Mødedato: 10.06.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kriterier for uddeling af § 18-midler samt nedsættelse af underudvalg for 2016

Se alle bilag
Socialudvalget skal tage stilling til underudvalgets forslag til nye retningslinjer for fordeling af midler til frivilligt socialt arbejde (§ 18-midler) for 2016 og fremover, udpege et nyt underudvalg til fordelingen af midler for 2016 samt tage stilling til behandlingen af for sent indkomne ansøgninger om § 18-midler.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at fordelingen af § 18-midler til frivilligt socialt arbejde i 2016 og fremover baseres på retningslinjerne som de fremgår af indstillingen,
  2. at Socialudvalget udpeger tre medlemmer fra udvalget til et underudvalg, som på baggrund af Socialforvaltningens indstilling om fordeling af midlerne til frivilligt socialt arbejde i 2016 skal udarbejde en endelig indstilling til Socialudvalget,
  3. at Socialudvalget godkender, at ansøgninger, som modtages efter ansøgningsfristens udløb, afvises og henvises til næste års ansøgningsrunde.

Problemstilling

I forbindelse med fordelingen af § 18-midler for 2015 identificerede underudvalget bestående af Mette Laurberg (A), Finn Rudaizky (O) og Anne Mette Omø Carlsen (Ø) undervejs i processen en række udfordringer forbundet med kriterierne for fordelingen. På Socialudvalgets møde d. 22. april 2015 blev det i forlængelse heraf besluttet, at underudvalget vedr. bevillingen for 2015 skulle indstille forslag til nye kriterier for fordelingen af midler i 2016 og fremover. Der er desuden behov for at nedsætte et nyt underudvalg, som bistået af Socialforvaltningen skal give anbefaling til Socialudvalget om fordelingen af midler i 2016.

Løsning

Nye retningslinjer for fordeling af § 18-midler i 2016 og fremover

Underudvalget vedr. bevillingen for 2015 foreslår på baggrund af en indledende drøftelse i Socialudvalget d. 22. april 2015, en drøftelse mellem underudvalget og to medlemmer af Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde i Københavns Kommune d. 6. maj 2015 og endelig en intern drøftelse i underudvalget, at der overordnet fortsættes ad samme spor som hidtil med hensyn til fordelingen af § 18-midlerne. Det vil sige, at det fortsat vil blive prioriteret at give midler til mange projekter, idet der er lagt stor vægt på den betydning det har for mindre foreninger, at de får et tilskud hvert år. For størstedelen af de små projekter er oplevelsen, at det er langt bedre at få en lille del af det ansøgte beløb end at få et afslag, om end det naturligvis giver andre udfordringer for projekterne at få mindre end det ansøgte.

Desuden foreslår Underudvalget følgende fem retningslinjer for fordelingen:

1. At 15 pct. af de samlede midler fortsat afsættes til treårige samskabelsesprojekter, men at det fremover også skal være muligt at give treårige bevillinger til samskabelsesprojekter, som søger og bevilges mindre end 100.000 kr.

2. At midlerne som hovedregel gives til aktiviteter, og at projekterne for at mindske deres driftsudgifter, i det omfang det er muligt, opfordres til fx at dele lokaler, flytte til billigere lokaler eller på anden måde tænke alternativt. Der skal kun i særlige tilfælde gives støtte til meget høj husleje.

3. At det administrative arbejde skal gøres lettere for de frivillige foreninger. Det skal ske gennem en forenkling af dels ansøgningsskemaet, som bruges til at ansøge om § 18-midler, og dels skemaet til den efterfølgende evaluering af de enkelte projekter.   

4. At Socialforvaltningen fortsat skal lave en fyldestgørende faglig vurdering af, om det pågældende projekt meningsfyldt kan gennemføres, når ansøgningen kun i begrænset omgang imødegås. 

5. At Socialudvalget i forbindelse med budgetforhandlingerne for det kommende år skal forholde sig til, om nogle af de større projekter kan finansieres gennem andre midler end § 18-puljen, og de således ikke behøver at modtage § 18-midler i samme år. Det vil gøre deres bevilling mere stabil og frigøre flere § 18-midler til de små foreninger.

Ad. 1.
I forbindelse med fordelingen af midler for 2015 besluttede Socialudvalget, at 15 pct. af midlerne skulle afsættes til treårige samskabelsesprojekter. Da samskabelse skal være et tværgående princip for arbejdet i Socialforvaltningen, anbefaler Socialforvaltningen, at beslutningen om treårige samskabelsesprojekter fastholdes for den fremtidige fordeling. For også at kunne sikre nogle af de små men velfungerende projekter en højere grad af økonomisk stabilitet anbefaler underudvalget, at der også gives mulighed for, at en del af § 18-midlerne, som er afsat til treårige bevillinger, gives til projekter, som søger og bevilges mindre end 100.000 kr. årligt. 

Ad. 2.
For mange af de projekter, der ansøger om § 18-midler, udgør driftsudgifter til bl.a. husleje en stor del af projektets samlede udgifter. For at sikre at en større del af midlerne går til aktiviteter, foreslår underudvalget, at der kun i særlige tilfælde gives midler til, at en forening kan finansiere en høj husleje. Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde har påpeget, at det er en stor udfordring for de frivillige foreninger i kommunen at finde billige lokaler, og at et større udbud af kommunale lokaler, som de frivillige sociale foreninger kan leje billigt, kunne være med til at løse en del af problemet med, at mange midler fra § 18-puljen går til driftsudgifter. Kommunens frivilligcentre arbejder aktivt for at løse denne udfordring. Socialforvaltningen vil desuden undersøge mulighederne for, at de frivillige sociale foreninger i højere grad end i dag kan benytte lokaler under Kultur- og Fritidsforvaltningen. 

Ad. 3.
Kontaktudvalget påpegede over for underudvalget, at det særligt for de små foreninger uden lønnet personale kan være krævende at leve op til de administrative krav, der er til modtagerne af § 18-midler, og at det administrative arbejde kommer til at tage tid fra de konkrete frivillige aktiviteter. Socialforvaltningen anbefaler, at både ansøgninger og evalueringer fortsat skal være skriftlige dokumenter, som foreningerne sender ind, men at skemaer til begge dele gøres så enkle som muligt og bygges op efter fælles kategorier, så det bliver lettere at udfylde skemaerne og sikre en direkte sammenhæng mellem ansøgning og evaluering.    

Ad. 4.
En del foreninger bevilges et markant lavere beløb, end de har ansøgt om, hvilket kan gøre det svært for foreningen at gennemføre projektet som planlagt. Socialforvaltningen laver derfor på baggrund af en gennemgang af det enkelte projekts ansøgning og budget en faglig vurdering af, om og evt. hvilke dele af projektet, der kan gennemføres, hvis det besluttes at bevilge mindre, end der er ansøgt om. Såfremt der er tvivl om, hvorvidt en mindrebevilling kan forhindre projektets gennemførelse, foreslås det, at forvaltningen tager kontakt til projektet mhp. at gå i dialog om revideret ansøgning og budget.  

Ad. 5.
Underudvalget foreslår, at Socialudvalget forholder sig til, om nogle af de store projekter, som har fået bevillinger mange år i træk, kan finansieres af andet end § 18-midler. Det vil frigive § 18-midler til mindre projekter og samtidigt sikre de store projekter en mere stabil finansiering af deres indsatser. Det bemærkes, at budgetprocessen og § 18-processen kører sideløbende, således at der er en potentiel økonomisk risiko for de pågældende projekter. Hvis et eller flere af disse projekter forventes at kunne blive flyttet over på budgettet, og de derfor ikke søger om § 18-midler, og det så alligevel ikke lykkes at finde driftsmidler til det pågældende projekt, vil projektet stå uden finansiering i det følgende år.  

Til orientering er der vedlagt en oversigt over samtlige bevillinger i perioden 2013 til 2015 for hhv. etårige og treårige bevillinger (se bilag 1 og 2). 

Nedsættelse af underudvalg

For at kvalificere beslutningsprocessen i forbindelse med fordelingen af § 18-midler foreslås det, at der, som det har været praksis de foregående år, nedsættes et underudvalg med en forberedende og rådgivende funktion. Underudvalget skal på baggrund af en indstilling fra Socialforvaltningen udarbejde en endelig indstilling til Socialudvalget om fordelingen af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde for 2016.

Afvisning af for sent indkomne ansøgninger

For at sikre en lige behandling af alle ansøgninger, anbefaler Socialforvaltningen at holde fast i princippet om, at for sent modtagne ansøgninger afvises og i stedet henvises til næste års ansøgningsrunde.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser for kommunen forbundet med en godkendelse af indstillingen.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen med underudvalgets forslag til reviderede retningslinjer for fordelingen af § 18-midler, vil disse danne grundlag for fordelingen af midler i 2016 og fremover.

 Anette Laigaard

                                   /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.  

Socialudvalget udpegede, jf. indstillingens 2. at, følgende til et underudvalg: Mette Laurberg (A), Anne Mette Omø Carlsen (Ø) og Finn Rudaizky (O) og godkendte indstillingens 1.og 3. at.
Til top