Mødedato: 09.04.2025, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Samarbejde med Carelink og Den Sociale Kapitalfond om understøttelse af udfordrede tilbud

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag om at indgå en toårig kontrakt med Carelink Gruppen til understøttelse af to tilbud med højt sygefravær. Carelink Gruppen har ekspertise i offentligt-privat samarbejde inden for flere velfærdsområder og samarbejder med Den Sociale Kapitalfond, som investerer i indsatsen. Socialforvaltningen tilbagebetaler investeringen, hvis der opnås de aftalte besparelser/effektmål på tilbuddet.

Samarbejdet med Carelink Gruppen og Den Sociale Kapitalfond er et pilotforsøg, hvor Socialforvaltningen ønsker at samle erfaringer, dels med Carelink Gruppens ekspertise og tilgang til understøttelse af tilbud med udfordringer og dels at indsamle erfaringer med samarbejde med en social investeringsfond.

Socialforvaltningens eventuelle samarbejde med Carelink Gruppen vil ske som led i, at forvaltningen arbejder med forskellige tiltag for at have arbejdspladser med høj trivsel, godt arbejdsmiljø og faglige arbejdsfællesskaber, som kompetent kan understøtte socialt udsatte borgere og borgere med handicap.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen kan indgå kontrakt med Carelink Gruppen til understøttelse af to tilbud for en toårig periode

Problemstilling

I Socialforvaltningen stræber vi efter at have arbejdspladser med høj trivsel, godt arbejdsmiljø og faglige arbejdsfællesskaber, som kompetent kan understøtte socialt udsatte borgere og borgere med handicap. Et øget pres på socialområdet, mangel på faglærte velfærdsmedarbejdere, højt sygefravær og høj personaleomsætning stiller store krav til Socialforvaltningens ledere, og det kan være svært ledelsesmæssigt at have tilstrækkelig tid og ressourcer til at løfte opgaven uden støtte. Samtidig er et højt sygefravær og en høj personaleomsætning dyrt økonomisk og påvirker den kontinuitet og kvalitet, som borgerne oplever, samt arbejdsmiljøet på den enkelte arbejdsplads.

Løsningen

Som et nyt tiltag ønsker Socialforvaltningen at indgå et samarbejde med Carelink Gruppen, som har ekspertise i offentligt-privat samarbejde inden for flere velfærdsområder. Der er tale om en pilot, hvor Socialforvaltningen dels ønsker at samle erfaringer med afprøvning af Carelinks særlige indsatsmodel, dels ønsker at få erfaringer med at involvere investeringer fra en social kapitalfond.

Socialforvaltningen ønsker således at indgå en toårig kontrakt med Carelink. Der er tale om understøttelse af to tilbud med højt sygefravær. Der er trukket data og har været dialog med flere tilbudsledere indenfor Center for længerevarende boformer, som er positivt stemt for at indgå en kontrakt, men der vil først blive taget stilling til hvilke konkrete tilbud, det skal være, såfremt Socialudvalget godkender, at der kan indgås kontrakt med Carelink Gruppen.

Carelink Gruppen arbejder efter en særlig model, hvor der indsættes en projektleder, som rådgiver tilbudslederen, så indsatsen kan målrettes efter de konkrete behov på det enkelte tilbud. Afhængig af behov kan tilbudsleder og projektleder således inddrage ressourcer fra Carelink til bl.a. arbejdsmiljø- og sygefraværsinitiativer, kompetenceudvikling, driftsstyring eller indsatser der kræver særlige faglige kompetencer/specialfunktioner i en periode, f.eks. afdækning af behov og støtte på tilbuddet til en konkret borger. Herudover kan tilbudsleder og projektleder desuden vælge at trække på Carelink Gruppens faglærte vikarer. Det skal understreges, at ovenstående ikke ændrer ved tilbudslederens ledelses- og beslutningsret, hvilket betyder, at det er tilbudslederen, der træffer beslutningerne og har det fulde driftsansvar.

Carelink Gruppen samarbejder med Den Sociale Kapitalfond, som investerer i indsatsen. Socialforvaltningen tilbagebetaler investeringen samt et finansielt afkast, hvis tilbuddet opnår de aftalte besparelser/effektmål. Det kan bl.a. være reduktion i sygefravær og heraf færre udgifter til vikardækning, eller reduktion i personaleomsætning og heraf færre udgifter til rekruttering.

Samarbejdet med Den Sociale Kapitalfond

Samarbejdet med Carelink Gruppen finansieres i første omgang af Den Sociale Kapitalfond. Fonden består af midler fra en række investorer med et socialt formål, herunder pensionsselskabet PKA, Nordea Fonden, NOVO Nordisk Fonden og Lauritzen Fonden.

Den Sociale Kapitalfonds formål er at finde og udvikle investeringer på områder, hvor der er oversete eller uforløste økonomiske og sociale potentialer – og derigennem lave attraktive investeringer, der gør en målbar, social forskel, som bidrager til et bedre og stærkere samfund. 

Investeringsmodellen er efter en no cure no pay tilgang, dvs. at Den Sociale Kapitalfond tager den økonomiske risiko. Hvis de fastsatte effektmål på reduktion i sygefravær og personaleomsætning nås, skal Socialforvaltningen betale et beløb til fonden svarende til den målbare og opgjorte gevinst i form af færre udgifter til sygefravær/vikardækning og personaleomsætning. Hvis de fastsatte effektmål ikke nås, får Den Sociale Kapitalfond ikke sin investering betalt. Socialforvaltningen skal således alene betale for de opnåede effektmålsresultater.

Carelink Gruppens indsats

Carelink Gruppens ekspertise og konkrete ressourcer kombineret med tilbudsledelsens viden om og erfaring med at drive tilbuddet udgør kernen i samarbejdet om at understøtte med konkrete indsatser på udfordrede tilbud.

Det særlige ved Carelink Gruppens model er, at tilbudsleder og Carelink Gruppens projektleder efter behov kan trække på og kombinere en række ydelser fra Carelink Gruppen indenfor arbejdsmiljø, faglig udvikling, faglig ekspertise, faglærte vikarer og specialfunktioner. Det er tilbudslederen, der med rådgivning fra projektlederen beslutter, hvilken bistand der skal sættes ind med. Det kan være alt fra organisering af arbejdsgange og driftsprincipper, kompetenceudvikling af medarbejdere, indsættelse af vikarer eller medarbejdere med særlige faglige kompetencer. Indsatsen planlægges og tilrettelægges løbende i tæt samarbejde med tilbuddets ledelse over den toårige kontraktperiode.

Kontrakten

Socialforvaltningen har gennemført en markedsafdækning blandt mulige leverandører på en sådan opgave, og det vil på baggrund af markedsafdækningen være muligt at indgå kontrakt med Carelink Gruppen. Kontrakten skal ikke i udbud, da det samlede kontaktbeløb ligger under udbudsgrænsen.

Carelink Gruppen har fremsendt et kontraktudkast, som Socialforvaltningen har gennemgået og vurderet juridisk og økonomisk. Kontraktperioden er sat til to år, og Den Sociale Kapitalsfonds samlede investering er på max. 4.412.080 kr. med en max. slut-resultatbetaling fra Socialforvaltningen på 5.580.000 kr. Det betyder, at piloterne kan resultere i 4 typer af økonomiske udfald:

  1. Hvis resultatet af investeringen beregnes til mindre end de ca. 4,4 mio. kr., så tager Den Sociale Kapitalfond tabet, og Socialforvaltningen betaler kun tilbage, hvad der svarer til det opnåede resultat.
  2. Hvis resultatet af investeringen beregnes til at ligge mellem de ca. 4,4 mio. kr. og de 5,58 mio. kr., skal Socialforvaltningen betale det beregnede beløb tilbage til Den Sociale Kapitalfond.
  3. Hvis resultatet af investeringen er lig med de 5,58 mio. kr. svarer det til break even, hvorfor Socialforvaltningen max. skal tilbagebetale et beløb (5,58 mio. kr.), svarende til den opnåede gevinst på de involverede tilbud.
  4. Hvis resultatet af investeringen beregnes til at overstige de 5,58 mio. kr., så kan Socialforvaltningen beholde den del af gevinsten, som er overstiger de 5,58 mio. kr., samt de gevinster, som evt. måtte følge efter kontraktperiodens ophør.

Den konkrete betaling til Den Sociale Kapitalfond afhænger således af projektets opnåelse af effektmål. Kontrakten vil blive indgået således, at der er en økonomisk proportionalitet mellem Carelink Gruppens og Den sociale kapitalfonds investering og den økonomiske effekt ved de opnåede resultater, således at SOF ikke kommer til at betale uforholdsmæssigt meget for den opnåede effekt.

Den aftalte tilbagebetaling reserveres på forhånd af Socialforvaltningen i 2027, altså det år, hvor der skal betales tilbage. Når effekten af indsatsen kendes, afregnes der med Den Sociale Kapitalfond i forhold til den aftalte beregningsmodel. Den toårige indsats har som formål at styrke det konkrete tilbud, men der kan være en risiko for, at de opnåede resultater ikke kan fastholdes på sigt.

Normalt ville beløbet blive reserveret på forhånd fra institutionernes budgetter, da det er her effekten opnås. Men da der er tale om et pilotprojekt, som institutionerne afprøver for Socialforvaltningen vil 3 mio. kr. ud af de maximalt 5,58 mio.kr. blive reserveret centralt fra SO22 - Styrket fastholdelse og mindre sygefravær ved øget fokus på arbejdsmiljø og trivsel, budgetmidlerne indenfor budgetkategorien Fastholdelse og rekruttering 2025-2028. Budgetmidler som er afsat bl.a. til nedbringelse af sygefraværet.

Politisk handlerum

Indgåelse af kontrakt med Carelink Gruppen vil kunne give Socialforvaltningen erfaring med effekter af forskellige tiltag, der kan nedbringe sygefraværet på et tilbud. Det samme kunne også iværksættes uden støtte fra Carelink Gruppen, men så skulle Socialforvaltningen selv afsætte midler til pilotforsøgene, herunder også til opbygning af en intern taskforce samt til indgåelse af kontrakt med forskellige leverandører i levering af konkrete ydelser, fx vikardækning, faglig kompetenceudvikling. Fordelen ved Carelink Gruppen er, at de kan levere alle ydelser in-house, og at der først betales, såfremt initiativerne har en effekt.

Socialudvalget kan vælge, at kontrakten skal indgås for kun et tilbud eller for op til tre tilbud med højt sygefravær. Kontraktsummen vil afhænge af sygefraværets størrelse og dermed potentialet for at opnå en effekt. Såfremt Socialudvalget ønsker, at kontrakten skal indgås for flere tilbud, henledes opmærksomheden , at det bliver en længerevarende proces, hvis kontraktsummen øges til en størrelse, der betyder, at der skal gennemføres et udbud.

Økonomi

Hvis Carelinks indsats på de to tilbud har den tilsigtede effekt, skal Socialforvaltningen betale en investeringsgevinst, som består af forskellen mellem Den Sociale Kapitalfonds investering og den opnåede gevinst. Det vil sige, Socialforvaltningen låner max. 4.412.080 kr. fra den Sociale Kapitalfond og betaler en max. slut-resultatbetaling på 5.580.000 kr. som et engangsbeløb til fonden, når effekten af projektet kendes.  

Tabel 1: Reservation af midler i Socialforvaltningen ved maksimal låneramme fra den Sociale Kapitalfond

At-punkt

Udvalg

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

(2025 p/l)

Varig?
ja/nej

2025

2026

2027

2028

1

SUD

U

 

 

5.580

 

Nej

I alt

-

-

0

0

5.580

0

-

 

Videre proces

Hvis  Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen samarbejder med Carelink Gruppen, vil Socialforvaltningen  iværksætte indgåelse af kontrakt og igangsættelse af indsatserne med Carelink Gruppen. Samarbejdet vil løbende blive evalueret i forhold til effekter og eventuel fremtidig indsats.

 

Katrine Ring

/ Tine Kock Nielsen


Til top