Mødedato: 10.02.2021, kl. 08:00
Mødested: Afholdes som videomøde

Borgercenter Handicaps omstillingsplan 2021-2024

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget præsenteres for Borgercenter Handicap omstillingsplan. Borgercentrenes omstillingsplaner beskriver en faglig og økonomisk omstilling for de næste fire år og danner udgangspunkt for større investerings-, effektiviserings- og eventuelt ønskeforslag. Socialudvalget drøftede midtvejsstatus på omstillingsplanen den 28. oktober 2020. Siden Socialudvalgets seneste drøftelse er antallet af spor reduceret fra fem til tre. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager Borgercenter Handicaps omstillingsplan 2021-2024 til efterretning

Problemstilling

Forvaltningen har igangsat et arbejde med omstillingsplaner for de tre borgercentre, hvor Socialudvalget nu præsenteres for den endelige udgave af Borgercenter Handicaps omstillingsplan. Omstillingsplanen  beskriver en faglig og økonomisk omstilling for de næste fire år, der skal skabe en klar strategisk  retning for udviklingen af handicapområdet i København, forene faglige ambitioner med områdets rammevilkår samt danne ramme for større investerings- effektiviserings- samt eventuelt ønskeforslag de kommende år.

Socialudvalget drøftede den 28. oktober 2020 midtvejsstatus på Borgercenter Handicaps omstillingsplan, og forvaltningen har arbejdet videre med Socialudvalgets input. Frem til midtvejsstatus havde Borgercenter Handicap en række inddragende processer om omstillingsplanen. Siden midtvejsstatus har borgercentret holdt møde med Handicaprådet om omstillingsplanen, og der er kommet høringssvar til den fra Handicaprådet og Borgercenter Handicaps Centerråd (bilag 2 og 3). Desuden har Borgercenter Handicap holdt et åbent webinar om omstillingsplanen den 16. december 2020 med ca. 45 deltagere.  

Løsning

Borgercenter Handicap har udviklet en omstillingsplan med titlen ”Et godt liv med deltagelse i fællesskabet” (bilag 1). Den sætter fokus på, at borgercentrets fremtidige indsatser skal bidrage til, at flere københavnere med handicap får mulighed for at deltage i samfundet på lige fod med andre. Det er en del af Borgercenter Handicaps kerneopgave at understøtte og skabe forudsætningerne for denne deltagelse. Omstillingsplanen fokuserer derfor på, at flere københavnere med handicap får et godt og selvstændigt liv, hvor de får samme mulighed for at bidrage med de ressourcer og den mangfoldighed, som de har. Det er samtidig et fokus på at nedbryde de samfundsmæssige barrierer, der kan være for, at flere borgere med handicap kan deltage i sociale fællesskaber og komme i uddannelse eller beskæftigelse. Endelig er det centralt for borgercentret at opruste den fælles faglige retning som grundlag for at lykkes med ambitionen om at udvikle tilbud, der i højere grad tilgodeser den enkeltes evne til et mere selvstændigt liv og baner vejen for at indgå i samfundet i bredeste forstand.

Med omstillingsplanen har Borgercenter Handicap sat som mål, at flere københavnere med handicap:

  • Får et selvstændigt og aktivt liv gennem tidlige forbyggende indsatser med større adgang til at deltage i sociale fællesskaber.
  • Får tilbudt attraktive og fleksible tilbud der stemmer overens med deres aktuelle og fremtidige behov for et selvhjulpent og værdigt liv.
  • Får en god serviceoplevelse og dialog i samarbejdet med Borgercenter Handicap.  

Målene skal samtidig bidrage til, at efterspørgslen på mere omkostningstunge indsatser reduceres, så borgerne samlet set får mest muligt ud af ressourcerne på området. Omstillingsplanen indeholder tre spor, der tilsammen skal bidrage til, at Borgercenter Handicap kan opfylde målene og forbedre servicen til borgerne. De tre spor er (se bilag 1 for uddybning):  

  • Livet er ikke snorlige: Overgange og selvstændige liv. For nogle københavnere med handicap er overgangene i livet særligt vanskelige, da der kan være udfordringer knyttet til det at have handicap. Det kan f.eks. være i overgangen til voksenlivet. Her kan gode relationer og deltagelse i fællesskaber støtte den enkelte. Borgercentret ønsker at tilbyde flere forebyggende, fleksible og helhedsorienterede indsatser, som hjælper borgerne med at indgå i relevante fællesskaber. Det skal bl.a. ske gennem en større inddragelse af civilsamfundet (Forslag til budget 2022: HA1 Livet er ikke snorlige – Omstilling af handicapområdets tilbudsvifte).
  • De rette tilbud til borgeren: Bo- og dagtilbud. Dette spor har fokus på at skabe attraktive og fleksible tilbud, der stemmer overens med målgruppens behov og som understøtter et selvstændigt og værdigt liv. Borgernes behov er meget forskellige og ændrer sig også over tid, hvilket stiller store krav til det faglige indhold og fleksibiliteten (Forslag til budget 2022: HA2 De rette tilbud til borgere med handicap).
  • Goddag, hvem er du: Styrket servicekultur og god borgerdialog. Sporet har fokus på den gode dialog og en høj servicekultur som en forudsætning for et godt samarbejde med borgeren. Det skaber holdbare løsninger i fællesskab med borgerne og er med til at forebygge utilfredshed og klager. Desuden kan det skabe mere læring af det enkelte borgerforløb. Derudover kan digitale løsninger give mere fleksibilitet og understøtte dialogen med borgerne (Forslag til budget 2022: HA3 styrket servicekultur og bedre borgerdialog).

Til midtvejsstatus havde omstillingsplanen fem spor, som nu er skrevet sammen til tre for at undgå for mange overlap mellem indsatserne i de enkelte spor. Det er bl.a. sket på baggrund af tilbagemeldinger fra de fem arbejdsfællesskaber, der har givet input til omstillingsplanen og som også har haft eksterne deltagere. 

Den rehabiliterende tilgang er fortsat det fælles faglige fundament for omstillingsplanen. Derfor vil Borgercenter Handicap arbejde for, at der internt i borgercenteret bliver udviklet en fælles forståelse af rehabilitering på tværs af alle indsatser i borgercenteret. Det skal være en fælles tilgang, der giver et fælles sprog i alle dele af borgercenteret og som understøtter retningen for udviklingen af tilbuddene til borgere med handicap.

Alle dele af omstillingsplanen er vigtige, men det er ikke muligt at implementere alle delelementer på én gang. Derfor indgår det også som en del af Borgercenter Handicaps omstillingsplan for 2021-2024, at der vil være perioder, hvor nogle spor har mere fokus end andre, men der vil være aktivitet i alle tre spor, som tilrettelægges afhængigt at politisk vedtagne budgetforslag.

Omstillingsplanen skal medvirke til, at Borgercenter Handicap kan skabe fagligt gode løsninger og samtidig bidrage til Borgercenter Handicaps andel af Socialforvaltningens årlige effektiviseringsbidrag. Det vil konkret ske i form af investeringsforslag i de kommende års budgetprocesser Desuden kan omstillingsplanen være udgangspunkt for evt. politiske ønskeforslag.

I første omgang har Borgercenter Handicap udarbejdet investeringsforslag til budget 2022, der understøtter de aktiviteter, der har førsteprioritet i de tre spor i omstillingsplanen. Omstillingsplanen vil også kunne danne afsæt for yderligere budgetforslag i de kommende år.

Økonomi

Omstillingsplanen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. Omstillingsplanen vil dog danne ramme for effektiviserings-, og investeringsforslag, der vil indgå som en del af Borgercenter Handicaps andel af Socialforvaltningens årlige effektiviseringsbidrag de kommende år, og kan også danne udgangspunkt for evt. politiske ønskeforslag.

Videre proces

Borgercenter Handicap vil implementere og udvikle de indsatser, der er beskrevet i omstillingsplanen.

 

Mikkel Boje

                                         / Mette Boskov Vedsmand og Emil Dyred

 


Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand deltog under punktets behandling. 

Til top