Driftsvaretagelse af ”Det mobile stofindtagelsesrum i København”
Resumé
Socialudvalget skal tage stilling til, om driften af det kommende mobile stofindtagelsesrum i København skal varetages af Socialforvaltningen eller af en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Det er et krav i Indenrigs- og Sundhedsministeriets bekendtgørelse om stofindtagelsesrum, at det skal drives enten af kommunen eller en selvejende institution med driftsoverenskomst med kommunen.
Det mobile stofindtagelsesrum vil være i form af en mandskabsvogn (skurvogn) placeret i Nordvest-kvarteret i tilknytning til det eksisterende herberg i Hillerødgade, som er en selvejende institution under Kirkens Korshær. Socialudvalget skal vælge mellem to modeller, jf. indstillingens at-punkter. Det bemærkes, at model 2 kræver, at Herberget i Hillerødgade ønsker at indgå en aftale om kommunal drift af det mobile stofindtagelsesrum på herbergets matrikel.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget godkender model 1, hvor det det mobile stofindtagelsesrum skal drives af en særskilt selvejende institution under Kirkens Korshær via en driftsoverenskomst.
eller
2. at Socialudvalget godkender model 2, hvor det mobile stofindtagelsesrum skal drives af Socialforvaltningen via Center for Rusmiddelbehandling.
Problemstilling
Indenrigs- og Sundhedsministeriet udmeldte en pulje til mobile stofindtagelsesrum under reserven til foranstaltninger på social- sundheds- og arbejdsmarkedsområdet (SSA-Reserven) d. 13. maj 2024. Puljen løber i 2024-27 og er på i alt 10 mio. kr. og udmøntes med 2,8 mio. kr. i årene 2024, 2025 og 2026 samt 1,6 mio. kr. i 2027.
Socialforvaltningen søgte hele puljen til et projekt med et mobilt stofindtagelsesrum med forbehold for politisk godkendelse. Indenrigs- og Sundhedsministeriet bevilligede d. 16. september 2024 Københavns Kommune det ansøgte beløb med forbehold for ministeriets tilladelse til oprettelse og drift af det mobile stofindtagelsesrum.
Ansøgningen blev endeligt godkendt af Socialudvalget d. 18. september 2024. Forvaltningen afdækkede herefter placeringsmuligheder. Socialudvalget godkendte placering af det mobile stofindtagelsesrum i Nordvest-kvarteret d. 4. december 2024. Forslaget til placering havde baggrund i en vurdering af, hvor behovet for et stofindtagelsesrum var størst. Forvaltningen fremsendte ansøgning til ministeriet om oprettelse og drift af det mobile stofindtagelsesrum, placeret ved herberget i Hillerødgade d. 9. december 2024. Ministeriet gav tilladelse til placering af stofindtagelsesrum på Hillerødgade 62-64 i København d. 18. december 2024.
Socialudvalget skal inden oprettelse og idriftsættelse tage stilling til, om driften af det kommende mobile stofindtagelsesrum i København skal varetages af Socialforvaltningen eller af en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Forvaltningen forventer, at det mobile stofindtagelsesrum bliver sat i drift pr. 1. december 2025.
Løsning
Der vil være forskellige forhold og opmærksomhedspunkter forbundet med at enten vælge en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune til at varetage driften eller kommunal drift af tilbuddet.
Forvaltningen præsenterer to modeller som udvalget kan vælge imellem:
- Driftsoverenskomst med en særskilt selvejende institution under Kirkens Korshær.
- Kommunal drift via Socialforvaltningens Center for Rusmiddelbehandling.
Model 1: Driftsoverenskomst med en særskilt selvejende institution under Kirkens Korshær
I Nordvest ligger Herberget Hillerødgade, hvis brugere vil kunne få gavn af et stofindtagelsesrum placeret i nærheden. Dertil kommer, at herberget, som er en selvejende institution under Kirkens Korshær, har plads til et mobilt stofindtagelsesrum på samme matrikel, som herberget. Med model 1 indgås en driftsoverenskomst med en særskilt selvejende institution under Kirkens Korshær om drift af det mobile stofindtagelsesrum. Kirkens Korshær har forhåndstilkendegivet overfor forvaltningen, at de er interesserede i at drive stofindtagelsesrummet. Med placeringen af det mobile stofindtagelsesrum i tilknytning til det eksisterende herberg i Hillerødgade vurderer forvaltningen, at Kirkens Korshær vil kunne skabe synergi og vigtig videndeling imellem to selvejende institutioner, der begge hører under deres organisation.
Kirkens Korshær kan ikke selv indgå driftsoverenskomst, da denne skal dække minimum 80% af en organisations samlede aktiviteter. Løsningen vil derfor være at oprette en ny selvejende institution med egne vedtægter og bestyrelse, inspireret af modellen brugt ved stofindtagelsesrummet i Reden København, hvor stofindtagelsesrummet drives af ”Reden København Stofindtag”, som er en særskilt selvejende institution, der er adskilt organisatorisk fra den selvejende institution Reden København med en samarbejdsaftale mellem de to organisationer.
Socialforvaltningen vil have behov for at sikre et tæt samarbejde og videndeling med en selvejende institution samt klare rammer for økonomien. Derfor skal der være klare aftaler/rammer for dette i driftsoverenskomsten. Dette bl.a. for at undgå, at der går erfaringer tabt, som ellers vil være vigtige at kende til for Center for rusmiddelbehandling frem mod en evt. idriftsættelse efter projektudløb.
Herberget Hillerødgade har via sit virke i området stort kendskab til mange af de brugere, som forvaltningen forventer vil benytte det mobile stofindtagelsesrum. Samtidig har Kirkens Korshær stor viden generelt om brugergruppen, som benytter stofindtagelsesrum via deres erfaringer gennem 12 år med drift af lignende faciliteter i Århus, Odense og Vejle, som også drives af særskilte selvejende institutioner under organisationen, og er den private aktør i Danmark, der har størst erfaring med drift af forskellige stofindtagelsesrum.
De har desuden erfaring med projektstyring, databehandling og afrapportering. Det vil være en stor fordel, da der er tale om et projekt, hvor der skal samles erfaringer/data og udarbejdes analyser på baggrund af disse til brug for afrapportering til ministeriet og evt. videreførelse af projektet.
Den særskilte selvejende institution under Kirkens Korshær, som skal drive det mobile stofindtagelsesrum, skal i samarbejde med Socialforvaltningen udarbejde en samarbejdsaftale med herberget i Hillerødgade samt andre relevante aktører. I samarbejdet vil der være en løbende gensidig udveksling mellem herberget og stofindtagelsesrummet vedrørende konkrete borgere, akutte problemer og håndtering af konflikter mv. Samtidig vil personalet i stofindtagelsesrummet skulle kunne benytte herbergets personalefaciliteter, herunder personaletoilet.
Model 2: Kommunal drift via Socialforvaltningens Center for Rusmiddelbehandling
Socialforvaltningens Center for Rusmiddelbehandling driver det mobile stofindtagelsesrum.
Driften af det det mobile stofindtagelsesrum giver Center for Rusmiddelbehandling mulighed for at gøre sig sine egne erfaringer med drift af et mobilt stofindtagelsesrum. Det kan være nyttigt for Center for Rusmiddelbehandling at gøre sig sine egne erfaringer, hvis det mobile stofindtagelsesrum skal sættes i drift, og evt. drives af Center for rusmiddelbehandling fremadrettet, eller hvis stofindtagelsesrummet placeres et andet sted end ved herberget i Hillerødgade i løbet af projektperioden. Forvaltningen har dog ikke identificeret andre oplagte placeringsmuligheder i forbindelse med behovsafdækningen, som blevet foretaget forud for Socialudvalgets godkendelse af det mobile stofindtagelsesrums placering i Nordvest-kvarteret.
Kommunal drift af det mobile stofindtagelsesrum giver desuden mulighed for, at der kan skabes synergi og samarbejde med det kommunalt drevne stofindtagelsesrum Stofrum Sundholm, herunder videndeling, faglig udvikling med mulighed for fælles kompetenceudvikling og sikker drift, hvor to kommunalt drevne stofindtagelsesrum giver mulighed for at kunne dække af for hinanden i tilfælde af personalemangel. Både Det mobile stofindtagelsesrum og Stofrum Sundholm er små tilbud, hvor der kan blive udfordringer med driftsstabiliteten ifm. sygdom og ferie. Hvis fx Det mobile stofindtagelsesrum er en satellitfunktion til Stofrum Sundholm med fælles ledelse og medarbejdere, som kan rotere mellem stofindtagelsesrummene, vil risikoen for ustabil drift blive mindre.
Socialforvaltningen vil skulle udarbejde en samarbejdsaftale mellem Det mobile stofindtagelsesrum og herberget i Hillerødgade samt andre relevante aktører. I samarbejdet vil der være en løbende gensidig udveksling mellem herberget og stofindtagelsesrummet vedrørende konkrete borgere, akutte problemer og håndtering af konflikter mv. Samtidig vil personalet i stofindtagelsesrummet skulle kunne benytte herbergets personalefaciliteter, herunder personaletoilet.
Særlige opmærksomhedspunkter ved kommunal drift via Socialforvaltningen:
Kirkens Korshær har indgået en forhåndsaftale med den selvejende institution Herberget Hillerødgade, om at kunne oprette en særskilt selvejende institution under Kirkens Korshær om drift af det mobile stofindtagelsesrum på herbergets matrikel.
Forvaltningen har ikke indgået en forhåndsaftale med den selvejende institution Herberget Hillerødgade om kommunal drift af det mobile stofindtagelsesrum på herbergets matrikel. Hvis Socialudvalget vælger, at det mobile stofindtagelsesrum skal drives af Socialforvaltningen, vil forvaltningen gå i dialog med herberget om at indgå en aftale om kommunal drift af det mobile stofindtagelsesrum på herbergets matrikel. Det er dog ikke sikkert, at Herberget i Hillerødgade vil være interesseret i at indgå en aftale om kommunal drift af det mobile stofindtagelsesrum på herbergets matrikel. Herberget har tilkendegivet overfor forvaltningen, af de foretrækker drift af en selvejende institution under Kirkens Korshær. Det er således usikkert, om projektet kan realiseres, hvis Socialudvalget beslutter, at det mobile stofindtagelsesrum skal drives af Socialforvaltningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Hvis projektindsatsen skal videreføres efter bevillingsudløb, skal der afsættes driftsmidler.
Politisk handlerum
Socialudvalget beslutter, om det mobile stofindtagelsesrum skal drives af Socialforvaltningen eller via en driftsoverenskomst med en selvejende institution under Kirkens Korshær. Det vil dog være usikkert, om projektet kan realiseres, hvis Socialudvalget beslutter, at det mobile stofindtagelsesrum skal drives af Socialforvaltningen.
Videre proces
Hvis udvalget vælger en driftsoverenskomst, vil Socialforvaltningen igangsætte samarbejdet med Kirkens Korshær om etablering af en selvejende institution.
Hvis udvalget vælger kommunal drift, vil Socialforvaltningen gå i dialog med Herberget i Hillerødgade om at indgå en aftale om kommunal drift af det mobile stofindtagelsesrum på herbergets matrikel. Socialudvalget orienteres såfremt det ikke er muligt at indgå en aftale.
Forvaltningen forventer, at det mobile stofindtagelsesrum vil være i drift fra 1. december 2025. Datoen for forventet idriftsættelse er sat ud fra, hvor lang tid forvaltningen forventer, at byggesagen forud for etableringen vil tage og den økonomiske ramme, som er sat for projektet.
Katrine Ring
/ Eva Stokbro Jensen