Status på fælles budgetstyring vedr. dagbehandling, heldagsklasser og fleksible indsatser - Fællesindstilling
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller, til Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget:
- at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget godkender den genberegnede puljefor 2015 på 301,9 mio. kr. som fordeler sig med 161 mio. kr. hos Socialforvaltningen og med 140,9 mio. kr. hos Børne- og Ungdomsforvaltningen.
- at Børne-og Ungdomsudvalget og Socialudvalget tager status på den fællesbudgetstyring for 2015 til efterretning.
- at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget tager til efterretning, at forvaltningerne udarbejder en fælles analyse der danner grundlag for atestimere puljen for 2016.
Problemstilling
På et fælles udvalgsmøde mellem Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget den 8. oktober 2014 blev det besluttet, at forvaltningerne skulle oprette en fælles budgetpulje for dagbehandling og fleksible indsatser, gældende fra 2015 (2014-0138693). Hensigten med en samlet budgetstyring og opfølgning med medfølgende forpligtende aftaler er, at det vil bidrage til et bedre fælles overblik og en effektiv styring af aktiviteten af området.
Udvalgene besluttede desuden, at der skulle foretages en genberegning i forbindelse med første prognose på baggrund af Regnskab 2014. Denne genberegning er nu foretaget. Resultatet fremgår af bilag 1.
Indstillingen fremlægger den genberegnede pulje til godkendelse og giver en status på arbejdet med puljen. Den første prognose viser et merforbrug på 8,1 mio. kr. i forhold til den genberegnede pulje.
Løsning
Nedenfor gives en forklaring på, hvordan budgetpuljen styres og hvordan merforbrug håndteres.
Genberegning af puljen
På baggrund af Regnskab 2014 har Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen foretaget en genberegning af puljen ud fra den beslutning, som udvalgene traf om at holde det samlede forbrug på dagbehandling fast på 2014-niveau. Genberegningen viser, at forbruget i 2014 på dagbehandlingsbørn var ca. 19 mio. kr. højere end oprindeligt disponeret på tidspunktet for puljens oprettelse. Dette skyldes primært en bredere definition af dagbehandling, og dermed hvad dagbehandlingspuljen indeholder. Flere børn har haft forløb, der minder om dagbehandling, men disse har hidtil ikke har været regnet med i puljen. Det forbrug der har været på disse børn, har talt med på andre aktiviteter, men er nu regnet med i puljen. De samlede udgifter for kommunen er uændrede.
Status på den fælles prognose og håndtering af merforbrug
På baggrund af den genberegnede pulje er der lavet en fælles april-prognose, som er forelagt udvalgene (BUU 29. april 2015, SUD 4. -11. maj gennem skriftlig votering). Denne viser, at området generelt er under pres. Prognosen viser et samlet merforbrug på 8,1 mio. kr., der vedrører handicappede børn. Merforbruget deles ligeligt imellem forvaltningerne. Udfordringen forventes at blive håndteret inden for udvalgenes egne rammer. Der er altså indenfor de to forvaltninger umiddelbart ikke et ekstra finansieringsbehov. For at kunne nedbringe merforbruget og dermed leve op til den fælles budgetramme, er der både på udsatte børn og unge og handicappede børn derfor iværksat fælles handleplaner mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen i områderne.
For yderligere at understøtte styringen er der imellem forvaltningerne udarbejdet fælles måltal for antallet af helårsbørn i dagbehandling og i de fleksible tilbud. Måltallene er udtryk for den politiske beslutning om at relativt flere børn skal kunne rummes i den almindelige folkeskole eller fleksible ordninger, der gennemsnitligt har en lavere omkostning end ordinære dagbehandlingsforløb. Realudviklingen i byen er en stigning i antallet af børn i den skolesøgende alder på 3 pct. i år. Det betyder, at for at dagbehandlingspuljen skal holde, skal andelen af de skolesøgende børn i et dagbehandlingsforløb nedbringes. Det forudsætter en tæt faglig dialog mellem forvaltningerne om, hvordan børn og unge i højere grad kan støttes i det almindelige skolesystem, blandt andet gennem brugen af de fleksible indsatser (skoleflex, skole-loop, tilbageslusning og skoleopdateringsforløb).
Målet med de fleksible indsatser er, at sikre barnet en tættere tilknytning til almenområdet. I de konkrete sager vil den faglige vurdering af barnets behov altid være udgangspunktet for beslutningen om, hvilket tilbud der iværksættes for barnet. De lokale ledelser i BUF og SOF udarbejder løbende fælles risikovurderinger for det enkelte BUF/SOF-område, og handleplaner på baggrund af denne. Der sker en fælles opfølgning på det samlede måltal og hvordan det enkelte område kan bidrage til at overholde den fælles budgetramme.
De iværksatte handleplaner forventes ikke for sig at bringe området i balance. Hertil kommer dog, at der i prognosen ikke er indregnet en forventet reduktion af udgifter til privat dagbehandling som følge af annonceringen. I juli-prognosen vil forvaltningerne vurdere omfanget af besparelserne som følge af annonceringen og indregne det i prognosen. Såfremt annonceringen fører til et mindreforbrug, vil udvalgene have mulighed for at prioritere, hvordan midlerne skal udmøntes fremadrettet.
Fælles analyse forud for budgetpuljen 2016
Forud for fastlæggelsen af budgetpuljen for 2016 vil Børne- og Ung-domsforvaltningen og Socialforvaltningen foretage en analyse af dag-behandlingsområdet. Analysen skal belyse:
1. Hvilke børn der tilbydes henholdsvis de fleksible tilbud og ordinær dagbehandling med henblik på at kortlægge om der er sket en ændring i kriterierne for at yde ekstra støtte gennem disse tilbud.
2. Udvikling i børn i dagbehandling, fleksible tilbud og anbringelsesområdet.
3. Muligheder for håndtering af tilgang af børn og unge i den skolesøgende alder (demografi).
Baggrunden for analysen er, at området demografireguleres forskelligt i forvaltningerne. BUF har i 2015 fået automatisk demografiregulering af budgettet dog kun kompenseret med prisen for en normalskole, hvilket ikke dækker udgifterne til dagbehandling. For SOFs område sker der ikke en automatisk demografiregulering. Analysen forelægges for udvalgene i efteråret 2015, og skal danne grundlag for en drøftelse med ØU/BR om den fremtidige demografiregulering, så der er ens rammer for tilpasning af aktivitetsniveauet i forhold til befolkningsudvikling.
Økonomi
Oprindeligt var der afsat ca. 283 mio. kr. til den fælles budgetpulje. Forvaltningerne har imidlertid vurderet, at puljen bør omfatte flere børn i tilbud hvor der er tæt substitution med dagbehandling, herunder nogle børn i intern skole. På grund af en omdefinering af hvad dagbehandlingspuljen omfatter, er det genberegnede budget på ca. 302 mio. kr. Det samlede budgetterede aktivitetsniveau for kommunen er uændret.
De økonomiske konsekvenser af denne indstilling følger beslutningen fra efteråret 2014 om dannelsen af fælles budgetpulje for Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen.
Videre proces
For at estimere puljen for 2016, vil forvaltningerne udarbejde en analyse af udviklingen på dagbehandling i forhold til serviceniveau og tilgang af børn og unge.Opfølgning på puljen sker ved de kvartalsvise prognoser til udvalgene.Else Sommer Anette Laigaard