Mødedato: 10.02.2021, kl. 08:00
Mødested: Afholdes som videomøde

To revisionsrapporter om løbende revision 2020 på Regnskabets interne kontroller og bogføring og Løn og personaleområdet

Se alle bilag

Resumé

Socialforvaltningen har, ligesom de øvrige forvaltninger, d. 21. januar 2021 modtaget to rapporter på revisors løbende revision, den ene om Regnskabsføring, forretningsgange og interne kontroller, som omhandler forvaltningernes løbende kontroller og bogføringspraksis. Den anden revisionsrapport om revisors gennemgang af Løn og personaleområdet.

Revisionen har givet alle forvaltninger en rød bemærkning på regnskabets løbende kontroller, og en gul bemærkning på området for Løn og personale. Da en bemærkning er rød, skal forvaltningen forelægge en handleplan for udvalget inden for tre uger eller på førstkommende møde.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager revisionens rapport om løbende revision af Regnskabsføring, forretningsgange og interne kontroller 2020, jf. bilag 1, til efterretning.
  2. at Socialudvalget tager revisionens rapport om løbende revision af Løn og personaleområdet 2020, jf. bilag 2, til efterretning.
  3. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens handleplaner til de to revisionsbemærkninger.

Problemstilling

Revisionen har givet en rød bemærkning til forvaltningernes håndtering af de løbende stikprøvekontroller på bogføringer. Revisionen anfører, at der er risiko for, at fejl og mangler ikke opdages i tide eller forebygges tilstrækkeligt, se også bilag 1, s. 6. 

Den løbende revision i 2020 har dog vist, at der er sket en forbedring i fejlprocenterne i stikprøvekontrollerne i 2019. 

Bemærkningen vedrører også konteringsregler, hvor forvaltningens overvågning af momsafregning anses som mangelfuld, og derfor er der risiko for forkert momsafregning. Der er dog ikke dokumenteret konkrete områder i Socialforvaltningen, hvor moms afregnes forkert. 

Revisionen har også givet alle forvaltninger en gul bemærkning til administrationen af løn og personaleområdet med henblik på at sikre et effektivt og velfungerende ledelses- og kontrolsystem. I rapporten er der afgivet endnu en gul bemærkning til Koncernservice og forvaltningerne. Ved nærmere forespørgsel er det Koncernservise, der udarbejder handleplan hertil.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet nedenstående handleplaner. Handleplanerne bliver også forelagt Økonomiudvalget d. 23. februar 2021, sammen med de øvrige forvaltningers handleplaner.

Socialforvaltningens handleplan – Løbende kontroller og bogføring

Revisionsbemærkning

Handleplan

Revisionens genudførelse af kontrollen og supplerende stikprøvevise gennemgang af bilag viser, i lighed med den af KS udførte kontrol, at der er flere fejl og mangler i bilagshåndteringen i bogføringen, som kan henføres til:

• Manglende regnskabsmæssig dokumentation

• Konteringsfejl med momsmæssig betydning

 

En forudsætning for at 2.-godkendelsen fungerer effektivt, er at 2.-godkender har adgang til et fyldestgørende regnskabsmateriale. Vi har vurderet den regnskabsmæssige dokumentation i en stikprøve på 105 bilag. Den regnskabsmæssige dokumentation var utilstrækkelig i 4% af kreditorfakturaerne, 35% af finansbilagene og ca. 40% af udlægsbilagene.

 

Manglende dokumentation øger risikoen for, at besvigelser kan holdes skjult, såfremt det ikke er muligt at påse, hvilke ydelser m.v. fakturaen reelt dækker.

 

Herudover har vores gennemgang vist konteringsfejl i forhold til de af Økonomi- og Indenrigsministeriet udmeldte autoriserede konteringsregler, og vi har i forbindelse med vores gennemgang konstateret og forhindret økonomiske tab på grund af forkert momsbehandling. Der henvises endvidere til vores observation vedrørende Momsrefusion under afsnit 3.4.2.

 

I lighed med tidligere år skal henstilles, at forvaltningerne skærper tilsynet med, at:

• der i forbindelse med registreringen i

økonomisystemet vedlægges tilstrækkelig

dokumentation der sikrer, at det i forbindelse med 2.-godkendelsen kan påses, at betalingen/omposteringen er foretaget på et validt grundlag.

• Økonomi- og indenrigsministeriets autoriserede konteringsregler efterleves.

Til bemærkningen om manglende regnskabsmæssig dokumentation vil Socialforvaltningen etablere et tilsyn med, at der vedlægges tilstrækkelig dokumentation ved registreringerne i Kvantum. Tilsynet vil tage udgangspunkt i den af KS foretagne stikprøvekontrol. Det betyder, at der vil blive fulgt op på de enheder og medarbejdere, der ikke har vedhæftet tilstrækkelig dokumentation, så det sikres, at de har kendskab til kravene om vedhæftning. Socialforvaltningen vil løbende vurdere, om der, udover stikprøvekontrol fra KS, er behov for yderligere tilsynsaktiviteter.

 

Ultimo 2020 blev Forretningscirkulære for indkøb opdateret med en præcisering af, hvilke forhold, der skal afdækkes inden der foretages 1. og 2 godkendelse af bilag i økonomisystemet. Socialforvaltningen opdaterer forretningsgange og vejledninger, så det sikres, at der leves op til kravene i forhold til 2. godkendelse.

 

Socialforvaltningen vil i løbet af 2. kvartal informere relevante medarbejdere og ledere om de opdaterede krav til godkendelse – herunder hvilke krav der er til 1. og 2. godkender i forbindelse med godkendelse af de forskellige bilagstyper i Kvantum.

 

I forhold til bemærkningen om konteringsfejl med momsmæssig betydning overvåger Socialforvaltningen løbende kritiske områder, og har i den forbindelse ikke fundet systematiske fejl i bogføringen af momsbelagte ydelser, herunder momspositivlisten.

 

I 1. halvår 2021 vil Socialforvaltningen etablere en mere systematisk opfølgning på konkrete fejl, så en god regnskabspraksis kan etableres i forvaltningens administrative fællesskaber.

 
Socialforvaltningens handleplan – Løn og personaleområdet

Revisionsbemærkning

Handleplan

I forlængelse af det godkendte forretningscirkulære Løn- og Personale har KS udarbejdet et bilag, hvor KS har identificeret de risici, der er på lønområdet, samt de kontroller, der udføres i KS. Desuden har KS i bilaget oplistet de risici på lønområdet, som forvaltningerne skal håndtere. For at det overordnede kontrolmiljø og de organisatoriske rammer på lønområdet kan fungere effektivt og understøtte et velfungerende ledelses- og kontrolsystem i kommunen, skal alle forvaltninger have vurderet og håndteret de opstillede risici.

 

Forvaltningerne har generelt oplyst, at de oplistede risici er afdækket, samt at der er påbegyndt udarbejdelse af forvaltningsspecifikke forretningsgange til afdækning heraf. Det er oplyst, at forvaltningerne forventer at implementere nye forvaltningsspecifikke forretningsgange i foråret 2021.

 

Vi skal anbefale, at alle forvaltninger sikrer implementering af forvaltningsspecifikke forretningsgange til afdækning af de identificerede risici, der fremgår af Bilag 1 til Forretningscirkulæret Ledelsestilsyn vedrørende Løn- og Personaleområdet.

 

Socialforvaltningen har i 2020 beskrevet, hvordan de identificerede risici på løn- og personaleområdet håndteres, herunder risikoen omkring beskatning af fri telefon til medarbejdere, som fremgår af Bilag 1 til Forretningscirkulæret Ledelsestilsyn vedrørende Løn- og Personaleområdet

 

Socialforvaltningen vil i marts 2021 gennemføre undervisningsforløb i forvaltningens interne kontroller ift. afdækning og håndtering af de identificerede risici – samt ledelsestilsynet i forbindelse hermed.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

Socialforvaltningen implementerer de nævnte tiltag i handleplanen.

Handleplanerne forelægges efter Socialudvalgets godkendelse Økonomiudvalget d. 23. februar 2021.

 

Mikkel Boje 

                                             / Lone Berner Wolff

Beslutning

1. og 2. at-punkt blev taget til efterretning. 

3. at-punkt blev godkendt. 

Kontorchef Lone Berner Wolff deltog under punktets behandling. 

Til top