Børne- og Ungdomsudvalgets ændringsforslag til socialrådgivere på skolerne
Børne- og Ungdomsudvalgets ændringsforslag til socialrådgivere på skolerne
Socialudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ekstraordinært møde onsdag den 9. maj 2007
9. Børne- og Ungdomsudvalgets ændringsforslag til socialrådgivere på skolerne
SUD 155/2007 J.nr. 155/2007
INDSTILLING OG BESLUTNING
Børne- og Ungdomsudvalget har stillet ændringsforslag til
projektbeskrivelsen vedrørende socialrådgivere på skolerne. Socialudvalget skal
tage stilling til ændringsforslagene.
Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, 1. at Børne- og Ungdomsudvalgets ændringsforslag indarbejdes i projektbeskrivelsen med undtagelse af punktet vedrørende sagsbehandling. 2. at Socialudvalgets beslutning forelægges Børne- og Ungdomsudvalget. Socialudvalgets
beslutning i mødet den 9. maj 2007 Indstillingen blev tiltrådt. |
Problemstilling
Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget har behandlet projektbeskrivelsen vedrørende socialrådgivere på skolerne (bilag 1) henholdsvis den 7. marts og den 14. marts. Socialudvalget godkendte projektbeskrivelsen uden ændringsforslag, mens Børne- og Ungdomsudvalget godkendte den med 5 ændringsforslag (bilag 2) og en anmodning om, at Socialudvalget bliver forelagt ændringsforslagene. Ændringsforslagene vedrører: 1) at socialrådgiverne skal være minimum en dag om ugen på hver skole, 2) at socialrådgiverne skal påtage sig sagsbehandling efter behov, 3) at der skal foretages introduktion til skoler og fritidsordninger om ordningen, 4) at evalueringen suppleres med målbare succeskriterier og 5) at det aftales med skolelederen, hvilke møder socialrådgiveren deltager i på skolen.
Løsning
Ændringsforslaget vedrørende minimum tid på skolen er i overensstemmelse med projektbeskrivelsen, idet det allerede er specificeret, at socialrådgiverne skal være 3-4 dage om ugen på skolerne. Ændringsforslaget imødekommes ved, at projektbeskrivelsen bliver uddybet med sætningen: "Socialrådgiveren skal som minimum arbejde en dag om ugen (svarende til 7,5 timer) på hver af de skoler, som socialrådgiveren er tilknyttet for at sikre, at socialrådgiveren får tilstrækkelig tid til at rådgive børn, forældre og andre relevante voksne".
Ændringsforslaget vedrørende introduktion til skoler er allerede en del af projektbeskrivelsen, i det introduktionen til de deltagende skoler er en del af socialrådgivernes introprogram. Det specificeres i projektbeskrivelsen, at introduktionen også omfatter tilknyttet KKFO ved sætningen "Som led i implementeringen af projektet skal socialrådgiveren introduceres til skolen og eventuel tilknyttet KKFO."
Ændringsforslaget vedrørende målbare succeskriterier imødekommes ved fastsættelse af et succeskriterium i forbindelse med den kvalitative del af evalueringen, der lyder: "80 % af de adspurgte skal udtrykke tilfredshed med ordningen om socialrådgivere på skolerne." De adspurgte er de børnefamilieteams og skoleledere, der deltager i ordningen.
Ændringsforslaget vedrørende aftale om mødedeltagelse imødekommes ved at indsætte sætningen "Det aftales mellem børnefamilieteamchefen og skolelederen, hvilke typer møder, fora og aktiviteter socialrådgiveren skal deltage i på den enkelte skole." i projektbeskrivelsen.
Børne- og Ungdomsudvalgets ændringsforslag vedrørende sagsbehandling lyder: "at projektbeskrivelsen ændres, således at socialrådgiveren efter behov skal påtage sig sagsbehandling i forhold til børn og unge, der går på de skoler, som socialrådgiveren er tilknyttet".
Socialforvaltningen anbefaler, at dette sidste ændringsforslag ikke indføjes i projektbeskrivelsen, da sagsbehandling i underretningssager og undersøgelser i forhold til skolens børn vil bryde væsentligt med opgaverne vedrørende rådgivning og sparring med forældre, lærere og børn om tidlig indsats, som er omdrejningspunktet for projektet. Hvis både skole og forældre skal have tillid til socialrådgiveren, og derfor ønsker at inddrage socialrådgiveren i en forebyggende indsats for et barn, der ligger før socialcenterets formelle inddragelse ved underretning, er det væsentligt, at socialrådgiveren ikke samtidigt er myndighedsperson, der træffer afgørelse om anbringelse og andre foranstaltninger for de selv samme børn og familier.
En rolle som både forebyggende medarbejder på skolen og styrende i en undersøgelsessag som myndighedsperson vil ligeledes skabe risiko for en forringet og uklar faglighed for socialrådgiveren.
Socialudvalget har endvidere i forbindelse med ønsket om at styrke og hurtiggøre undersøgelsesarbejdet godkendt skærpede retningslinjer og selvstændig organisering af undersøgelsesteam på socialcentrene.
Det skal samtidigt bemærkes, at forudsætningerne for normeringen af socialrådgivere på skolerne vil blive ændrede, hvis socialrådgiverne skal udføre sagsbehandling. En væsentlig del af socialrådgivernes tid vil skulle benyttes til behandling af underretninger og § 50 undersøgelser, hvorfor normeringen af socialrådgivere pr. skole skal sættes væsentligt op, hvis ændringsforslaget indføjes i projektbeskrivelsen. Det vil også betyde mindre til den forebyggende indsats, som nu er omdrejningspunktet for projektet.
Formålet med en hurtigere sagsbehandling vil blive søgt opnået via tidlig og præcis informationsudveksling mellem socialrådgivere på skolen og undersøgelsesteamet
Økonomi
Projektet med socialrådgivere på skolerne finansieres ved midler tilført Socialforvaltningen ved budgetforhandlingerne 2007 svarende til 1,9 mill. kr. i 2007 og 4,6 mill. kr. i årene 2008-2010.
Videre proces
Socialudvalgets beslutning forelægges Børne- og Ungdomsudvalget.
Bilag
Bilag 1: Projektbeskrivelse for organiseringen af socialrådgivere på skolerne
Bilag 1a: Specificeret budget for socialrådgivere på skolerne
Bilag 1b: De 25 udvalgte skoler i projektet "socialrådgivere på skolerne"
Bilag 1c: Implementeringsplan for projekt "socialrådgivere på skolerne"
Bilag 2: Beslutningsprotokol fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 14. marts 2007 vedr. punktet Socialrådgivere på skolerne.
Anette Laigaard / Sven Bjerre