Mødedato: 10.06.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Fremtidig organisering af misbrugsområdet

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende den fremtidige organisering af misbrugsområdet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender forvaltningens forslag til den fremtidige organisering af misbrugsområdet, som beskrevet i bilag 1.
  2. at ambulatorierne Classensgade og Forchhammersvej fusionerer til ét tilbud i løbet af det kommende år. 
  3. at Lægeklinikken Turesensgade udfases over to år.

Problemstilling

Socialudvalget har sendt forslag til samlet løsning for udvikling af misbrugsområdet i høring.  Forslaget søger gennem en bedre udnyttelse af de eksisterende ressourcer at gøre det lettere for københavnere at komme i behandling, at sikre, at behandlingen kan iværksættes langt hurtigere end i dag, at styrke den fremskudte behandling og at opnå bedre resultater af behandlingen for københavnere med misbrug.

Dermed bidrager forslaget til at nå målene om, at flere københavnere med misbrug kommer tidligere i behandling, at flere københavnere stopper eller reducerer deres misbrug, at behandlingen tilpasses borgernes individuelle behov, og at også borgere med psykiske lidelser bliver behandlet for deres misbrug. Med en effektiv udnyttelse af de eksisterende ressourcer søger forslaget derved at understøtte at flere københavnere – i udsatte livssituationer og med forskellige typer misbrug – øger deres livskvalitet og sociale mobilitet.

Socialudvalget sendte på sit møde den 22. april 2015 forslaget i høring. Der er indkommet 24 høringssvar (bilag 3). På baggrund af høringssvarene og Socialforvaltningens anbefalinger skal Socialudvalget tage stilling til forslaget.  

Løsning

Svarene afspejler et stærkt engagement på området og et ønske om samarbejde. Svarene kvalificerer dermed både forslaget og det efterfølgende arbejde med at føre forslaget ud i livet, hvor adskillige af høringsparterne gerne vil være med til den konkrete udvikling af delområder. Det er meget opløftende og forvaltningen tager imod ønskerne om samskabelse, og vil efterfølgende invitere parterne i forbindelse med delprocesserne. Socialforvaltningen gennemgår de enkelte svar i bilag 2.

En række høringssvar er kritiske over for dele af forslaget. Socialforvaltningen gennemgår de enkelte kritikpunkter i bilag 2, men gennemgår desuden de primære bekymringer nedenfor.

Høringsprocessen

Socialforvaltningen sendte den 24. april 2015 forslaget (bilag 1) i høring hos høringsparterne på området. I tillæg hertil lagde Socialforvaltningen forslaget til offentlig høring på kommunens høringsportal. Det skete – efter nogle tekniske problemer – den 8. maj 2015.   

Forvaltningen har modtaget 24 høringssvar (bilag 3). Mange af høringssvarene kvitterer positivt for at få lejlighed til at blive hørt, og flere fremhæver positivt den omfattende inddragelsesproces, som Socialudvalget lagde som ramme for udviklingen af området.

Nogle høringssvar peger på, at høringsperioden på kommunens høringsportal har været for kort. Forvaltningen vil være opmærksom herpå i fremtidig brug af kommunens høringsportal. En enkelt høringspart – Brugerakademiet – finder, at den forudgående inddragelse ikke har været reel (se bilag 4 for inddragelsesprocessen).

Primære bekymringer hos dele af høringsparterne


Fordeling af budget

Gadejuristen og Brugernes Akademi oplever, at der er tale om en samlet spareøvelse.  Gadejuristen er herunder bekymret for, at der vil ske en nedprioritering af stofmisbrugsbehandlingen, særligt substitutionsbehandlingen.

I forhold til den overordnede budgetramme er der som led i budgetaftalen indarbejdet et samlet effektiviseringskrav på 2,5 mio. kr. for 2015 og 5,0 mio. kr. for 2016. Dette er ikke et led i omlægningen, men en del af de løbende effektiviseringskrav i kommunen.

I forhold til prioriteringsspørgsmålet vil den nye organisering betyde, at budgetterne for behandling af alkohol- og stofmisbrug bliver slået sammen, så borgerne møder et mere ensartet serviceniveau i behandlingen. Det betyder, at forskellene i serviceniveau i højere grad bliver afgjort af den enkelte borgers behov og funktionsniveau og ikke af, hvilket rusmiddel borgeren har et problem med.

Der er i dag 200 færre københavnere i substitutionsbehandling end for seks år siden. Det svarer til et fald på 13 % (svarende til ca. 17 mio. kr.). Den fremtidige ramme for misbrugsindsatsen skal sikre, at organisationen er gearet til udviklingen i misbrugsformer over tid.

Herudover er det intentionen med omlægningen, at der ved skabelse af færre, mere robuste, enheder kan skabes en mere effektiv ressourceudnyttelse, der kan muliggøre, at flere kan komme i behandling, at den opsøgende indsats kan styrkes, og at der kan ske en styrkelse af alkoholindsatsen. 

Fusion mellem ambulatorierne Forchhammersvej og Classensgade

Udsatterådet, Gadejuristen, Ambulatoriet Classensgade og Brugerakademiet udtrykker uenighed i forslaget om at fusionere de to enheder til et nyt tilbud til de mest udsatte stofmisbrugere. Konkret udtrykker disse høringsparter bekymring for de konsekvenser, som en fusion kan have for brugerne af Ambulatoriet Classensgade, og de efterlyser en konkretisering af fusionen.

Forvaltningen anbefaler fortsat en fusion af de to enheder. Baggrunden er et ønske om, at behandlingen bliver tilpasset de ændringer, der sker i brugernes behov. Som nævnt ovenfor falder antallet af brugere i substitutionsbehandling, og tilbudsviften må tilpasses dette fald. Fusionen giver en effektiviseringsgevinst, der kan frigives til det stigende antal brugere i den stoffri behandling, til alkoholbehandlingen og til den fremskudte behandling. En fusion er samtidig en skånsom tilpasning, som fastholder et tilbud til de mest udsatte stofmisbrugere og samtidig åbner for, at flere brugere kan få del i tilbuddet.

Det er sandsynligt, som anført i de fire høringssvar, at en række brugere på ambulatorierne Forchhammersvej og Classensgade vil opleve usikkerhed i forbindelse med fusionen af de to tilbud. Forvaltningen er meget optaget af, at der skal sikres en proces, der sikrer størst mulig tryghed for denne gruppe udsatte borgere. Usikkerheden skal derfor også håndteres og afhjælpes med hjælp fra ledere, medarbejdere og brugere. Forvaltningen hæfter sig her særligt ved høringssvaret fra brugerne på Ambulatoriet Classensgade, som ønsker, at medarbejderne følger med ved en fusion. Dette ønske vil forvaltningen imødekomme ved at tilbyde Ambulatoriet Classensgade at blive virksomhedsoverdraget i forbindelse med fusionen.

Forvaltningen kan også imødekomme andre bekymringer i Ambulatoriet Classensgades høringssvar. Der vil således fortsat være mad til brugerne i det nye tilbud, der vil være en personalenormering på 1 medarbejder til 15 brugere, og der vil kun være omkring 140 brugere i det fusionerede tilbud og ikke 440, som det frygtes i høringssvaret.

Lægeklinikken Turesensgade

Gadejuristen, Brugernes Akademi og lægerne i lægeklinikken Turesensgade er kritiske over for en lukning af lægeklinikken Turesensgade og finder et alternativt lavintensivt tilbud for kontrolfikseret.

Socialforvaltningen finder fortsat, at lægeklinikken bør udfases over en periode på to år og ikke først om fem år, som foreslået af Lægeklinikken. Forvaltningens holdning bygger på hensyn til sikring af en faglig kvalificeret indsats for brugerne. Et nyt lavintensivt tilbud skal bringe tilbud om sygepleje, socialrådgivning samt støtte- og kontaktperson tættere på borgerne, så det bliver en reel mulighed, når og hvis de har behov. Det er forvaltningens klare vurdering, at mange af lægeklinikkens brugere i perioder har behov for mere end en lægesamtale. Forvaltningens vurdering bygger på en gennemgang af brugernes funktionsniveau og på det faktum, at brugerne er relativt gamle (for borgere med et langvarigt stofmisbrug), og langt størsteparten er uden for arbejdsmarkedet.

Forvaltningen ønsker fortsat, at behandlingen skal være så lidt indgribende som muligt, og at brugere så vidt muligt skal hjælpes til at bruge egne ressourcer. Det betyder konkret, at det kommende lavintensive tilbud vil have individuelle tilgange til borgerne. Nogle borgerne vil derved opleve alene at have en lægesamtale, mens andre både vil få en lægesamtale og en række tilbud om sygepleje, socialrådgivning mv. Herved sikres en bredere og mere faglig forsvarlig indsats, end mulighederne er i lægeklinikken, og en indsats, som tillige kan tilpasses i forhold til borgernes skiftende behov over tid.

To behandlingssøjler

Gadejuristen undrer sig over, at oplægget til udvikling af misbrugsområdet på den ene side integrerer alkohol- og stofmisbrugsbehandling og på den anden side adskiller substitutionsbehandling fra den øvrige behandling.

Baggrunden for forvaltningens forslag er et ønske om at fokusere behandlingen til gavn for brugerne. Brugerne har i inddragelsesprocessen særligt efterlyst at kunne komme hurtigt i substitutionsbehandling. Dette kræver en koncentration af lægeressourcer, så der altid er en læge, der kan visitere til substitutionsbehandlingen. Denne koncentration (og udnyttelse af) lægekompetencerne er mulig, når det kommende behandlingscenter alene skal dække tre substitutionsenheder. Substitutionsbehandling kræver også et særligt fagligt setup i forhold til medicinudlevering, hvilket igen giver mening at holde på færre enheder. Det er altså ikke rusmidlet, der begrunder opdeling i substitutions- og rehabiliteringsenheder. Det er de særlige krav til behandlingen, som begrunder opdelingen.

Ændringer som følge af høringen

Lægeklinikken Turesensgade og Ambulatoriet Classensgade

Socialforvaltningen indstiller fortsat, at Lægeklinikken Turesensgade afvikles, og at Ambulatoriet Classensgade fusioneres med Ambulatoriet Forchhammersvej, som det er beskrevet i bilag 1 og i nærværende indstilling.

Samarbejde

Det er overordentligt positivt, at mange høringssvar lægger op til øget samarbejde om misbrugsområdet. Forslagene vil være en rettesnor for det kommende behandlingscenters samarbejde med interessenterne. Det gælder fx samarbejde om tidlig indsats med andre forvaltninger og samarbejde med frivillige foreninger om udvikling af blandt andet omsorg og aktiviteter.

Opmærksomhedspunkter

Høringssvarene har givet en lang række vigtige opmærksomhedspunkter til implementeringen. Punkterne vil aktivt indgå i det videre arbejde i de arbejdsgrupper, som skal til at planlægge, hvordan det nye behandlingscenter bliver til virkelighed.

Den organisatoriske ramme for det fremtidige misbrugsområde

På baggrund af en samlet vurdering finder forvaltningen, at grundstrukturen, som den fremgik at høringsmaterialet – herunder nedenstående model – fortsat er den bedste til at sikre indfrielse af de overordnede mål.  

Økonomi

Det samlede budget for området er på 244 mio. kr. i 2015. Med Socialudvalgets godkendelse af forslaget til den fremtidige organisering af misbrugsområdet kan det vedtagne omstillingsbidrag på samlet 2,5 mio. kr. i 2015 og 5,0 mio. kr. 2016 og frem realiseres.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender forslaget, vil forvaltningen iværksætte implementeringsprocessen.

  • 1. juli 2015: Lokaliteter og budgetter er på plads. Behandlingsmoduler er udarbejdet.
  • August- september 2015: Inddragelse af høringsparter med henblik på samarbejde i forlængelse af høringssvarene.
  • August-september 2015: Inddragelse af brugere, medarbejdere og ledere i Classensgade og Forchhammersvej i udvikling af fusionen af de to enheder.
  • August-september 2015: Inddragelse af brugere og læger på lægeklinikken med henblik på en smidig udfasning.
  • September 2015: Generel information til borgerne om de nye behandlingsenheder og tilbud.
  • 1. november 2015: Medarbejdernes placering er på plads samt overblik over kompetencebehov.
  • Oktober-december 2015: Kompetenceudvikling for medarbejderne.
  • November 2015: Information og konkret drøftelse med borgerne om, hvor de ønsker at modtage deres behandling.
  • 1. januar 2016: Den nye organisation træder i kraft, herunder den nye budgetfordeling.
  • Januar-marts 2016: Borgere og medarbejderne flytter til de nye enheder.

Socialforvaltningen vil vende tilbage med en status til udvalget i foråret 2016.

Anette Laigaard

                                  
  / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og borgercenterchef Alberte Bryld deltog under punktets behandling.  

A, B, F, og Ø stillede 4 ændringsforslag til indstillingens 1. at:

1. at Udsatterådet bliver inddraget i udviklingen af målsætninger for Behandlingscentret og i etableringen af det nyfusionerede tilbud og det lavintensive tilbud med henblik på

2. at sikre brugerperspektivetat der i Behandlingscentret nedsættes et centerråd af brugere

3. at Behandlingscentret inviterer Brugerforeningen og Brugernes Akademi til at samskabe om udviklingen af aktiviteter for brugerne i Behandlings- og Substitutionssøjlen

4. at forvaltningen tager initiativ til at samskabe om udvikling af tilbud og aktiviteter med de relevante frivillige organisationer på området.  

C, V og Ø stillede yderligere 2 ændringsforslag til indstillingens 1. at:
 
5.at Socialudvalget godkender, at pålægge Socialforvaltningen at følge de udsatte borgere, der bliver berørt af den fremtidige organisering af misbrugsområdet.  

6. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen, halvårligt afgiver en status til Socialudvalget, indenfor relevante områder (det kunne være: brugertilfredsheden, de fremtidige takster, antal fraflytninger fra behandlingssted, antal der har søgt behandling andetsteds, antal fastholdelse i behandling, antal frafald af behandling, dødelighed hos de berørte borgere).

De seks ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning.  

Indstillingen blev herefter godkendt med tilføjelsen af de 6 ændringsforslag.  

A, B, F, Ø og C afgav protokolbemærkning om:
S, F, Ø, R og C ser og anerkender behovet for, at der tages særligt hånd om de mest udsatte københavnere med misbrug. Derfor ligger partierne vægt på, at implementeringen af den nye organisering, sker hensynsfuldt og omhyggeligt med fokus på borgernes behov. Information om ændringerne skal ske både mundtligt og skriftligt, med størst mulig valgfrihed og i dialog med Udsatterådet.

Partierne finder det tilfredsstillende, at forvaltningen har fokus på at løfte indsatsen gennem det fremtidige lavintensive tilbud, at tilbuddet samtidig vil være individuelt tilpasset den enkelte borgers behov, funktion og ønsker samt at indsatsen har fokus på at være mindst muligt indgribende. Parterne ønsker i denne forbindelse, at forvaltningen i sin implementering af det lavintensive tilbud går i dialog med Regionen og de praktiserende lægers organisation i København om mulighederne for udvidelse af samarbejdet omkring velfungerende misbrugere.


C og V afgav protokolbemærkning om:
C og V stemmer FOR indstillingen, men er kritiske fordi indstillingen ikke i tilstrækkelig grad afspejler den kritik og de mange relevante bekymringer, som de organisationer, der kender og arbejder med denne borgergruppe, er fremkommet med.  

Dertil kommer, at høringsperioden har været for kort, hvilket også rejser relevant og berettiget kritik fra før-omtalte organisationer.  

Indstillingen mangler økonomiske beregninger for, at man vil komme i mål med besparelser på 2,5 mio.kr. i 2015 og 5 mio.kr. i 2016 og frem, og dermed er der ikke dokumentation for, at man er i mål med denne spareøvelse. Socialforvaltningen burde starte med at afdække behovet hos brugerne og opsætte mål for behandling og først derefter bygge en organisation, som svarer til behovet. Det har ikke været tilfældet i arbejdsprocessen bag indstillingen om ny organisering af misbrugsområdet
.”
Til top