Mødedato: 09.09.2011, kl. 12:00
Mødested: Skriftlig votering

Vedtaget medlemsforslag fra A om Alexandrakollegiet

Socialudvalget skal tage stilling til forslag om en tidlig indsats overfor unge mødre, som den bofællesskabet Alexandrakollegiet tilbyder.

Tidligere beslutninger

Medlemsforslag fra A vedtaget på Socialudvalgsmødet d. 17.8.2011

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,


1.     At Socialudvalget
 godkender, at lade forslag om finansiering af 1.350.000 kr. til køb af 4 pladser årligt på Alexandrakollegiet indgå i budgetforhandlingerne for 2012.

Problemstilling

Socialdemokraterne har på socialudvalgsmødet den 17. august 2011 stillet forslag om, at Socialforvaltningen skal udarbejde forslag til en model med fokus på den tidlige indsats i forhold til unge mødre. Modellen skal bidrage til at støtte Alexandrakollegiet, som er lukningstruet som følge af manglende visitation til tilbuddet.

Løsning

Socialforvaltningen har på Socialudvalgets foranledning udarbejdet forslag om etablering af en indsats overfor unge mødre i Københavns Kommune. Jf. nedenstående indebærer evt. fremadrettet støtte til Alexandrakollegiet, at man udvider Socialforvaltningens serviceniveau til også at omfatte denne specifikke målgruppe.

Alexandrakollegiet retter sig mod unge mødre, der har behov for støtte til at gennemføre en uddannelse. Alexandrakollegiet er et bofællesskab med 11 pladser for unge mødre på mellem 15 og 25 år. Bofællesskabets formål er at støtte de unge kvinder i at gennemføre en uddannelse, at give dem retning mod arbejdsmarkedet samt at støtte dem i deres situation som unge mødre. Alexandrakollegiet beretter selv om deres målgruppe, at opvæksten ofte har været præget af brud, svigt, vold og andre socialt belastende faktorer. Men det er et krav til beboerne, at de skal være uddannelsesparate og uddannelsesmotiverede. Tilbuddet retter sig som udgangspunkt mod moderen.

Socialforvaltningen har i dag ikke et tilbud til Alexandrakollegiets målgruppe. Tilbuddet placerer sig således mellem et almindeligt kollegietilbud og Servicelovens bestemmelser efter § 107, som er midlertidige boformer til psykisk syge, stofmisbrugere eller personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Socialforvaltningen har godkendt Alexandrakollegiet som midlertidigt botilbud efter Servicelovens § 107 og som et socialpædagogisk opholdssted efter Servicelovens § 142.

Børneområdet – mødre under 18 år samt efterværn

Socialforvaltningen har via Børnefamiliecenter København samlet set benyttet Alexandrakollegiet til to unge kvinder: Den ene en ung mor over 18 år, der blev visiteret til stedet i 2011, men som måtte fraflytte igen, fordi tilbuddet ikke var det rette til hende. Den anden var en ung kvinde over 18 år, som var på stedet som en del af et efterværnsforløb i perioden september 2009 til september 2010. Der er ikke aktuelt nogle københavnere på kollegiet.

Børnefamiliecenter København visiterer unge kvinder til Socialforvaltningens egen børne- og familieinstitution, Wibrandtsvej. På Wibrandtsvej er det dog barnet og ikke moderen, der er i centrum, og der er tale om en målgruppe af unge kvinder med mere komplekse problemstillinger, hvor der er fare for barnets trivsel. For unge mødre med mindre komplekse problemstillinger, prioriteres indsatsen i den unge mors egen bolig for også at fastholde en fast tilknytning til det lokale område. Her støttes den unge mor til at forbedre sin situation gennem socialpædagogisk støtte i hjemmet. Det er en meget smal målgruppe af unge mødre under 18 år, der har behov for et forløb på Alexandrakollegiet. Hvis forvaltningen indgår en aftale med Alexandra kollegiet om fast brug af pladser, kan det betyde, at forvaltningen opbygger for stor kapacitet, da behovet for pladser er meget begrænset.

Voksenområdet – mødre over 18 år

Socialforvaltningen visiterer i dag ikke til Alexandrakollegiet på voksenområdet, fordi Alexandrakollegiet ikke kan rumme borgere med mere omfattende sociale problemer – dvs., at de borgere som Socialforvaltningen normalt visiterer til botilbud efter § 107 ikke kan rummes på Alexandrakollegiet.

Ligeledes retter forvaltningens øvrige midlertidige boformer, såsom herberger og krisecentre jf. Servicelovens §§ 109 og 110, sig mod en mere ressourcekrævende målgruppe, end Alexandrakollegiet gør.

Målgruppen for Alexandrakollegiet er således snarere at sammenligne med forvaltningens målgruppe for socialpædagogisk støtte i egen bolig, hvor Socialforvaltningen på voksenområdet i dag gør brug af støtte- og kontaktpersoner og hjemmevejledere efter Servicelovens §§ 99 og 85.

Der henvises til nedenstående sammenligning af priser for de forskellige indsatser under økonomiafsnittet.


Vurdering af Alexandrakollegiets tilbud

Mødrehjælpen, som har stiftet Alexandrakollegiet, har udarbejdet en analyse af unge mødres situation, og konklusionen er, at unge mødre generelt er lavt repræsenteret i uddannelses- og beskæftigelsessammenhænge, og at unge mødre i Københavns Kommune klarer sig dårligere end unge mødre i andre kommuner. Det er derfor Socialforvaltningens vurdering, at det er relevant at sætte et skærpet fokus på en forebyggende indsats overfor målgruppen, herunder at støtte de unge mødres gennemførelse af en uddannelse med henblik på at sikre kvindernes forsørgelsesgrundlag. Det er Socialforvaltningens vurdering, at Alexandrakollegiet er et velegnet tilbud til en skærpet indsats overfor målgruppen.

Til orientering har Århus Kommune netop modtaget 10 mill. kr. fra Socialministeriet til at etablere et kollegium til unge, sårbare mødre. Målgruppen er unge kvinder, der i dag er bevilget støtte efter Servicelovens § 85.

Forslag om etablering af en tidlig indsats overfor unge mødre i Københavns Kommune

Socialforvaltningen har været i kontakt med Alexandrakollegiet, som oplyser, at kollegiet kan klare sig økonomisk, hvis Socialforvaltningen køber fire pladser årligt. Dette svarer til en udgift på knapt 1.350.000 kr. årligt.

Hvis Københavns Kommune forpligter sig til årligt at købe fire pladser på stedet, kan der reserveres to pladser til børneområdet og to pladser til voksenområdet. Det indebærer dog jf. ovenstående et løft af serviceniveauet overfor målgruppen på både børne- og voksenområdet.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser af, at Socialforvaltningen evt. forpligter sig til at købe 4 pladser årligt på Alexandrakollegiet vil være ca. 1.350.000 kr. årligt. Socialforvaltningen har aktuelt ikke købt pladser på Alexandrakollegiet, og der skal således findes finansiering for samtlige 4 pladser. Forvaltningen kan ikke anvise finansiering for et sådant forpligtende samarbejde. Socialforvaltningen foreslår derfor, at Socialudvalget lader modellen for en tidlig indsats overfor unge mødre indgå i budgetforhandlingerne for 2012.

Konsekvensen af, at Socialforvaltningen evt. forpligter sig til køb af fire pladser årligt, uden finansiering via budgetforhandlingerne, vil være en besparelse på 675.000 kr. på børneområdets ramme til køb af pladser på socialpædagogiske opholdssteder og tilsvarende 675.000 kr. på voksenområdets ramme til køb af pladser på botilbud.

Der er i dag tomme pladser på børneområdets døgninstitutioner. Visitationspraksis er på denne baggrund skærpet med henblik på at fylde forvaltningens egne pladser op, og et forpligtende samarbejde med Alexandrakollegiet, vil således indebære en risiko for, at pladserne her ikke bliver anvendt.

Alexandrakollegiet kan ikke rumme borgere med mere omfattende sociale problemer, målgruppen må jf. ovenstående betegnes som noget ’lettere’ end den Socialforvaltningen i dag visiterer til botilbud efter § 107. Hvis Socialforvaltningen fremover skal købe pladser til unge mødre i Alexandrakollegiets målgruppe – indenfor det nuværende budget – vil det betyde færre midler til køb af pladser til borgere med mere omfattende sociale problemer. På voksenområdet kan Socialforvaltningen i forvejen ikke efterleve efterspørgslen, og en forpligtelse ift. køb af pladser på Alexandrakollegiet vil betyde serviceforringelser for Socialforvaltningens nuværende målgruppe.

I tabellen nedenfor fremgår en sammenligning af enhedspriser og årlige pladspriser / omkostninger ved tilbuddet.

Tilbud

Takst

Årlig pladspris

Alexandrakollegiet

923 kr.

336.895 kr.

Børne- og Familieinstitutionen Wibrandtsvej

2.394 kr.

873.810 kr.

Egmontgårdens Krisecenter (billigste krisecenterplads)

580 kr.

211.700 kr.

§ 107 tilbud med socialpædagogisk støtte som hovedydelse

445 – 964 kr.

162.452 – 351.860 kr.

Støtte i egen bolig (§ 85), voksenområdet

-

12.474 kr.

Støtte i egen bolig, børneområdet (ambulant familiebehandlingstilbud)

589 kr.

212.000 kr.

Videre proces

Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen, kan forslag om etablering af en indsats overfor unge mødre i Københavns Kommune indgå i budgetforhandlingerne for 2012.

Hvis der træffes beslutning om køb af 4 pladser årligt på Alexandrakollegiet, skal der tages stilling til, om Socialforvaltningen skal indgå en driftsoverenskomst med tilbuddet.

Anette Laigaard
                                    / Jens Elmelund

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter skriftlig votering
Til top