Mødedato: 09.01.2013, kl. 08:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forsøg med tre akutboliger i Colbjørnsensgade til gadesovere

Socialudvalget skal godkende, at Socialforvaltningen på forsøgsbasis etablerer tre akutboliger i Colbjørnsensgade til gadesovere, der på grund af psykisk sygdom eller andre komplekse sociale problemstillinger kan være svære at motivere til at modtage hjælp.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  at Socialudvalget godkender, at tre særboliger til hjemløse i Colbjørnsensgade på forsøgsbasis omdannes til akutboliger til gadehjemløse.

Problemstilling

Den seneste opgørelse fra SFI viser, at Københavns Kommune fra 2009-2012 har reduceret antallet af gadesovere med 20 pct. Det er dog fortsat en udfordring for Socialforvaltningens gadeplansmedarbejdere, at der mangler akutboliger, de hjemløse kan tilbydes, når de er motiverede for et liv væk fra gaden.

 

Dette gælder især gadesovere præget af psykisk sygdom og andre komplekse sociale problemstillinger, der kan være meget svære at motivere til at modtage hjælp. Disse borgere har ofte begrænset, eller slet ingen, kontakt til relevante hjælpetilbud eller andre borgere – hverken i hjemløsemiljøet eller andre miljøer. De gadesovere, der har en sindslidelse, er derudover ofte meget sky overfor andre mennesker, hvilket besværliggør medarbejdernes muligheder for at motivere dem til at søge f.eks. behandling og bolig yderligere. 

 

Dertil kommer, at selve udredningen af de sindslidende hjemløse borgere kan være kompleks og langvarig, især fordi de ikke har en bolig, de kan opsøges i. Her peger medarbejderne på, at en udredning i en bolig hurtigere ville kunne få borgeren videre til rette hjælpe- eller behandlingstilbud.

Løsning

Socialforvaltningen ønsker at imødekomme ovenstående problemstilling ved at etablere et forsøg med tre akutboliger målrettet akutte forløb med gadesovere. Formålet med akutboligerne er at tilbyde gadesoverme en midlertidig bolig, hvor de dels kan blive udredt og hvor medarbejderne samtidig har mulighed for at motivere borgeren til at indgå i et hjælpe- og evt. behandlingsforløb. Brugen af akutboliger vil ligeledes have den fordel, at det er muligt at handle direkte på gadesoverens motivation for at komme væk fra gaden, så snart motivationen opstår.

 

Det forventes, at den enkelte borger maksimalt kan benytte akutlejligheden i en måned, hvorefter vedkommende skal udsluses til andet tilbud. 

 

Visitationen til boligerne vil blive foretaget af Socialforvaltningens opsøgende medarbejdere i hjemløseenheden. Det er ligeledes hjemløseenhedens medarbejdere, der vil stå for både udredning og evt. motivationsforløb i akutboligen.

 

De tre akutboliger tilvejebringes ved, at tre af de særboliger, som jf. Socialudvalgets beslutning af 17. juni 2009 blev oprettet som en del af hjemløsestrategien i Colbjørnsensgade, omdannes til tre akutboliger til gadehjemløse. Socialforvaltningen råder i alt over 20 særboliger i Colbjørnsensgade, der består af bofællesskaber med tre til fire lejligheder i hvert bofællesskab. Lejlighederne er i dag målrettet borgere, der er blevet visiteret til den permanente bostøtteordning ACT (Assertive Community Treatment), der har som formål at fastholde borgeren i egen bolig. Dog har fem til seks lejlighederne over en længere periode stået tomme, hvilket ikke skyldes, at der mangler borgere til ACT-forløb, men nærmere at en del ACT-borgere ikke interesseret i at bo i bofællesskab, da de som oftest foretrækker egen lejlighed med eget bad, toilet og køkken. Dertil kommer, at lejlighederne ikke tilbydes unge eller misbrugere, da lejlighederne er placeret tæt på den åbne stofscene på Vesterbro.

 

Etableringen af de tre akutboliger vil kunne ske umiddelbart efter godkendelse af indstillingen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da akutboligerne vil blive oprettet i de af Københavns Kommunes ACT-lejligheder i Colbjørnsensgade, der allerede står tomme. Dertil kommer, at det er medarbejderne i hjemløseenhedens udgående team, der vil sørge for hjælp og støtte til borgerne i akutboligerne, hvilket håndteres inden for rammen.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil de tre ACT-lejligheder blive omdannet til akutboliger. Efter en prøveperiode på seks måneder vil der blive foretaget en evaluering af, hvilken betydning akutboligerne har for indsatsen over for de gadehjemløse. I den forbindelse skal SUD beslutte, om forvaltningen skal forlænge ordningen med akutboligerne.


        
Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen


Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt

Til top