Pilotprojekt Fælles Ejendomsdrift
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen udbyder sine ejendomsdriftsopgaver i en intern priskonkurrence mellem de to potentielle udbydere af ejendomsdrift i Københavns Kommune (Børne- og Ungdomsforvaltningen og Københavns Ejendomme).
- at Socialudvalget godkender den anbefalede udbudsmodel med servicemodel D, hvor en kommunal leverandør varetager Socialforvaltningens samlede ejendomsdrift; styringsmodel 2, hvor tilbuddene beholder egne budgetter; samt en partnerskabsmodel til indhentelse af effektiviseringspotentialet.
Problemstilling
Økonomiudvalget besluttede den 26. august 2014, at forvaltningerne i samarbejde med Københavns Ejendomme (KEjd) skulle aftale pilotprojekter, hvor nye snitflader for ejendomsdrift i Københavns Kommune prøves af. Fokus for projekterne er bl.a., hvordan der kan sikres en god service for tilbuddene og samtidig reduceres på driftsudgifterne. Målet om en reduktion skyldes, at forvaltningerne løbende har behov for at frigøre midler til omprioriteringsbidrag i forbindelse med kommunens årlige budgetproces.
Løsning
Socialforvaltningen er som alle andre offentlige institutioner presset af et voksende opgavepres kombineret med demografiske og økonomiske udfordringer. Forvaltningen har fokus på at identificere områder, hvor der kan frigøres midler på en måde, så serviceniveauet over for borgeren fastholdes. På området for ejendomsdrift er der et potentiale for dette. Socialforvaltningen har sammen med KEjd udarbejdet forslag til et pilotprojekt omhandlende fælles ejendomsdrift i hele forvaltningen. KEjd blev, på baggrund af deres kompetencer på området for ejendomsdrift, valgt som rådgivere på projektet. KEjd har leveret rapporten ”Sammenfatning af muligheder for ejendomsdrift i Socialforvaltningen” (bilag 1). I rapporten er opstillet forskellige muligheder for den fremtidige varetagelse af ejendomsdriftsopgaven i Socialforvaltningen.
I processen med at indfri den potentielle besparelse, der ligger i ejendomsdriften, har det været afgørende for Socialforvaltningen at finde en model, der på samme tid sikrer en økonomisk besparelse og samtidig sikrer, at såvel kvalitet og en særlig forståelse for de udsatte borgere i Socialforvaltningen sikres i opgavevaretagelsen.
Såfremt Socialudvalget ikke kan godkende den her fremlagte indstilling, kan udvalget bede forvaltningen præsentere en model, der består af en anden kombination af service- og styringsmodel samt model til indhentelse af effektiviseringspotentialet. Alternativt kan Socialudvalget bede forvaltningen udvikle et helt nyt pilotprojekt.
Nedenfor gennemgås de enkelte modeller og Socialforvaltningens anbefalinger til valg. For en fuld beskrivelse modellerne henvises til bilag 1.
Servicemodeller
Der er opstillet fem mulige servicemodeller, der fastlægger, hvem der fremad skal løfte opgaverne ift. ejendomsdrift i Socialforvaltningen. Modellerne varierer bl.a. ift. den forventede besparelse, samt om der benyttes kommunale eller private serviceleverandører. Alle modellerne forudsætter, at der oprettes en bestillerenhed i Socialforvaltningen. De fem modeller er:
KEjd har opstillet følgende fordele og ulemper ift. de fem modeller:
Model |
Fordele |
Ulemper |
A |
|
|
B |
|
|
C |
|
|
D |
|
|
E |
|
|
Socialforvaltningen anbefaler, på baggrund af KEjd’s analyse og anbefalinger, servicemodel D, hvor en kommunal leverandør varetager den samlede opgave med ejendomsdrift i Socialforvaltningen. Af kommunale leverandører er både Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) og KEjd i stand til at løfte opgaven og interesserede i at byde ind på den. Socialforvaltningen anbefaler ikke, at forvaltningen løfter opgaven selv, da det bl.a. må forventes at medføre høje startomkostninger, og at en helt ny organisation vil skulle opbygges. En sådan løsning vil desuden ikke kunne indhente samme stordriftsfordele, der forventes af servicemodel D.
Ved anbefalingen af servicemodel D har Socialforvaltningen lagt vægt på:
- At både BUF og KEjd har et bredt kendskab til Socialforvaltningens forhold, herunder en forståelse for, hvad det vil indebære at varetage ejendomsdriften ift. forvaltningens udsatte målgrupper.
- At både BUF og KEjd er villige til at få overført alle relevante medarbejdere.
- At en kommunal leverandør vil være forpligtet af kommunens regler for særlige beskæftigelsesordninger, som betyder, at forvaltningen skal ansætte et vist antal borgere i fx flexjob.
Herudover anbefaler Socialforvaltningen, at den leverandør, der vælges, forpligtes på fortsat at gøre det muligt for tilbuddene at tilbyde borgerne beskyttet beskæftigelse, mindre dusørjobs o.l.
Styringsmodel
Den økonomiske styring af den fremtidige model skal fastlægges gennem en styringsmodel. Styringsmodellen fastlægger, hvor budgetterne skal være placeret, og hvilket handlerum der skal være.
I KEjds analyse er der opstillet 4 mulige styringsmodeller:
- Alle midler ligger hos institutioner, frit leverandørvalg.
- Alle midler ligger hos institutioner, kun fælles enhed som leverandør.
- Alle midler styres af forvaltningen (centralt), der bestiller dem hos leverandør.
- Alle midler gives til fælles enhed.
KEjd har opstillet følgende fordele og ulemper ift. de fire modeller:
Model |
Fordele |
Ulemper |
1 |
|
|
2 |
|
|
3 |
|
|
4 |
|
|
Socialforvaltningen anbefaler på baggrund af KEjd’s analyse og anbefalinger styringsmodel 2, hvor tilbuddene beholder budgetterne, men kun den nye fælles enhed kan vælges som leverandør. Der indgås aftale med leverandøren om en obligatorisk grundydelse, som alle tilbud forpligtes til at købe hos den fælles enhed.
Dette skal sikre, at borgerne også fremover modtager en god service af høj kvalitet. Grundydelsen kan fx indeholde rengøring, energistyring samt de vedligeholdelses- og viceværtsopgaver, der er nødvendige for at sikre en hensigtsmæssig bygningsdrift. Grundydelsen vil blive fastsat på baggrund af en kategorisering af tilbuddene i typer med forskellige behov til ejendomsdrift eller, hvis det er muligt, på baggrund af et servicebesøg, hvor det enkelte tilbuds behov vil blive kortlagt. Grundydelsen vil kunne suppleres med frivilligt tilkøb af ekstra ydelser.
Ved anbefalingen af styringsmodel 2 har Socialforvaltningen lagt vægt på:
- At der sikres en standardiseret kvalitet for alle tilbud.
- At tilbudslederne sikres kontrol med forbrug ud over den fastsatte grundydelse.
- At tilbuddene har indflydelse på, hvornår arbejdet skal udføres.
Undtaget for denne model vil være tilbud, der ligger langt fra København og hvor den fælles model ikke vil være hensigtsmæssig. I kortlægningen vil det tillige skulle analyseres, hvordan der tages særlige hensyn til de mest udsatte borgere.
Model til indhentelse af effektiviseringspotentiale
KEjds vurdering er, at der vil være et effektiviseringspotentiale på 5-7 pct. på udgifterne til ejendomsdrift i Socialforvaltningen, svarende til 8,3 mio. kr. ved fuld indfasning.
I første omgang vil man indhente besparelser på ikke-personalerelaterede udgifter gennem professionaliseret indkøb og bedre planlægning af opgaver. På længere sigt kan der være gevinster at hente ift. reduktion af stillinger på baggrund af stordriftsfordele. Socialforvaltningen vurderer, at dette vil kunne ske ved naturlig afgang.
KEjd har i bilaget opstillet fire mulige modeller til indhentelse af effektiviseringspotentialet:
- Incitamentsbaseret model
- Selvbåren model
- Partnerskabsmodel
- Tillidsbaseret model.
Socialforvaltningen anbefaler en partnerskabsmodel. Ved en partnerskabsmodel forpligter leverandøren sig på forhånd til en årlig besparelse på en nærmere aftalt procentsats (måltal), som nedbringer Socialforvaltningens udgifter til leverandøren.
Leverandøren påtager sig risikoen ved den lovede besparelse, og forvaltningens udgifter til leverandøren reduceres uanset, om leverandøren indfrier effektiviseringen eller ej. Såfremt der opnås større effektiviseringer end måltallet, deles gevinsten ligeligt mellem leverandøren og Socialforvaltningen. Modellen fordrer fokus på samarbejde, da begge parter vil have en gevinst ved en højere effektivisering end måltallet. Dette fokus på samarbejde vurderes at være vigtigt ift. at sikre den fornødne kvalitet i indsatsen samt et smidigt samspil i hverdagen mellem tilbuddene og leverandøren.
Valg af leverandør
Socialforvaltningen anbefaler, at der afholdes en intern priskonkurrence mellem kommunens to potentielle udbyder af ejendomsdrift, BUF og KEjd. Formålet med en intern priskonkurrence er, at Socialforvaltningen får mulighed for at træffe beslutning om valg af den leverandør, der kan levere den bedste kvalitet til prisen.
Høring af HovedMed
Pilotprojektet blev forelagt HovedMED d. 22. januar 2016. FOAs repræsentant gav udtryk for, at FOA finder det vigtigt, at der bliver tale om en kommunal leverandør. FOA havde dog opmærksomhed på, om man vil få mange flere deltidsstillinger inden for ejendomsdriften, om rengøringsjobs vil blive til virksomhedspraktikker, om de to leverandører får lige vilkår ift. at byde ind på opgaven. Derudover kritiserede FOA, at man ikke har involveret de direkte berørte medarbejdere. HovedMED ønsker at drøfte projektet igen, når man ved noget mere om konsekvenserne af effektiviseringspotentialet.
Økonomi
På baggrund af KEjd’s rådgivning forventer Socialforvaltningen, at den foreslåede løsning vil give en årlig besparelse på 3,4 mio. kr. i 2017 stigende til 8,3 mio. kr. i 2020. Besparelsespotentialet er forbundet med en vis usikkerhed og vil kunne estimeres mere præcist, når der efter den interne priskonkurrence er valgt en leverandør, og når der er foretaget den fornødne kortlægning og fastlæggelse af de fremtidige grundydelser.
Forvaltningen vurderer, at der vil være behov for 2,5 mio. kr. til etableringsomkostninger. Disse vil blive søgt fra puljen Smarte investeringer i kernevelfærden i 2016. Provenuet fra den indhentede besparelse vil indgå i Socialforvaltningens omprioriteringsbidrag ift. budget 2017.
Videre proces
Når det er besluttet, hvilke service-, styrings- og effektiviseringsmodeller, der arbejdes videre med, inviteres de to interesserede leverandører til at byde ind i en priskonkurrence. Når der er valgt en leverandør, igangsættes pilotprojektets designfase. I designfasen fastlægges vision og strategi for projektet i et samarbejde mellem Socialforvaltningen og den valgte leverandør. I denne fase vil der desuden blive arbejdet med forventningsafstemning, IT-understøttelse og kommunikation, og der vil blive skabt et overblik over lokationerne og de fysiske rammer for ejendomsdriften.
Socialforvaltningen vil som noget af det første i samarbejde med den valgte leverandør udvikle en strategi for, hvorledes de berørte medarbejdere vil blive inddraget bedst muligt i projektet.
Socialforvaltningen vender tilbage til Socialudvalget, når det er afklaret hvilke tilbud, der vil blive omfattet af projektet, hvor stort det endelige effektiviseringspotentiale forventes at blive, og hvilket serviceniveau der fastlægges.
Anette Laigaard
/Charlotte Vidmar
Beslutning
Konstitueret kontorchef Charlotte Vidmar deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.