Mødedato: 09.12.2020, kl. 16:30
Mødested: Microsoft Teams

Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp mv. for 2021 og tilsynspolitik for 2021 for ydelser efter § 83 på Socialforvaltningens område

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget forelægges revideret udgave af kvalitetsstandarden for personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning for 2021 (SEL §§ 83, 83a og 86), jf. bilag 1. Det er lovpligtigt, at der på dette område årligt skal godkendes en kvalitetsstandard. Kvalitetsstandarden er ligesom tidligere år revideret i tæt samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Udvalget forelægges også Socialforvaltningens tilsynspolitik for 2021 for ydelser vedr. personlig og praktisk hjælp mv. efter servicelovens § 83, hvor der ikke er foretaget ændringer ift. 2020-udgaven.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2021 ”Hjælp i hverdagen 2021”.

Socialforvaltningen indstiller,
2. at Socialudvalget godkender, at der ikke foretages justeringer af tilsynspolitikken for ydelser vedr. personlig og praktisk hjælp mv. efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal én gang årligt godkende en borgerrettet kvalitetsstandard for serviceydelserne personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning (SEL §§ 83, 83a og 86). I kvalitetsstandarden kan borgeren læse om mulighederne for at få hjælp i hverdagen, hvis borgeren har en fysisk, psykisk eller social udfordring, som gør det vanskeligt at klare de daglige opgaver. I kvalitetsstandarden er også beskrevet andre af de tilbud, som borgere, der modtager ydelser i Den Sociale Hjemmepleje i mange tilfælde gør brug af. Det drejer sig fx om tilbud vedr. sundhedsfremme og forebyggelse, aktivitets- og samværstilbud, tilbud om træning samt ældreboliger i Københavns Kommune.

Borgerrepræsentationen skal endvidere mindst én gang årligt følge op på tilsynspolitikken for tilbud efter servicelovens § 83 om personlig og praktisk hjælp mv., jf. serviceloven § 151c. Tilsynspolitikken indeholder retningslinjer og procedurer for kommunens tilsyn med disse tilbud (både egne og eksterne tilbud).

Løsning

Der er udarbejdet et udkast til ny kvalitetsstandard for 2021, jf. bilag 1, med samme grundlæggende opbygning som kvalitetsstandarden for 2020. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen harmoniserer i vidt omfang de to kvalitetsstandarder for henholdsvis borgere over og under 65 år. Udarbejdelsen af kvalitetsstandarden er derfor sket i tæt samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Udkastet til ’Hjælp i hverdagen 2021’ har været i ekstern høring hos relevante interessenter samt været tilgængelig på Københavns Kommunes høringsportal ’Bliv Hørt’ i perioden 7. oktober til 4. november 2020. Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i samme periode afholdt en høring målrettet fælles høringsparter. Der er modtaget seks høringssvar med bemærkninger og forslag til ændringer, og kvalitetsstandarden er herefter blevet tilrettet.

Ændringer foretaget inden høring, herunder i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Foruden sproglige justeringer har Socialforvaltningen foretaget en række ændringer i forhold til 2020-udgaven af kvalitetsstandarden. Ændringer ift. 2020-udgaven er vist med ændringsmarkeringer - dog undtaget redaktionelle rettelser. Som væsentligste ændringer kan følgende fremhæves:

  • I afsnittene Praktisk hjælp og støtte (s. 8), Hjælp og støtte til personlig pleje (s. 14) og Hjemmesygepleje (s. 22) er der tilføjet passus om, at borgeren kan modtage en del af plejen som skærmbesøg, hvis det ønskes.
  • I afsnittet Midlertidige døgnophold (s. 25) er teksten skærpet, så det fremgår, at tilbuddet er målrettet borgere over 18 år, ligesom titlerne på de underliggende tilbud er ændret.
  • I afsnittet Boligrådgivning (s. 24) er særskilt afsnit om borgere indskrevet på herberger og krisecentre slettet, idet denne borgergruppe ikke bor i eget hjem og derfor falder uden for kvalitetsstandardens målgruppe.
  • I afsnittet Kontant tilskud (s. 48) er det tydeliggjort, at det er en betingelse for ordningen om at få udbetalt kontant tilskud til betaling af hjemmehjælpere, at borger kan fungere som arbejdsleder for de ansatte.

Ændringer foretaget som led i høringen

De samlede høringssvar fremgår af bilag 2. I bilag 3 gives en nærmere gennemgang af de indkomne ændringsforslag og Socialforvaltningens bemærkninger hertil. De høringssvar, der er imødekommet, er markeret med grønt i bilag 3. Det gælder fx:

  • Dialogforums forslag om at medtage information om tilbud målrettet mennesker med psykiske lidelser, herunder angst, depression eller anden psykisk mistrivsel.
  • Udsatterådets forslag om at flytte afsnit, der beskriver visitation til hjemmeplejetilbud, længere op i teksten, så læsere tidligt præsenteres for detaljeret beskrivelse af, hvordan visitation foregår.

Flere høringssvar udtrykker tilfredshed med kvalitetsstandardens beskrivelse af de kommunale tilbud, læsevenlighed og opbygning. Socialforvaltningen har ikke kunnet imødekomme alle forslag i høringssvarene. Det kan bl.a. skyldes, at forslagene vedrører emner, der ikke er omdrejningspunktet for kvalitetsstandarden. Det gælder fx bemærkning fra Udsatterådet om, at det er uhensigtsmæssigt, at afsnittet vedrørende boligrådgivning til borgere, som er indskrevet på herberger og krisecentre, er udgået af 2021-udgaven af kvalitetsstandarden. Socialforvaltningen har valgt at fjerne beskrivelsen, da kvalitetsstandarden omhandler de tilbud, der findes til borgere i eget hjem. Det skal bemærkes, at ordningen med boligrådgivning fortsat findes. Kvalitetsstandardens primære formål er at beskrive serviceniveauet for personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning (SEL §§ 83, 83a og 86), hvorfor beskrivelsen af øvrige tilbud ikke går i samme detaljeniveau. Redaktionelle rettelser fremgår ikke af bilag 1.

Tilsynspolitik for § 83-ydelser på Socialforvaltningens område

Socialudvalget godkendte den 23. maj 2018 en tilsynspolitik for ydelserne personlig og praktisk hjælp mv. efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område. Tilsynspolitikken blev sidst revideret i forbindelse med Socialudvalgets behandling af kvalitetsstandarden for 2020. Socialforvaltningen vurderer ikke, at der aktuelt er behov for at justere tilsynspolitikken for 2021. Tilsynspolitik for 2021 for ydelser efter § 83 på Socialforvaltningens område (bilag 4) er derfor ikke ændret ift. tilsynspolitikken for 2020.   

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil kvalitetsstandarden for 2021 blive forelagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. Tilsyn med ydelserne personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område tilses som beskrevet i tilsynspolitikken, jf. SEL § 151c. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger den 10. december 2020 en indstilling om kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp målrettet ældre borgere over 65 år for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Mikkel Boje

                                          / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med konkrete bemærkninger til tekstnære ændringer i kvalitetsstandarden, mens indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Disse ændringer vil blive indarbejdet i den videre behandling af sagen.

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top