B-SAG: Afrapportering på Socialstyrelsens centrale udmelding om børn og unge med alvorlig synsnedsættelse og voksne med kompleks erhvervet hjerneskade
Indstilling
Det indstilles,
- At Socialudvalget tager afrapportering fra Hovedstadsregionen om børn og unge med alvorlig synsnedsættelse og afrapportering fra Hovedstadsregionen om voksne med kompleks erhvervet hjerneskade til efterretning.
Problemstilling
Socialstyrelsen fik i 2014 kompetence til at udmelde målgrupper eller særlige indsatser, hvor der er behov for øget koordinering af indsatsen mellem kommuner – en såkaldt central udmelding som led i den nationale koordinationsstruktur. Koordinationsstrukturen skal sikre, at der eksisterer de rette tilbud og vidensmiljøer til borgere, der har meget sjældne funktionsevnenedsættelser, særligt komplekse sociale problemer eller andre komplekse behov. Såfremt Socialstyrelsen finder, at kommunalbestyrelsernes tilbagemeldinger på de centrale udmeldinger ikke er fagligt tilstrækkelige, herunder at der mangler tilbud til målgruppen, kan styrelsen i sidste instans give et driftspålæg, der indebærer, at en kommune eller en region pålægges et driftsansvar for at opretholde eller videreføre et tilbud.
De første områder som Socialstyrelsen har udmeldt er børn og unge med alvorlig synsnedsættelse og voksne med kompleks erhvervet hjerneskade. Kommunerne i Region Hovedstaden skal samlet afrapportere til Socialstyrelsen. Fælleskommunalt sekretariat har stået for at udarbejde de tværkommunale afrapporteringer for de to centrale udmeldinger i tæt samarbejde med kommunerne. Afrapporteringen skal politisk godkendes i hver enkel kommune, hvorfor sagen forelægges for Socialudvalget nu. Herefter skal afrapporteringerne fremsendes senest ved udgangen af februar 2016 til Socialstyrelsen, som derefter tager stilling til, om der eksisterer de rette tilbud til målgrupperne indenfor regionen.
Løsning
Kommunerne i hver region skal afrapportere samlet på de centrale udmeldinger i forbindelse med Rammeaftalen. Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj, som hvert år udarbejdes i regi af kommunernes regionale samarbejdsorgan, Kommunekontaktrådet. Formålet er at sikre et samlet overblik over tilbuddene på det specialiserede socialområde og dele af specialundervisningsområdet, uanset om det enkelte tilbud drives af regionen eller af en kommune. Rammeaftalen skal således skabe sammenhæng mellem efterspørgsel og udbud af tilbud og ydelser og sikre en balanceret udvikling på området.
Begge afrapporteringer konkluderer, at Region Hovedstaden og kommunerne i regionen, oplever gennemgående overensstemmelse mellem udbuddet af højt specialiserede indsatser til målgrupperne og kommunernes efterspørgsel. Det gælder både udbuddet af pladser (kapaciteten) og de konkrete indsatser (indhold og faglighed). Afrapporteringerne peger dog på en række opmærksomhedspunkter i forhold til at fremtidssikre udbuddet af økonomisk og fagligt bæredygtige tilbud:
- På synsområdet peges på behov for forsat at styrke de synsfaglige miljøer og forsat sikre sammenhæng mellem efterspørgsel og udbud gennem koordination via rammeaftalen for det specialiserede socialområde og specialundervisning.
- På hjerneskadeområdet peges på, at der forsat er behov for at opretholde koordination af tilbud gennem rammeaftalen. Derudover efterspørges det, at der fra statsligt hold opstilles kriterier for de højt specialiserede indsatser og tilbud.
På baggrund af afrapporteringernes konklusioner om, at der er de rette specialiserede tilbud og vidensmiljøer for begge målgrupper, er det Socialforvaltningens vurdering, at det er muligt at efterleve anbefalingerne som de er beskrevet ovenfor.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når de 29 kommuner i Region Hovedstaden har godkendt afrapporteringerne, fremsender det fælleskommunale sekretariat for det specialiserede socialområde afrapporteringerne til Socialstyrelsen.
Det forventes, at Socialstyrelsen inden sommerferien 2016 vil give en tilbagemelding på, om styrelsen finder kommunernes indsats for begge målgrupper er fagligt tilstrækkelige og om der er de rette faglige tilbud til målgruppen. Den videre opfølgning vil ske i Embedsmandsudvalg for Socialområdet og Specialundervisning for Region Hovedstaden.
I oktober 2016 får Socialudvalget forelagt afrapportering på Socialstyrelsens centrale udmelding for området borgere med svær spiseforstyrrelse.
Anette Laigaard
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. Indstillingen blev således taget til efterretning.