Delegation af kompetence til borgmester og forvaltning
For at sikre en hurtig og effektiv ekspedition af sagerne er det fast praksis, at Socialudvalget delegerer kompetence til henholdsvis borgmester og forvaltning.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender delegation af kompetence, jf. bilag 2.
Problemstilling
Styreformen i Københavns Kommune indebærer, at Borgerrepræsentationen har henlagt den umiddelbare forvaltning af kommunens opgaver til de stående udvalg. Socialudvalgets kompetence fremgår af § 18 i styrelsesvedtægten for Københavns Kommune, jf. bilag 1.
De opgaver, der varetages af Socialudvalget efter styrelsesvedtægtens § 18, har hjemmel i den til enhver tid gældende lovgivning.
Dette betyder, at samtlige opgaver, der hører under Socialudvalget, skal behandles af udvalget, med mindre udvalget vælger at delegere dele af udvalgets kompetence.
Løsning
Socialudvalgets opgaver fremgår af styrelsesvedtægtens § 18, og udvalget er således født med en kompetence til at træffe beslutninger inden for udvalgets ressortområde.
Socialudvalget kan i et vist omfang delegere kompetence til henholdsvis borgmester og forvaltningen, så der ikke pålægges udvalget en uoverkommelig arbejdsbyrde.
Socialborgmesteren varetager den øverste daglige ledelse af administrationen for udvalgets forvaltningsområde, jf. de almindeligt gældende regler i lov om kommunernes styrelse.
Socialudvalget kan herudover i enighed bemyndige borgmesteren til at afgøre bestemte sagstyper eller konkrete sager. Bemyndigelse til forvaltningen kræver almindeligt stemmeflertal.
Da det ikke vil være muligt for Socialudvalget at tage stilling til alle sager inden for udvalgets ressortområde, foreslår Socialforvaltningen kompetencefordeling mellem udvalg, borgmester og forvaltning, som beskrevet i den vedlagte delegationsfortegnelse (bilag 2).
Forslaget til delegationsfortegnelsen er i hovedtræk videreført fra det tidligere Socialudvalg. Dog er formen ændret til skemaform for at gøre delegationsfortegnelsen mere praktisk anvendelig. Desuden er Borgerrepræsentationens kompetence tilføjet for at tydeliggøre snitfladerne til Borgerrepræsentationen.
Det er som noget nyt i forslaget til ny delegationsfortegnelse beskrevet, hvornår ansøgninger om eksterne midler skal behandles som selvstændige dagsordenspunkter på Socialudvalgets møder. Forvaltningen søger hvert år fonde, styrelser og ministerier om eksterne midler. Nogle af disse ansøgninger kræver en politisk bevågenhed som f.eks. satspuljeprojekter, mens andre ansøgninger er af mindre politisk relevans. For at udvalgets tid og kræfter fokuseres på de mere politiske sager, foreslår forvaltningen, at udvalget alene skal behandle ansøgninger som særskilte indstillinger, hvis de opfylder et eller flere kriterier som f.eks. politisk relevans og økonomisk risiko. De øvrige ansøgninger, som helt eller delvis imødekommes, vil alene blive godkendt af udvalget i den kvartårlige sag om bevillingsmæssige ændringer, som samler flere sager.
Der er i delegationsfortegnelsen indskrevet proceduren for tildeling af midler på baggrund af foreninger eller organisationers enkeltstående ansøgninger om økonomisk hjælp/støtte udover ansøgning om § 18-midler og julestøtte.
Endelig er det i delegationsfortegnelsen opdateret, hvordan henvendelser stilet til udvalget håndteres i praksis.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Socialudvalget godkender delegation af kompetence til henholdsvis borgmester og forvaltning, vil delegationen træde i kraft med det samme.
Nina Eg Hansen/
Marie Kruse