. socialrådgiverstøtte til Ungdomsskolen, 10. klasserne samt produktionsskolerne. Budgetønsket hører under Børne- og Ungdomsudvalgets tema Unge og Uddannelse, der forventes præsenteret for Børne- og Ungdomsudvalget 10. juni 2015.

Anette Laigaard                            /Mie Rohde Laursen

Beslutning

Chef Malene Lind deltog under punktets behandling

Indstillingen blev godkendt.
Til top