Mødedato: 08.12.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kvalitetsstandard for hjemmepleje 2022 og tilsynspolitik for ydelser efter § 83 i SOF

Se alle bilag

Resumé

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Socialforvaltningens kvalitetsstandard for Den Sociale Hjemmepleje Hjælp i Hverdagen 2022. Det er lovpligtigt, at kvalitetsstandarden årligt skal godkendes. Ligesom sidste år er kvalitetsstandarden revideret i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Derudover skal Socialudvalget tage stilling til hhv. forslaget om at udarbejde en pixiudgave af kvalitetsstandarden og en opdateret udgave af tilsynspolitikken på området.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for Den Sociale Hjemmepleje Hjælp i Hverdagen 2022 jf. bilag 1.

Socialforvaltningen indstiller,

2. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen udarbejder en pixiudgave af kvalitetsstandarden med udgangspunkt i kvalitetsstandarden Hjælp i hverdagen 2022.

3. at Socialudvalget godkender den opdaterede tilsynspolitik for ydelserne personlig og praktisk hjælp samt madservice, jf. bilag 4.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal én gang årligt godkende en borgerrettet kvalitetsstandard om personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning (servicelovens §§ 83, 83a og 86). I kvalitetsstandarden kan borgeren læse om mulighederne for at få hjælp i hverdagen, hvis borgeren har en fysisk, psykisk eller social udfordring, som gør det vanskeligt at klare de daglige opgaver. Desuden er der beskrevet andre tilbud, som borgere, der modtager ydelser i Borgercenter Voksne, i mange tilfælde gør brug af. Det gælder fx sundhedsfremme og forebyggelse, aktivitets- og samværstilbud, tilbud om træning samt ældreboliger i Københavns Kommune.

Socialudvalget har tidligere bedt Socialforvaltningen om at undersøge, om det er relevant at udarbejde en pixiudgave af kvalitetsstandarden. Det skete i forbindelse med, at Socialudvalget godkendte kvalitetsstandarden for 2021 på udvalgsmødet den 9. december 2020.

Socialudvalget skal endvidere mindst én gang årligt følge op på tilsynspolitikken for om personlig hjælp og pleje (servicelovens § 151c). Tilsynspolitikken indeholder retningslinjer og procedurer for kommunens tilsyn med disse tilbud (både egne og eksterne tilbud).

Løsning

Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp mv. for 2022

Socialforvaltningen har udarbejdet en revideret udgave af kvalitetsstandarden for 2022, jf. bilag 1, med samme grundlæggende opbygning som kvalitetsstandarden for 2021. Taksterne vedr. pasning af nærtstående eller af døende og voksentandpleje (servicelovens §§ 118, 119 og sundhedslovens § 131) bliver fastlagt ultimo 2021/primo 2022, hvorfor disse mangler at blive ændret i kvalitetsstandarden. Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen harmoniserer i vidt omfang deres kvalitetsstandarder for henholdsvis borgere over og under 65 år, og derfor sker udarbejdelsen i et tæt samarbejde mellem de to forvaltninger. Udkastet til den nyeste udgave af kvalitetsstandarden har været i ekstern høring hos relevante interessenter, hvor ændringerne ift. 2021-udgaven fremgik samt været tilgængelig på Københavns Kommunes høringsportal ’Bliv Hørt’ i perioden 6. oktober til 3. november 2021. I samme periode har Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afholdt en høring målrettet fælles høringsparter. Socialforvaltningen har modtaget fire høringssvar, herunder ét fælles høringssvar med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, med bemærkninger og forslag til ændringer.

Ændringer foretaget inden høring

Socialforvaltningen har foretaget sproglige justeringer og en række ændringer i forhold til den seneste udgave af kvalitetsstandarden. Ændringer ift. 2021-udgaven er i udkastet til 2022-udgaven vist med ændringsmarkeringer, jf. bilag 1. De væsentligste ændringer forud for høring fremgik af høringsbrevet, jf. bilag 2, som fx var følgende:

  • Afsnittet Angstforløb (s. 36-37) er blevet omskrevet og præciseret, så det står klart, hvor lang tid angstforløbet strækker sig over, længden på gruppesektionerne og hvordan disse sektioner er kombineret med individuelle samtaler af én times varighed.
  • Afsnittet Tilbud og støttet til pårørende (s. 41-43) er blevet tilføjet for at informere pårørende, om de tilbud og den støtte der tilbydes i Københavns Kommune.

Ændringer foretaget som led i høringen

De fire høringssvar fremgår af bilag 2. I bilag 3 gives en nærmere gennemgang af de indkomne ændringsforslag og Socialforvaltningens bemærkninger hertil. De forslag, der er imødekommet eller taget til efterretning, er markeret med grønt. Det gælder fx:

  • Ældrerådets forslag om at tydeliggøre muligheden for at søge om specifikke synshjælpemidler (s. 24) og gøre borgerne opmærksomme på, at der i 2022 vil være en overgang fra NemID til MitID (s. 54),
  • Dialogforums forslag om at præcisere afsnittet vedr. angstforløb (s. 36-37) og tydeliggørelsen af hyppigheden af personlig pleje (s. 17).

Socialforvaltningen har ikke kunnet imødekomme alle forslag i høringssvarene. Det skyldes bl.a., at forslagene vedrører emner, der er bundet op på en politisk beslutning eller beslutning fra anden instans. Det gælder fx bemærkningen fra Udsatterådet vedr. klippekort (s.18-19) og hjælpemidler (s. 23-24) samt Dialogforums bemærkning vedr. manglen af fokus på psykisk pleje og omsorg. Det gælder også forslag til ændringer, der ikke tilhører forvaltningens område, hvilket fx er tilfældet ved bemærkningen fra Ældrerådet vedr. oplysningen om muligheden for at oprette behandlingstestamente og fremtidsfuldmagt.

Pixiudgave af kvalitetsstandarden

Socialudvalget har i forbindelse med sidste års behandling af kvalitetsstandarden efterspurgt en vurdering fra Socialforvaltningen af, hvorvidt der skal udarbejdes en pixiudgave. Forvaltningen har undersøgt, om det er relevant og vurderingen er, at en pixiudgave vil gøre det lettere tilgængeligt for borgerne at danne sig et overblik over, hvilken hjælp de har mulighed for at få hos Socialforvaltningen. Hvis Socialudvalget vedtager, at der skal udarbejdes en pixiudgave, vil den blive udarbejdet med afsæt i kvalitetsstandarden for 2022, når denne er godkendt i Borgerrepræsentationen. Finansieringen heraf afholdes af forvaltningen.

Tilsynspolitik for § 83-ydelser på Socialforvaltningens område

Socialudvalget godkendte den 23. maj 2018 en tilsynspolitik for ydelser efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område. Tilsynspolitikken blev sidst revideret i forbindelse med Socialudvalgets behandling af kvalitetsstandarden for 2021. Socialforvaltningen vurderer, at der udelukkende er behov for at præcisere tilsynspolitikken ifm. leverandørerne for indkøbs- og tøjvaskeordninger, så den afspejler den reelle praksis, jf. bilag 4. Der er således ikke tale om en væsentlig ændring, men en præcisering af ordlyden omkring tilsyn, der udføres i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil kvalitetsstandarden for 2022 blive forelagt for Økonomiudvalget den 11. januar 2022 og Borgerrepræsentationen den 3. februar 2022 til endelig godkendelse. Herefter vil den blive grafisk opsat samt publiceret i en digital udgave og i trykte eksemplarer, hvor de sidste takster samt sidetal er justeret. Ligesom en pixiudgave vil blive udarbejdet og publiceret digitalt og i trykte eksemplarer. Tilsyn med ydelser efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område tilses som beskrevet i tilsynspolitikken. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger den 9. december 2021 en indstilling om kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp målrettet ældre borgere over 65 år for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Mikkel Boje

                                          / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. 

2. og 3. at-punkt blev godkendt. 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top