Mødedato: 10.06.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Årsrapport 2014, Sundhedsfagligt læringsbesøg

Se alle bilag
Socialudvalget bedes tage årsrapporten for det interne sundhedsfaglige læringsbesøg i 2014 til efterretning og godkende, at læringsbesøgene fortsætte på de områder, der ikke er en del af akkrediteringsordningen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget tager årsrapporten fra de sundhedsfaglige læringsbesøg 2014 til efterretning, (jf. bilag1)
  2. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen fortsætter med sundhedsfagligt læringsbesøg på de områder, der ikke er en del af akkrediteringsordningen.

Problemstilling

Socialforvaltningen har gennem de sidste mange år gjort en særlig indsats for at øge kvaliteten i opgaver med sundhedsfaglige aspekter.

I 2002 indførte Socialforvaltningen, på baggrund af en udvalgsbeslutning, sundhedsfaglige tilsyn på en lang række tilbud, selv om der ikke stilles lovgivningsmæssige krav herom. Tilsynet blev til og med 2011 varetaget af embedslægeinstitutionen.

Udvalget vedtog i december 2011, at det sundhedsfaglige tilsyn skulle varetages af forvaltningen fra 2012. Derfor gennemførte forvaltningen et sundhedsfagligt tilsyn i 2012 og 2013.

Fra 2014 satte Socialforvaltningen fokus på læring og inddragende processer på baggrund af tillidsreformen. Den 21. maj 2014 tog Socialudvalget forvaltningens beslutning om fremover at gennemføre tilsynene som læringsbesøg til efterretning. Det sundhedsfaglige læringsbesøg tager udgangspunkt i refleksion over praksis og kollegial sparring.

Efter selve læringsbesøgene får tilbuds- og centerledelsen samt borgercentercheferne en tilbagemelding, der peger på udviklingsbehov og på arbejdsmetoder, der fremmer borgernes adgang til lighed i sundhed. Tilsynet har således udviklet sig til læringsbesøg og er gennem årene gradvist blevet bredt ud til flere tilbud.

Den første runde læringsbesøg er nu afsluttet, og der er udarbejdet en årsrapport om erfaringerne fra besøgene, som Socialudvalget bedes tage til efterretning (jf. bilag 1).

Løsning

Der er i 2014 blevet gennemført sundhedsfaglige læringsbesøg på:
  • 9 enheder og et tilbud under Rådgivningscenter København (RCK)
  • 18 tilbud på udsatteområdet
  • 20 tilbud på handicapområdet
  • 3 tilbud på børneområdet
  • 11 tilbud på psykiatriområdet.
Tilbuddene er udvalgt på baggrund af, hvor stort et behov for sundhedsfaglige ydelser deres borgere har og på baggrund af resultaterne af de sundhedsfaglige tilsyn i 2013 (jf. bilag 2).

Læringsbesøgene tager udgangspunkt i refleksionsredskaber der understøtter, at der arbejdes med udvalgte arbejdsområder både før, under og efter besøgene. De udvalgte arbejdsområder er:
  1. Medicinhåndtering
  2. Utilsigtede hændelser
  3. Hygiejne
  4. Sundhedsfaglig behandling og pleje
  5. Sundhedsfremme, forebyggelse og skadesreduktion 
  6. Observationer og dokumentation

Læringsbesøgene viser overordnet, at de tilbud, der tidligere har haft sundhedsfagligt tilsyn, har løftet niveauet for det sundhedsfaglige arbejde markant. De tilbud der fik besøg for første gang har fortsat udfordringer med at overholde Sundhedsstyrelsens vejledninger, men er alle godt i gang med kvalitetsudviklingsarbejdet.

Derudover viser læringsbesøgene, at:

  • Medicinhåndtering sker med fortsat større sikkerhed.
  • Dokumentationsarbejdet er blevet forbedret. Dokumentationen indeholder i langt højere grad observationer af borgernes tilstand samt virkninger og bivirkninger af medicin. Begge dele er afgørende for at sikre, at borgerne får den behandling de har brug for og krav på.
  • Sundhedsfremme, som ikke er et arbejdsområde med formelle regler, skal fortsat udvikles for at fremme lighed i sundhed og i mødekomme borgernes behov.

På besøgene kommer det desuden frem, at der fortsat er behov for at sikre sig mod videnstab og styrke oplæringen af nye medarbejdere.

Samlet set viser erfaringerne, at læringsbesøg og sundhedsfaglige tilsyn har skabt et nødvendigt fokus på løsningen af sundhedsfaglige opgaver. Erfaringerne peger desuden på, at læringsbesøg fremover er en vigtig forudsætning for, at man i tilbuddene vedbliver at have fokus på at løfte niveauet for det sundhedsfaglige arbejde og fastholder niveauet de steder, hvor det sundhedsfaglige arbejde er blevet rigtig godt.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Læringsbesøgene finansieres af tilbuddene.

Videre proces

Rådgivningscenter København (RCK) og børneområdet er ikke en del af Socialforvaltningens akkrediteringsordning. 
Såfremt udvalget godkender en fortsættelse af  det sundhedsfaglige læringsbesøg, vil tilbud inden for disse to områder modtage sundhedsfagligt læringsbesøg i vinteren 2015/16. Børneområdet planlægger at udvide antallet af besøg fra 4 til 28, for at få læringsbesøg på alle døgntilbud og dagbehandlingtilbud. RCK planlægger, at fortsætte med læringsbesøg på alle enheder (jf. bilag 2)
De øvrige tilbud arbejder med kvalitetsudvikling af det sundhedsfaglige arbejde som en del af akkreditering.
Anette Laigaard     
                                    / Dorte Bukdahl

Beslutning

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning og 2. at blev godkendt.
Til top