Københavns Kommune som driftskommune for Region Hovedstadens kommende Børnehus
Der skal i hver af de fem regioner etableres et Børnehus, der skal danne ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem myndighedskommune, politi og sundhedsvæsen i sager om overgreb mod børn. Det skal nu godkendes, om København skal drive Børnehuset i Region Hovedstaden.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Københavns Kommune godkendes som driftskommune for Region Hovedstadens kommende Børnehus
- at eventuelle finansieringsudfordringer til etablering i 2013 indgår i overførselssagen for 2012-2013
Problemstilling
Som en del af regeringens overgrebspakke skal der oprettes mindst ét Børnehus i hver geografisk region, som skal danne rammerne for det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde mellem myndighedskommunen, politi og sundhedsvæsen i sager om overgreb mod børn.
Betegnelsen Børnehus er en organisatorisk model, hvor de sociale myndigheder, sundhedsfagligt personale og politi mv. samarbejder tværsektorielt i et børnevenligt miljø om indsatsen overfor barnet, så barnet belastes mindst muligt. I børnehusene samles de relevante myndigheder fysisk på ét sted, så barnet og familien kun skal henvende sig der for at modtage hjælp og dermed undgår selv at skulle rundt til de forskellige myndigheder.
Der skal i hvert Børnehus ansættes en leder, en psykolog, en socialrådgiver og en sekretær med de nødvendige kompetencer, herunder socialfaglige og psykologiske. Fagpersoner fra de sociale myndigheder, politiet og sundhedsvæsenet inddrages efter behov. Kommunerne har myndighedsansvaret vedrørende den sociale indsats i sagen, og den kommunale sagsbehandler deltager under hele forløbet i børnehuset samt træffer de nødvendige afgørelser om udredning og støtte til barnet. Børnehusenes opgave bliver således at koordinere den samlede indsats over for børnene og deres familie.
Børnehusene skal være børnevenligt indrettet og indrettet til formålet dvs. at der skal være faciliteter til de fornødne samtaler, undersøgelser mv. af barnet, herunder skal der indrettes et børnevenligt videoafhøringslokale til brug for politiets afhøringer af barnet. Ved behov for sundhedsfaglig rådgivning, vurdering og behandling har børnehuset adgang til til dette via et samarbejde med højt specialiserede afdeling for seksuelle overgreb på Rigshospitalet.
Der vil være mulighed for at etablere en satellit af Børnehuset på en anden lokalitet i regionen af hensyn til nærhed og tilgængelighed for kommunerne i den pågældende del af regionen.
Det er kommunerne i hver af de fem Kommunekontaktråd (KKR) der skal finde og indstille én kommune, der skal drive Børnehuset. Kommunerne i hver region vil have forsynings- og finansieringsansvaret for etablering og drift af Børnehusene, og det bliver et krav, at kommunerne i regionen skal indgå aftale med Børnehuset (driftskommunen) om brugen af Børnehuset.
Lovforslaget, der konkretiserer modellen for børnehuse, forventes fremsat i 1. kvartal af 2013 med ikrafttrædelse 1. oktober 2013, hvor det nye Børnehus skal stå klart.
Løsning
Der har i november og december 2012 været en proces i KKR Hovedstaden omkring udpegningen af den kommune, der skal drive det kommende Børnehus i Region Hovedstaden.
Københavns Kommune ønsker at blive den nye driftskommune for Region Hovedstadens kommende Børnehus. Begrundelsen er, at
-
København har et af Danmarks to højt specialiserede kommunale tilbud til børn og unge udsat for seksuelle overgreb – Sct. Stefans Rådgivningscenter under Psykologhuset. Sct. Stefans håndterer samtlige københavnske sager, hvor der er konstateret eller er mistanke om seksuelle overgreb. Sct. Stefans tilbyder rådgivning, psykologiske undersøgelser og behandling samt gruppebehandling for børn mellem 6-13 år. Sct. Stefans Rådgivningscenter er også VISO leverandør, der rådgiver andre kommuner i sager om seksuelle overgreb.
-
København arbejder systematisk med effektstyring og resultatdokumentation samt arbejde strategisk på børne- og ungeområdet, hvilket kan kvalificere arbejdet i Børnehuset. Samtidig har København stor erfaring med at styrke og sikre et systematisk myndighedsarbejde.
-
København vil være den ideelle placering for Børnehuset fordi:
-
Da Rigshospitalet ligger i Københavns Kommune, er det muligt for København at lægge Børnehuset i umiddelbart nærhed eller i samfunktion med Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb og Retsmedicinsk Institut.
-
Københavns Politi er beliggende i Københavns Kommune, mens Københavns Vestegns Politi ligger i Albertslund godt 15 km fra København
-
69 % af befolkningen i Region Hovedstaden bor i Hovedstadsområdet
-
København er let tilgængelig med både offentlig transport og bil
Kommunerne i KKR Hovedstaden valgte at imødekomme Københavns Kommunes ansøgning og de indstiller derfor København som driftskommune for Hovedstadens Børnehus til Social- og Integrationsministeren.
Socialforvaltningen er grundet den korte tidsfrist for etablering af Børnehuset opstartet planlægning og etablering. Der arbejdes ud fra en model, hvor Børnehuset placeres i umiddelbart nærhed eller i samfunktion med Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb og Retsmedicinsk Institut for at samle alle nødvendige myndigheders funktioner inden for en kort afstand. Det undersøges i øjeblikket, hvorvidt dette er muligt.
Da hensynet til barnets situation skal vægte højt i de sager, som Børnehuset skal tage sig af, er nærhedsprincippet i forhold til barn og familie vigtigt. Derfor arbejder Socialforvaltningen med en model, hvor Børnehuset har et hovedsæde i København og en matrikel i Hillerød, så borgere fra Nordsjælland ikke skal helt til København for at få behandlet deres sag. Det vil være personalet fra Børnehuset i København, der skal benytte matriklen i Hillerød, og der vil således ikke være tale om to personalegrupper, men én der flytter sig efter sagen. Hillerød er en oplagt placering, idet både sygehuset og Nordsjællands politi er beliggende i kommunen, og der derfor er mulighed for samtænkningen af den fysiske placering af Børnehusets satellit i forhold til de involverede instanser. Der pågår i øjeblikket forhandlinger med Hillerød herom.
Ligeledes er der en nærhedsudfordring ift Bornholm, der pga. deres placering gør det besværligt for borgerne at komme til København. Socialforvaltningen ønsker derfor en ”rejseholds”model, hvor Børnehuset tager til Bornholm, når der opstår sager, som skal koordineres i Børnehuset. Hvorledes den konkrete model skal se ud fx ift lokaliteter og faciliteter aftales med Bornholms Regionskommune.
Økonomi
Med satspuljeaftalerne for 2012 og 2013 blev der afsat midler til etablering og drift af børnehuse: i 2013 afsættes 13,6 mio. kr. til en pulje til etablering af børnehusene, mens der fra 2014 er afsat en ramme på ca. 20 mio. kr. årligt til udgifterne i forbindelse med børnehusene. De fem udvalgte driftskommuner kan søge om puljemidlerne indtil den 8. marts 2013. Socialstyrelsen forventes efterfølgende at melde puljemidler ud til de fem kommuner primo april.
Fordelingen af etableringsmidlerne i 2013 mellem de fem udvalgte kommuner er endnu ikke afklaret, herunder hvorvidt 2013-midlerne også skal dække drift af børnehusene fra ikrafttrædelsen 1. oktober til udgangen af 2013.
Jf. afsnittet videre proces skal der ske en afklaring af lokalesituationen. Hvis Børnehuset skal placeres i 3. mands lokaler, skal der deponeres for den lejedes værdi, hvilket Københavns Kommunes andel af de afsatte 13,6 mio. kr. i 2013 ikke forventes at kunne dække omkostningerne til. Yderligere skal der ske en afklaring af, hvorvidt der medfølger anlægsmåltal fra Staten, eller om de skal findes indenfor kommunen.
Såfremt de statslige midler til etablering/alternativt deponering ikke dækker Københavns Kommunes udgifter hertil, foreslår Socialudvalget, at denne udfordring håndteres i forbindelse med overførselssagen for 2012-2013. Socialforvaltningen foreslår ligeledes, at et eventuelt manglende anlægsmåltal håndteres i overførselssagen.
Finansieringsmodellen for den varige drift af børnehusene er ligeledes ikke fastlagt på nuværende tidspunkt, herunder en mulig fordeling mellem objektiv finansiering og takstfinansiering. Lovforslagets økonomiske konsekvenser vil i overensstemmelse med sædvanlig praksis blive forhandlet mellem Social- og Integrationsministeriet og KL. De varige økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune vil indgå i forbindelse med DUT-sagen til BR til budget 2014.
Videre proces
Socialforvaltningen vil hurtigst muligt vende tilbage med en anlægsindstilling. Ifald der bliver tale om leje og indretning af kommunale lokaler, skal der søges en anlægsbevilling i Borgerrepræsentationen. Hvis der derimod er tale om leje og indretning i 3. mands ejendom, skal der ligeledes søges bevilling i Borgerrepræsentationen, men den skal suppleres med indstilling om indgåelse af lejemålet.
Anette Laigaard
/Ane K. Christensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt